تاریخ: ۱۱ شهريور ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۲:۳۵
بازدید: ۲۰۷
کد خبر: ۳۱۶۰۰۹
سرویس خبر : انرژی

ضرورت توسعه متوازن در بخش برق/ نیازمند نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای و تجدیدپذیر هستیم

ضرورت توسعه متوازن در بخش برق/ نیازمند نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای و تجدیدپذیر هستیم
‌می‌متالز - دبیر سندیکای صنعت برق گفت: برای حل مشکل ناترازی برق، باید در گام نخست یک برنامه جامع متوازن برای بخش تولید، انتقال و توزیع تدوین شود و در راستای این برنامه، حرکتی متوازن صورت گیرد؛ و در گام بعدی، باید به سمت متنوع‌سازی سبد تولید برویم.

به گزارش می‌متالز، مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق، اظهار داشت: در توسعه ظرفیت تولید برق کشور باید به متنوع سازی سبد تأمین برق افزوده شود و درحالی که با ناترازی روبه توسعه گاز در کشور مواجه‌ایم، اغلب توسعه ظرفیت تولید برق نباید در بخش نیروگاه‌های گازی باشد؛ همانطور که در سال جاری اغلب ظرفیت نیروگاهی که به‌مدار بهره‌برداری وارد شده، گازی بوده است.

وی افزود: از سوی دیگر باید به موازات افزایش ظرفیت نیروگاهی، به افزایش ظرفیت در بخش شبکه انتقال و توزیع هم توجه کرد و منابع مالی را فقط به توسعه ظرفیت نیروگاهی اختصاص نداد.

مسائلی با بیان اینکه "رویکرد فعلی صنعت برق رویکردی پیش‌گیرانه نیست، بلکه انتزاعی عمل می‌شود"، گفت: بخش انتقال و توزیع برق، متناسب با سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی، توسعه پیدا نکرده است.

وی ادامه داد: بخشی از ناترازی موجود برق که بین ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاوات است، به‌خاطر عدم جواب‌دهی ظرفیت شبکه به نیاز مصرف است.

دبیر سندیکای صنعت برق خاطرنشان کرد: رشد ظرفیت منصوبه برای تولید در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ بالغ بر ۲۰ درصد کاهش داشته است، سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ به میزان ۲۵ درصد کاهش یافته، در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ بالغ بر ۴۹ درصد رشد داشته، در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ دوباره ۱۶ درصد افت می‌کند، در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ کاهشی ۱۷ درصدی به ثبت می‌رسد و در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۳۴۷ درصد ظرفیت منصوبه نیروگاهی رشد پیدا می‌کند.

وی افزود: با این رشد نسبی قابل توجه در بخش ظرفیت منصوبه تولید برق، باز هم ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاوات کسری و ناترازی داریم.

مسائلی تصریح کرد: در پایان سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۸۷ هزار مگاوات ظرفیت منصوبه تولید برق داشتیم، درحالی که قدرت عملی شبکه ۶۴ هزار مگاوات بوده است؛ یعنی ۲۳ هزار مگاوات از ظرفیت منصوبه یا در مدار نیامده، یا قابلیت انتقال نداشته، و هر دو علت می‌تواند باشد؛ البته بخشی از این اختلاف هم برای شرایط استاندارد‌های ایزو است.

دبیر سندیکای صنعت برق با بیان اینکه "وزارت نیرو در توسعه ظرفیت‌ها باید متوازن فکر کند"، گفت: رفع ناترازی برق، صرفا از مسیر احداث نیروگاه انجام نمی‌شود، بلکه باید شبکه انتقال و توزیع مناسب را هم احداث کنیم.

وی ادامه داد: از نیروگاه‌های کشور ۴۰ درصد دست بخش دولتی و حدود ۶۰ درصد در اختیار بخش خصوصی است و متوسط راندمان نیروگاه‌های کشور حدود ۳۸ درصد است که باید گفت در بخش افزایش راندمان هم، اقدامات لازم انجام نشده است.

مسائلی با بیان اینکه "بار اصلی مدیریت مصرف برق روی دوش صنایع است"، گفت: وقتی برای کاهش ناترازی، به دادن خاموشی به بخش تولیدی اقدام می‌شود، ضربه خوردن تولید به ایجاد تورم منجر خواهد شد.

وی افزود: برای حل مشکل ناترازی برق، باید در گام نخست یک برنامه جامع متوازن برای بخش تولید، انتقال و توزیع تدوین شود و در راستای این برنامه، حرکتی متوازن صورت گیرد؛ و در گام بعدی، باید به سمت متنوع‌سازی سبد تولید برویم و وقتی با ناترازی گاز مواجه‌ایم، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله بادی و خورشیدی را در دستور کار قرار دهیم.

دبیر سندیکای صنعت برق توسعه نیروگاه‌های تلمبه‌ذخیره‌ای را رویکرد مناسبی برای تولید برق از آب‌های سطحی دانست و گفت: طرح‌های متعدد در این حوزه قابل اجرا بوده که به‌اجرا نرسیده‌اند.

وی ادامه داد: باید در سبد تأمین برق کشور، نیروگاه‌های تلمبه‌ذخیره‌ای و نیروگاه‌های تجدیدپذیر را داشته باشیم، اما ایراد عدم توسعه این‌ها در کشور این است که تمام بار سرمایه‌گذاری و توسعه در این بخش، بر دوش بخش خصوصی گذاشته می‌شود؛ درحالی که مطابق بسیاری از کشور‌های توسعه یافته، دولت می‌تواند آغازکننده توسعه این نیروگاه‌ها باشد و بعد به واگذاری آن‌ها اقدام کند.

مسائلی، تلقی دولت‌ها در ایران از بخش خصوصی را تلقی نادرستی دانست و گفت: موفقیت اتفاقی نیست و عدم حمایت از بخش خصوصی و فقط کار کشیدن از بخش خصوصی بدون حمایت، به توسعه نمی‌انجامد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده