تاریخ: ۱۰ آبان ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۵۰
بازدید: ۷۸
کد خبر: ۳۲۲۶۰۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

بازی همه‌سر باخت با «مازوت» / هشدار انجمن تولیدکنندگان سیمان نسبت به «احتمال تعطیلی در زمستان»

‌می‌متالز - تامین انرژی برای تولید سیمان، به‌عنوان خمیرمایه توسعه، همواره دغدغه مدیران صنعت سیمان بوده تا بازار این مصالح پرکاربرد و استراتژیک در تمامی فصول به دور از تلاطم‌های قیمتی روند آرامی را سپری کند و با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده برسد؛ کما اینکه میزان رشد سالانه بهای سیمان نیز موید عقب‌ماندگی از تورم عمومی کشور است. هرچند در تابستان اخیر قطعی برق ناگزیر در برخی ساعات برای شرکت‌ها مشکلاتی ایجاد کرد، آمار‌ها حاکی است با تلاش وزارت نیرو و اهالی صنعت خاکستری، تولید سیمان در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رکورد بهتری را رقم زد.

به گزارش می‌متالز، اما واقعیت این است که بعد از اتمام تابستان، این بار مشکل بزرگ‌تری به نام قطع گاز و تامین مازوت صدای اعتراض سیمانی‌ها را درآورده است؛ این در حالی است که دولت این روز‌ها بر نهضت ملی مسکن و تامین ماهانه بیش از ۲میلیون تن سیمان تاکید دارد تا با مجموع ۵میلیون تن سیمان عرضه‌شده در بورس‌کالا، این عدد ماهانه به بیش از ۷میلیون تن برسد؛ بنابراین با فرض اینکه دولت طبق برنامه به این میزان سیمان نیاز دارد، صنعت سیمان باید با ۱۰۰‌درصد ظرفیت تولید کند که البته خبر خوشی برای سیمانی‌ها به شمار می‌رود؛ اما وجود پاره‌ای موانع باعث تردید در آینده تولید می‌شود.

در همین خصوص، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان، در نشستی مطبوعاتی به مشکلات تامین مازوت برای شرکت‌های سیمانی اشاره کرد و گفت: در ۶ماه ابتدایی سال در تولید سیمان با مشکلی مواجه نبوده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲‌درصد افزایش تولید و تحویل را از طریق بورس‌کالا شاهد بوده‌ایم. در واقع در ۶ماه ابتدایی سال ۳۵.۵میلیون تن سیمان و ۳۹میلیون تن کلینکر تولید کرده‌ایم. همچنین ۴.۱میلیون تن کلینکر صادر شده که ۲۰‌درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته؛ اما در بخش صادرات با ۲.۵ میلیون تن رشد قابل‌توجهی را نسبت به سال گذشته رقم زده‌ایم.

علی‌اکبر الوندیان با اشاره به این مطلب، افزود: عرضه ۵میلیون تن سیمان در بورس‌کالا در حالی اتفاق می‌افتد که دولت برای دریافت ماهانه حدود ۲میلیون تن سیمان در راستای اجرای مسکن ملی اعلام آمادگی کرده که تا فروردین امسال این عدد به ۲.۵میلیون تن می‌رسد؛ بنابراین صنعت سیمان باید خودش را برای تحویل ۷.۵میلیون تن در ماه آماده کند و این اتفاق جز با تولید با تمام ظرفیت اسمی امکان‌پذیر نیست که البته مایه خرسندی صنعت سیمان است؛ اما اصحاب رسانه به‌خوبی می‌دانند که با سرمای هوا مطابق روال گذشته، گاز شرکت‌های تولیدکننده سیمان قطع می‌شود و باید از سوخت جایگزین مازوت در کارخانه‌های سیمان استفاده شود. به همین دلیل بلافاصله در شرایطی که ناوگان حمل‌ونقل هنوز به اوج مشغله کاری نرسیده، شرکت‌ها درخواستشان را برای خرید مازوت به شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ارائه کردند؛ اما متاسفانه با اظهارات عجیبی مواجه شدند که جای بسی تاسف است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان تصریح کرد: امروزه علاوه بر اینکه کارخانه‌ها باید مازوت موردنیازشان را از شرکت‌های دوردست تامین کنند که این امر هزینه‌های حمل را بیش از ارزش محموله می‌رساند، باید گفت این مازوت کیفیت لازم را ندارد؛ به‌گونه‌ای‌که هیات وزیران مقرر کرده است شرکت پالایش فرآورده‌های نفتی در سال ۱۴۰۶ این سوخت جایگزین گاز را به صورت استاندارد تولید کند. با وجود این، شرکت ملی پخش، میزان ارزش گرمایی مازوت را از ۳۸.۸ژول در سال گذشته به ۴۰.۷ژول در سال جدید ارتقا داده است، در حالی که شاهد ارتقای چنین کیفیتی نیستیم.

