تاریخ: ۱۹ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۴:۰۲
بازدید: ۲۴۴
کد خبر: ۳۲۳۷۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
بررسی موانع تولید صنایع آلومینیومی در کشور در گفت‌وگو با کارشناسان

«رونق تولید» آلومینیوم با مهار نوسان نرخ ارز

می متالز - صنعت آلومینیوم یکی از صنایعی است که چه در صنایع بالادست و چه در پایین‌دست همواره با کمبود مواد اولیه روبه‌رو است.
«رونق تولید» آلومینیوم با مهار نوسان نرخ ارز

به گزارش می متالز، البته دست‌اندرکاران این حوزه معتقدند صنعت آلومینیوم علاوه بر مشکلات خاص خود با موانعی روبه‌رو است که دامنگیر کل تولیدکنندگان در سطح کشور شده است، مسائلی چون ارز چندنرخی، مالیات و نظام بانکی موضوع‌های کلانی است که موانعی برای تولیدکنندگان ایجاد می‌کند.

 

کمبود مواد اولیه مشکل تولیدکننده آلومینیوم

درباره موانع تولید در صنعت آلومینیوم آریا صادق‌نیت ‌حقیقی، عضو هیات‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل در صنعت آلومینیوم که روند تولید در پایین‌دست آن را با مشکل روبه‌رو کرده است، به این موضوع بازمی‌گردد که در بالادست این صنعت سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی انجام نشده، این در حالی است که در پایین‌دست این صنعت، سرمایه‌گذاری بسیاری انجام شده است و بیشتر این صنایع با کمبود مواد اولیه روبه‌رو هستند.
حقیقی در ادامه خاطرنشان کرد: البته صنایع بالادست نیز از کمبود اولیه رنج می‌برند و این موضوع سبب شده واحدهای تولید شمش آلومینیوم بخشی از شمش موردنیاز خود را صادر و در ازای آن مواد اولیه وارد کنند و این یکی از مشکلات صنعت آلومینیوم است و اگر در این راستا دولت بتواند به تولیدکنندگان شمش در تامین مواد اولیه کمک کند به طور خودکار به صنایع پایین‌دستی که ازسوی بخش خصوصی اداره می‌شود، کمک خواهد کرد.
وی افزود: اگر قرار باشد شرایط به همین شکل باشد، یعنی واحدهای تولیدکننده به نرخ پایین شمش را بفروشند و به نرخ بالا مواد اولیه خود را وارد کنند، این فشارها به صنایع پایین‌دست نیز سرایت خواهد کرد که در این روند، نرخ تمام‌شده افزایش پیدا می‌کند و به دنبال این موضوع امکان صادرات و رقابت با خارجی‌ها نیز کاهش می‌یابد.
 از سوی دیگر، مصرف آلومینیوم کاهش پیدا می‌کند و آلومینیوم جایگزین‌هایی می‌یابد، برای نمونه در صنعت در و پنجره، در و پنجره‌های یو‌وی‌سی و آهنی جایگزین آلومینیوم می‌شود. در صنایع غذایی نیز ظرف‌های غیرآلومینیومی جایگزین خواهد شد و در صنعت سیم و کابل نیز کابل‌های مسی رونق می‌گیرد.
 در مرحله بعدی اگر این روند ادامه داشته باشد، با مشکل واردات محصولات آلومینیومی روبه‌رو خواهیم شد.
وی همچنین به سایر مواردی که می‌تواند برای تولید موانعی ایجاد کند، اشاره کرد و گفت: سایر حوزه‌ها نیز به نوبه خود موانعی را بر سر راه تولید ایجاد می‌کنند.
برای نمونه نظام بانکی اگر همراه با تولیدکنندگان نباشد، بهره‌های بانکی اصلاح نشوند، وام‌های مناسبی به تولید داده نشود و هزینه‌های تولید روزبه‌روز در حال افزایش باشد، بزرگ‌ترین مشکلات تولیدکنندگان همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند. یکی از معضلات تولیدکنندگان در سال گذشته افزایش هزینه‌های تولید بود.
این عضو هیات‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در ادامه یادآور شد: موضوع دیگر، مالیات‌ستانی از تولیدکنندگان است، چراکه اگر قرار باشد مالیات بر درآمد و مالیات ارزش‌افزوده با شدت و حدت سایر گروه‌ها از تولیدکنندگانی گرفته شود که درآمد بالایی ندارند، چرخ‌ تولید دیگر نمی‌تواند به قوت خود بچرخد.
حقیقی با اشاره به نظام بیمه‌ای نیز عنوان کرد: در زمینه نظام بیمه‌ای نیز وضعیت به همین شکل است و سازمان تامین اجتماعی نگاه متفاوتی به تولیدکنندگان ندارد بلکه نگاه درآمدی به آنها دارد که ضروری است این نگاه تغییر کند.
وی با اشاره به قوانینی که دولت برای تولید و تولیدکنندگان وضع می‌کند، گفت: سال گذشته با تغییرات بسیاری در زمینه آیین‌نامه‌های دولتی در زمینه تولید روبه‌رو بودیم که این آیین‌نامه‌های موانعی را برای تولید ایجاد کرد اما امیدواریم در سال جدید با این موانع روبه‌رو نشویم.

