تاریخ: ۱۵ مهر ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۷:۲۰
بازدید: ۱۱۸
کد خبر: ۳۱۹۵۱۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

معامله دلار در عراق ممنوع شد/ این خبر چه تاثیری بر بازار ارز ایران دارد؟

معامله دلار در عراق ممنوع شد/ این خبر چه تاثیری بر بازار ارز ایران دارد؟
‌می‌متالز - ممنوعیت معامله با دلار در بازار عراق در حالی وضع شد که به اعتقاد یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق این اقدام موضوع جدید نیست و در بازار ارز ایران اثر قابل توجهی ندارد.

به گزارش می‌متالز، روز گذشته یک مسوول بلند پایه در بانک مرکزی عراق تاکید کرد که این کشور برداشت نقدی و معاملات با دلار را از ابتدای ژانویه ۲۰۲۴ ممنوع کرده است.

در گزارش الجزیره آمده که این جدیدترین اقدام عراق برای سوء استفاده از ذخایر کشور در جرائم مالی و فرار از تحریم‌های آمریکا بر ایران بود. این در حالی است که رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق این اقدام را بی‌تاثیر بر بازار ارز می‌داند و به نفع تجار و بازرگانان ایرانی.

اثر مثبت مبادلات با دینار به جای دلار برای ایران

یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با اشاره به اینکه در حال حاضر قیمت دلار در عراق دو نرخی شده گفت: «قیمت دلار در بازار این کشور یک نرخ رسمی ۱۳۵۰ دیناری است که بانک مرکزی تصویب کرده و مربوط به تجارت و معاملات کشور‌های مختلف به جز ایران است. اما در بازار غیررسمی این کشور هر دلار با اختلاف ۷ تا ۱۰ درصدی و با قیمت حدودی ۱۵۴۰ دیناری معامله می‌شود.»

وی توضیح داد: «کشور‌هایی که عراق، آزادی عمل در انتخاب ارز با آن‌ها را دارد گشایش اعتبارشان برای تجار عراقی، هر دلار به قیمت ۱۳۵۰ دیناری انجام می‌شود. تجار عراقی برای وارداتشان در مقابل هر دلار ۱۳۵۰ دینار می‌دهد و گشایش اعتبار می‌کنند.»

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در ادامه افزود: «به دلیل نفوذ آمریکا در عراق و مساله تحریم‌های ایران، بانک مرکزی این کشور برای تجار عراقی که با ایران مبادله می‌کنند اجازه گشایش اعتبار با ارز دولتی را نمی‌دهد؛ لذا تجار عراقی برای معامله با ایران باید دلار ۱۵۴۰ دیناری بخرند. به همین منظور مبادلات تجاری عراق با ایران برای تجار گران تمام می‌شود و این دو نرخی بودن به ضرر تجارت آنهاست.»

تجارت ایران با عراق تسهیل می‌شود

وی با تاکید بر اینکه ممنوعیت مبادله با دلار در بازار عراق منجر به تک‌نرخی شدن دلار می‌شود، خاطرنشان کرد: «بنابراین این تفاوت از بین می‌رود و وضعیت تجارت ایران با عراق نیز تسهیل می‌شود و قدرت رقابتمان را از دست نمی‌دهیم.»

آل‌اسحاق با اشاره به اینکه اگر معاملات به صورت دینار و با نرخ مشخصی انجام شود به نفع تجار ایران است، گفت: «علاوه بر اینکه رقابت از بین می‌رود، مسافرین ایرانی و زوار راحت‌تر می‌توانند در زمان‌هایی مانند اربعین پولشان را چنج کنند. همچنین شرکت‌های خدمات فنی و مهندسی ایرانی که حقوق و دستمزد می‌دهند با دینار کار می‌کنند.»

ممنوعیت معامله با دلار در عراق چه تبعاتی برای بازار ارز ایران دارد، وی در پاسخ گفت: «این ممنوعیت در بازار ارز ایران و بر معاملات دلار در بازار ارز تاثیری ندارد. شاید تنها تاثیر آن در رابطه با ایام اربعین و تقاضا‌هایی که پیش از این برای دلار بود، باشد؛ که امسال نیز به دلیل جایگزینی دینار به جای دلار توسط بانک مرکزی این موضوع مرتفع شد.»

وی خاطرنشان کرد: «سالانه سه میلیون نفر گردشگر عراقی به ایران و زائر ایرانی به عراق مسافرت می‌کنند و اگر با دینار مبادلات صورت بگیرد قطعا تقاضا برای دلار در داخل کشور نیز کم می‌شود و در بازار ارز ما اثر مثبتی خواهد داشت.»

مسیر تنفس ایران در عراق قطع می‌شود؟

همچنین مهدی کرمی پور مقدم دبیرکل سابق اتاق مشترک ایران و عراق، با تاکید بر اینکه این خبر موضوع جدیدی نیست گفت: «این خبر موضوع جدیدی نیست و ممنوعیت رسمی‌تر و قانونی‌تری است که اعلام شده است.»

وی با اشاره به اینکه تجارت دلاری ایران با عراق راه تنفسی برای ایران بود خاطر نشان کرد: «عملا گردش دلار در بازار عراق چند ماهی است که به طور جدی محدود شده است. موضوع ممنوعیت مبادله با دلار بر تبادلات ارزی و پروژه‌هایی که ایران در عراق اجرا می‌کرد قطعا اثر زیادی خواهد داشت.»

کرمی‌پور افزود: «تبادلات ارزی که قبلا داشتیم و از طریق عراق تسهیل می‌شد با چالش مواجه خواهد شد و با این ممنوعیت مقداری بازار ارز ایران تحت فشار قرار خواهد گرفت.»

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده