به گزارش میمتالز، فاطمه نصیری: در روزهای گذشته خبری مبنی بر کشف ۲۰ تن زباله در یکی از واحدهای مسکونی شهرک اکباتان منتشر شد. انتشار چنین خبری با در نظر گرفتن گسترش پدیده زبالهگردی در سالهای گذشته، میتواند این پرسش را به وجود بیاورد که دلیل افزایش محبوبیت فعالیتهای مربوط به پسماند چیست؟ بسیاری معتقدند که تفکیک زباله در ایران یک بازار رهاشده است و همین امر موجب شده پیمانکاران غیررسمی تفکیک زباله با ارائه کار به کودکان و اتباعی که حتی اوراق شناسایی ندارند، کسب سود کنند. نابسامانیهای اقتصاد کلان و افزایش نرخ فقر در سالهای گذشته موجب شده تقاضا برای فعالیت در این بازار بیش از گذشته شود.
هرچند که آمار دقیقی در مورد این بازار غیررسمی وجود ندارد، بااینحال تخمین زده میشود که کارگاههای تفکیک زباله، هر کیلو زباله قابلبازیافت مانند شیشه و پلاستیک را به قیمت ۶ هزار تومان از زبالهگردها میخرند. همین موجب میشود درآمد برخی از زبالهگردها از حداقل حقوق مصوب وزارت کار نیز فزونی بگیرد؛ بنابراین میتوان ادعا کرد که حاشیه سود بالای این بازار به همراه عدم شرایط مساعد اقتصادی به گسترش زبالهگردی و تفکیک غیررسمی پسماند کمک بزرگی کرده است.
نگاهی به آمارهای بازار کار ایران نشان میدهد که معمولا نرخ بیکاری در استانهای محروم بالاتر از مناطق دیگر در کشور است. همین مساله موجب شده برخی از افرادی که از یافتن شغل رسمی در استان خود ناامید شدهاند به تهران مهاجرت کنند. این در حالی است که بسیاری از این افراد در پایتخت نیز موفق به یافتن شغل رسمی نشده و زبالهگردی و جمع آوری ضایعات به یکی از گزینههای شغلی آنها بدل میشود. بااینحال میتوان گفت با قدرت گرفتن طالبان در افغانستان و افزایش موج مهاجرتهای غیرقانونی شهروندان این کشور به ایران، جمعیت زبالهگردهای غیرایرانی نیز به صورت قابلتوجهی افزایش یافته و این بازار را گستردهتر کرده است؛ اما به دلیل غیررسمی بودن بازار جمعآوری ضایعات، آمار دقیقی از افرادی که در این بازار مشغول به کار هستند وجود ندارد.
منبع: دنیای اقتصاد