 

مهم‌ترین مانع تولید، ارز چند نرخی

همچنین درباره موانع تولید به‌ویژه صنایع آلومینیوم افشین مقتدر، مدیرعامل آلومینیوم پارس عنوان کرد: مشکلاتی که بیشتر صنایع در کشور با آن درگیر هستند، نظام چندنرخی ارز است.
برخی‌ از تولیدکنندگان ارز نیمایی و برخی ارز آزاد دریافت می‌کنند و در بورس کالا نرخ جداگانه‌ای برای ارز وجود دارد، در حالی که اگر ارز با یک نرخ واحد قیمت‌گذاری شود یا حداقل ارز نیمایی به نرخ ارز آزاد نزدیک شود، وضعیت تولیدکنندگان بسیار بهتر از شرایط کنونی خواهد بود.
مقتدر در ادامه خاطرنشان کرد: نوسان ارز مشکلی است که تولیدکنندگان به ‌طور مدام با آن درگیر هستند. اگر در کل، نظام ارزش‌گذاری و تخصیص ارزها یکپارچه شود، شرکت‌ها بهتر می‌توانند به سمت تولید پیش بروند و حتی به صادرات نیز بپردازند.
وی با اشاره به مشکلات حوزه آلومینیوم عنوان کرد: در حوزه آلومینیوم نیز با کمبود مواد اولیه و کمبود شمش از یک‌سو و اختلاف قیمت‌ها از سوی دیگر روبه‌رو هستیم.
مدیرعامل آلومینیوم پارس ادامه داد: ‌وضعیت عرضه‌های شمش آلومینیوم در بورس کالا نابسامان است.
همچنان برخی شمش را خریداری می‌کنند و در بازار آزاد به فروش می‌رسانند. مشکل شمش آلومینیوم این است که شرکت المهدی و هرمزال بیشتر عرضه کند یا ایرالکو یا منتظر هستیم آلومینیوم جنوب به مدار تولید وارد شود. این در حالی است که باید عرضه‌ها مرتب شود تا واسطه‌گری‌ها کاهش یابد.
البته ممکن است درباره سرب و روی و مس و فلزات رنگین نیز این مشکل صادق باشد و تولیدکنندگان همواره برای تامین مواد اولیه با مشکل روبه‌رو باشند.
مقتدر در ادامه خاطرنشان کرد: باید سعی کنیم نیاز داخل را در اولویت قرار دهیم تا تولیدکننده مواد اولیه خود را از خارج تهیه نکند. وی همچنین یادآور شد: البته تحریم‌ها علاوه بر اینکه تهدید به‌شمار می‌رود به نوبه خود فرصت مناسبی است که صنایع داخلی مورد تاکید و تشویق قرار گیرند.
برای نمونه در چند ماه گذشته که روند واردات کاهش یافته سفارش‌های ما روند افزایشی به خود گرفته است.
شرکت ما حتی ۵۰ نفر نیرو برای کار بیشتر جذب کرده است؛ هرچند اگر با تغییر ناگهانی روبه‌رو نشویم برای نمونه واردات را آزاد نکنند و کار را برای تولیدکننده داخلی تنگ نکنند. البته با واردات مشکلی نداریم به شرط اینکه واردات مواد اولیه ارزان‌تر از مواد داخلی کشور نباشد.

عناوین برگزیده