به گزارش می متالز، روزنامه جمهوری اسلامی اعلام کرد با اینکه در جلسات رسیدگی به پرونده فساد هفت میلیارد یوروئی شرکت بازرگانی پتروشیمی مطالب تکان دهندهای توسط نماینده دادستان مطرح میشود اما جزئیات آن بسیار حیرت انگیز است.
یکی از نکات این است که سردمداران فساد پتروشیمی پشت دو نفر فراری و مشغول خوشگذرانی در خارج (شیخ الاسلامی و علمی) پنهان شدهاند درحالی که در این پرونده، 8 مدیر دولت دهم و فرزندان آنها دخالت مستقیم داشتند و آنها نیز باید محاکمه شوند.
پرسشی که در تمام این اختلاسها و دزدیها وجود دارد این است که چرا ریشه اغلب آنها در دولت احمدینژاد است و آغازگران ماجرا آن زمان به میدان آمدهاند؟ چرا این همه مدت از انجام فساد گذشته ولی متهمین پس از گذشت ۸ سال به پای میز محاکمه کشیده شدهاند؟ و پرسش مهمتر اینکه چرا این فسادها در آن زمان خاص و به یکباره زبانه کشید و افراد زیادی را آلوده کرد؟
بسیاری از فعالان اقتصادی می گویند: پیش از آن هم فساد بود ولی این فسادها در سطوح کمرنگ تر بود ولی در دوره احمدینژاد دو تحول عمده در کارگزاران فاسد رخ داد. اول افزایش سطح فساد بود به طوری که برخی از وزرای وی و حتی چند نفر از معاونان از جمله معاون اول وی محاکمه و زندان شدهاند. نکته دوم اینکه فساد خانوادگی شده است.
اولین عامل شیوه اداره فساد دولت بود که چندان در بند مقررات و نظارت نبود. سازمان برنامه و بودجه کلاً به حاشیه رفت و دیگر هیچگاه نتوانست زنده شود و در اداره کشور سر برآورد. عامل دوم که موجب تشدید بحران شد فضای امنیتی حاصل از اختلافات سیاسی بود که موجب شد شفافیت رسانهای از میان برود و خلافکاران با خیال راحت جولان دهند. عامل سوم که بسیار مهم بود تحریمهای امریکا بود که عدهای از افراد با هدف دور زدن تحریمها وارد معرکه شدند و هرچه توانستند فساد کردند که امثال بابک زنجانی و مرجان شیخالاسلام نمونههای دمدستی آن هستند.
اگر بخواهیم مختصر و مفید به علت اصلی ماجرای فساد اشاره کنیم، فقدان شفافیت بود. عدم پاسخگویی مسئولین، کنار گذاشتن مقررات، وجود تحریمها در کنار فقدان فضای رسانهای کارآمد و آزاد موجب شد همه اتفاقات نه در ادارات شیشهای بلکه در تاریکخانههای فساد رخ دهد.
نکته بسیار جالب اینکه در گذشته و به تناسب که برخی از رسانهها به اطلاعاتی دسترسی پیدا میکردند و قدری شفاف مینوشتند، شاهد فاش کردن این فسادها بودهایم ولی آنچه موجب تأسف است بی توجهی دستاندرکاران امر به این افشاگریها است که در نهایت موجب میشود پس از گذشت ۸ سال به پروندهای رسیدگی شود که باید سالها پیش این افراد به پای میز محاکمه آورده میشدند. با این حال بدون حل مشکل شفافیت فرآیند تولید فاسد و اختلاس کردن ادامه خواهد داشت. مبارزه با فساد بدون تأمین و برقراری شفافیت هرگز محقق نخواهد شد.
بر اساس این گزارش، تصاویری که از جلسه دادگاه متهمان فساد پتروشیمی منتشر شده نشان میدهد در چهرههای آنها ذرهای ترس و پشیمانی وجود ندارد. این افراد با اینکه بیش از هفت میلیارد یورو فساد مالی دارند ترسی ندارند. این وضعیت وظیفه رئیس جدید قوه قضائیه را سنگین میکند.