الوندیان اظهار کرد: شرکت ملی پخش همین اعداد را مبنای محاسبه و شاخص «مصرف بهینه سوخت برای تولید» قرار داده و چنانچه شرکتی کمتر از ارزش حرارتی مصرفی، سیمان تولید کند باید مازاد انرژی مصرفی را به نرخ فوب خلیج‌فارس (۱۰برابر قیمت داخلی) به شرکت ملی پخش پرداخت کند و قطعا این هزینه‌ها از جیب سهامدار خرد پرداخت می‌شود؛ این اتفاق در حالی می‌افتد که امسال با دریافت انواع و اقسام تضامین هر گونه اعتراض را از شرکت‌های سیمانی به احکام صادره توسط شرکت ملی پخش ممنوع کرده‌اند. در این خصوص بار‌ها نامه‌نگاری کردیم که اصولا شرکت پخش به‌عنوان فروشنده نمی‌تواند ارزش حرارتی مازوت را تعریف و مشخص کند و این کار برعهده سازمان ملی استاندارد است؛ اما متاسفانه سازمان ملی استاندارد این اختیار قانونی را به شرکت ملی پخش واگذار کرده است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان با اشاره به اینکه فروش مازوت به این نحو کاملا سیستم مالی شرکت‌ها و وضعیت سهامداران را دچار آشفتگی می‌کند، خاطرنشان کرد: همه ما به‌خوبی از این اصل اولیه مطلعیم که چنانچه بهای روز کالایی را پرداخت کنیم، مالک آن هستیم. اما ظاهرا این اصل اولیه مورد قبول این افراد نیست؛ چرا که بدون هیچ‌گونه پشتوانه قانونی معتقدند شرکت‌ها باید بهای روز مازوت موجود در مخازن سال آینده را به نرخ فوب خلیج‌فارس از شرکت‌ها دریافت کند.

وی با اشاره به اینکه با سرد‌تر شدن هوا امکان تهیه مازوت وجود ندارد، گفت: با توجه به اینکه در فصل سرما نیروگاه‌ها در اولویت دریافت مازوت قرار می‌گیرند، تامین ناوگان حمل‌ونقل عمومی حتی در صورت حاصل شدن توافقات بسیار سخت به نظر می‌رسد. این در حالی است که صنعت سیمان با ۷۲کارخانه تولیدی و حدود ۹۰میلیون تن ظرفیت درصد سهامداران شناور بالایی دارد و در اغلب موارد سود حاصله تا ۹۰‌درصد بین سهامداران تقسیم می‌شود و چنین اتفاقاتی می‌تواند برای همیشه سهامداران سیمان را هم ناامید کند.

الوندیان با اشاره به شکایت انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان به دیوان عدالت اداری گفت: جا دارد از مسوولان وزارت نفت بخواهیم که نگاه واقع‌بینانه‌ای به حال صنعت نیمه‌جانی که حتی قادر به جایگزینی قطعات فرسوده خود نیست، داشته باشند و به افرادی که دانسته یا نادانسته میخ آخر تابوت این صنعت را می‌کوبند و با تعطیلی تولید سیمان به برنامه‌های دولت در نهضت ملی مسکن آسیب می‌زنند، اعلام کنیم که همین امروز برخی از کارخانه‌ها عطای تولید در زمستان را به لقای آن بخشیده‌اند و با این وضعیت دولت، صنعت سیمان و سهامداران دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شوند و در صورت تداوم این وضعیت شاهد سرخوردگی و تعطیلی صنعتی با حداقل ۵۴۰‌هزار میلیارد تومان ارزش روز خواهیم بود.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده