به گزارش می متالز به نقل از خبرگزاری شبستان، ایران در منطقهای واقع شده که کشورهای اطراف آن مانند ترکیه و عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس باتوجه به آهنگ رشد و توسعه اقتصادی به منابع معدنی نیاز دارند و این در حالی است که این کشورها از نظر ذخایر معدنی بسیار فقیر هستند؛ حتی این کشورها در صنایعی مانند فولاد سرمایهگذاری هم کردهاند اما مواد اولیه آنها وارداتی است و ایران میتواند منبع خوبی برای تأمین نیازهای این کشورها که به سرعت در حال افزایش است محسوب شود.
کشورمان دارای حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه است که باعث شده است در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان قرار بگیریم و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی باشیم.
ایران به لحاظ ذخائر معدنی جزو 10 کشور نخست جهان و اولین کشور خاورمیانه است و طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس 7 درصد ذخایر معدنی جهان در ایران جای دارد. غنای منابع و ذخایر عظیم معدنی، کشور ما را یکی از غنی ترین مناطق جهان از نظر توانایی تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنعت کرده است.
همچنین طبق بررسی های صورت گرفته تاکنون حدود 6 هزار معدن با 70 نوع ماده معدنی در کشور شناسایی شده است و 15 هزار محدوده امید بخش معدنی با 40 میلیارد تن ذخایر قطعی به ارزش بیش از 770 میلیارد دلار شناسایی شده است. ایران به دلیل داشتن معادن غنی از نظر ذخایر مواد معدنی درجهان از جایگاه بالایی برخوردار است به شکلی که 12 معدن مهم جهان مانند مس سرچشمه در ایران قرار دارد؛ 8 درصد ذخایر روی و 3 درصد ذخایر سرب جهان در ایران جای گرفته و کشور ما چهارمین تولید کننده سنگ تزئینی در دنیا است ؛ همچنین ذخایر شناسایی شده مس ایران به بیش از 30 میلیون تن می رسد.
ایران طبق پیش بینی و بررسی های به عمل آمده روی کمربند آهن، روی، سرب، مرمریت، مس و طلا قرار دارد و دست کم ۱۰۰ سال مواد معدنی برای تولید و استخراج دارد. همه این امتیازات باعث شده است تا ایران به عنوان تامین کننده مواد معدنی بسیاری از کشورهای منطقه و حتی اروپایی باشد حالا نیز بررسی آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت در دوره 9 ماهه امسال نشان می دهد که تعداد 436 معدن جدید با میزان استخراج اسمی 12 میلیون و 836 هزار و 600 تن فعال شده که این معادن اشتغال سه هزار و 561 نفر را فراهم کرده است.
جدول های آماری وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می دهد که در 9 ماه امسال، تعداد معادن جدید 21.7 درصد، استخراج اسمی 62.7 درصد و اشتغال این بخش 19.4 درصد در مقایسه با عملکرد دوره مشابه پارسال کاهش داشته است.
ایرنا در گزارشی در این باره آورده است: «آمارهای وزارت صنعت گویای آن است که شمار معادن فعال بیش از چهار هزار معدن و متوسط استخراج سالیانه حدود 400 میلیون تن است و در افق 1404 انتظار می رود به استخراج سالیانه 570 میلیون تن دست یابیم. آمار های 9 ماهه امسال نشان داد که استانهای ایلام و چهارمحال و بختیاری به شکل مشترک رشد 400 درصدی از نظر تعداد معادن جدید را داشتند و جنوب استان کرمان هم افزایش 87.5 درصدی را در مقایسه با دوره مشابه سال 96 ثبت کرد.
گزارش های پیشین گویای آن است که بیش از 10 هزار معدن در سطح کشور دایر است که از این تعداد، فعالیت حدود چهار هزار معدن بدلیل اتمام ذخیره یا غیر اقتصادی بودن و نیز فرسودگی متوقف شده است. همچنین از نظر میزان استخراج اسمی در دوره 9 ماهه 97 نسبت به مدت مشابه سال گذشته، استانهای چهارمحال و بختیاری با رشد 365.6 درصدی، بوشهر با 243.8 درصد و سیستان وبلوچستان با 194.1 درصد به ترتیب رتبه های اول تا سوم را در این زمینه از آن خود ساخته اند. ایران با کشف 68 نوع ماده معدنی در بین 10 کشور شاخص معدنی از لحاظ تنوع مواد معدنی جای گرفته است.
پیش از این میزان ذخایر شناسایی شده کشور بیش از 60 میلیارد تن اعلام شده بود که از این رقم حدود 40 میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است علاوه براین، در دوره سالهای 1393 تا 1396 با فعالیت مشترک سازمانهای توسعه ونوسازی معادن وصنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور به میزان 1.5 میلیارد تن ذخیره جدید معدنی کشف شد.
جدول های آماری وزارت صنعت در ارتباط با میزان اشتغال پروانه های بهره برداری معدن حاکی از آن است که در دوره 9 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته استانهای چهارمحال و بختیاری، جنوب استان کرمان و ایلام به ترتیب با 441.7، 292 و 227.3 درصد رشد را ثبت کردند.»
بنابراین گزارش، بر اساس گزارش عملکرد 9 ماهه تجارت خارجی معدن و صنایع معدنی منتشر شد صادرات این حوزه از مرز 7 میلیارد دلار گذشت و 22 درصد از کل صادرات کشور را طی این مدت به خود اختصاص داده است.
روابط عمومی ایمیدرو در این زمینه نوشته است: «در این مدت صادرات بخش معدن و صنایع معدنی از لحاظ وزنی 51 درصد از کل صادرات را به خود اختصاص داد. در همین حال ارزش صادرات با رشد یک درصدی و وزن کالاهای صادر شده با کاهش 10درصدی همراه شد.
فولاد با 3.4 میلیارد دلار صادرات بزرگترین کالای صادراتی زنجیره معدن بوده است و بعد از آن مس با 642 میلیون دلار، زنجیره سیمان 407میلیون دلار و سنگ آهن با 346میلیون دلار،انواع سنگ 275میلیون دلار، زنجیره روی 203 میلیون دلار و محصولات آلومینیوم 145 میلیون دلار به ترتیب بیشترین سهم از صادرات را به نام خود ثبت کردند.
در 9 ماهه امسال بیش از 440 هزار تن زغال سنگ و کک صادر شده است و ارزش صادرات این محصولات بیش از68 میلیون دلار بوده و شاهد رشد 234 درصدی بوده است. همچنین در این مدت 470 هزار تن آهن اسفنجی صادر شده و در زنجیره سرب شاهد صادرات 79 هزار تنی و در زنجیره روی 100 هزار تنی هستیم.
بنا بر آمار 9 ماهه صادرات، در مجموع بیش از 44 میلیون تن محصولات معدن و صنایع معدنی صادر شده است. از سوی دیگر واردات این بخش طی 9 ماه امسال به بیش از 2 میلیارد و 500 میلیون دلار رسید که با کاهش 31درصدی از لحاظ ارزشی و افت 38درصد وزنی مواجه شده است.»