به گزارش میمتالز، فعالان صنعت فولاد دوران معاملات حوالهای و بهره بردن عدهای خاص از حوالههای فولاد را از یاد نبرده اند؛ جایی که دارندگان حواله امکان دریافت فولاد با نرخ دولتی را از درب کارخانه داشتند، اما مردم باید کف بازار، فولاد را چند برابر قیمت از آنها میخریدند. شیوهای ناکارآمد که در کنار عدم شفافیت، نبود تضامین عمل به تعهدات طرفین و از همه مهمتر اجحاف آشکار در حق تولیدکننده و مصرف کننده در نهایت منجر به راه اندازی بورس فلزات تهران و در ادامه بورس کالای ایران شد. در بورس کالا، هر هفته تولیدکنندگان متعدد بدون واسطه محصولاتشان را روی تابلو میبرند و مصرف کنندگان به عنوان تولیدکنندگان پایین دستی نیز مواد مورد نیازشان را خریداری میکنند. هویت همه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان حاضر در بورس کالا نیز از سوی نهادهای متولی، احراز میشود و به دلیل ساختارمند بودن بورس کالا امکان گذاشتن قاعدههایی همچون کف عرضه برای اطمینان خریداران از عرضههای منظم و مستمر در این بورس وجود دارد. به این ترتیب یک بازار متشکل و کاملا شفاف در اختیار سیاست گذاران قرار گرفته تا با دقت فرآیندهای بازار را رصد کرده و برای تعادل بخشی به معاملات در لحظه تصمیم بگیرند.
در همین زمینه عطاالله معروفخانی مدیرعامل فولاد هرمزگان در بیان مزایای بورس کالا گفت: شفافیت اطلاعات به واسطه معاملات محصولات مختلف از جمله فولاد در بورس کالا باعث میشود تا سیاست گذار و ناظرین امکان رصد و نظارت بر عملکرد شرکتها را داشته باشند.
معروفخانی با تاکید بر لزوم عرضه منظم مواد اولیه و محصولات در بورس کالا گفت: توسعه بازار فولاد و حضور بیشتر فعالان این بخش در بورس کالا به کشف منصفانه قیمت ها، رشد شفافیت اقتصادی، ایجاد بازار منسجم و تضمین تعهدات طرفین میانجامد و به همین دلیل است که کمک به توسعه بازار فولاد از مسیر بورس کالا توصیه میشود.
مدیرعامل فولاد هرمزگان اظهار داشت: سازوکار بورس کالا میتواند موجب افزایش ارزش افزوده و بهره وری و اصلاح و تخصیص بهینه منابع در صنعت فولاد شود و عدم توازنهای زنجیره فولاد را مرتفع کند.
وی در پایان، بورس کالا را بستری رسمی و ساختار یافته خواند و خاطرنشان کرد: یکی از اهداف راه اندازی بورس کالا، ساماندهی و ارتقا تجارت کالایی کشور بوده است که ما در صنعت فولاد در این مسیر حرکت میکنیم و البته عدم دخالتهای بیرونی در این حوزه نیز مورد تاکید فعالان بازار است.
رضا وکیلی معاون فروش و بازاریابی فولاد خوزستان نیز گفت: یک تعبیری از سوی برخیها مدام تکرار میشود که فلان کالا در بورس کالا با افزایش قیمت مواجه شد، اما اشاره به دلایل رشد قیمت نمیشود بلکه تنها علیه بستر بورس کالا موضع گیری میشود که این رویه قطعا کارشناسی نیست.
وکیلی تاکید کرد: اتفاقا بورس کالا باعث ایجاد شفافیت در معاملات و کشف واقعی و عادلانه قیمتها میشود و اگر در برههای نرخ یک کالا از مدار منطقی خود خارج میشود به شرایط بازار، میزان عرضه و تقاضا و عوامل متعدد دیگر بستگی دارد و این نوسان قیمت، قطعا به بستر معامله ارتباطی ندارد.
وی در قالب یک سوال این موضوع را توضیح داد و گفت: در تابستان با توجه به وضعیت فعلی انرژی با مازاد آهن اسفنجی در بازار مواجه هستیم و به واسطه همین مازاد عرضه، درصورت عرضه به دلیل کمبود تقاضا روند قیمتی منفی میشود. اما در زمستان به جهت کمبود عرضه، رقابت شکل میگیرد و روند نرخها مثبت خواهد شد؛ آیا این نوسان قیمت به بورس کالا ارتباطی دارد یا به دلیل مشکلات انرژی و سایر عوامل، توازن بازار برهم خورده است؟
وکیلی تاکید کرد: اگر قرار است ایرادی به نوسان قیمت یک کالا گرفته شود باید به میزان عرضه و تقاضا، کمبود انرژی یا تغییرات نرخ ارز ایراد گرفت که باعث بروز نوسان در بازار یک کالا شده اند نه بستری که آن نوسان را نشان میدهد.
معاون فروش و بازاریابی فولاد خوزستان ادامه داد: بورس کالا یک بستر شفاف برای عرضه کالاهاست. البته پیشنهاداتی نیز به بورس در زمینه اعمال سقفهای خرید یا فروش مطرح میشود. سقفهای خرید در شرایطی که بازار شمش با مازاد همراه است منطقی به نظر نمیرسد که با مذاکرات صورت گرفته این مساله رفع شد.
وی در پایان با تاکید بر این نکته که عملکرد بورس کالا برای تولید، مصرف و سیاست گذار قابل دفاع بوده است، اظهار کرد: اگر بورس کالا نباشد، قطعا به ۲۰ سال پیش و نظام سهمیه بندی و عدم شفافیت و رانت و رانت بازی باز خواهیم گشت؛ دورانی که شرایط تولید و دلالی آن برای فعالان صنعت روشن و عیان است.
منبع: اقتصاد آنلاین