تاریخ: ۱۱ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۴:۴۸
بازدید: ۱۴۵
کد خبر: ۳۲۸۵۹۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
لیلاز و جبرائیلی مطرح کردند

ریشه گرانی‌ها از دوره هاشمی شروع شد؟

ریشه گرانی‌ها از دوره هاشمی شروع شد؟
‌می‌متالز - سعید لیلاز، اقتصاددان معتقد است که علت اصلی افزایش قیمت‌ها رشد نقدینگی است که دولت سیزدهم تا حدی ضریب فزاینده نقدینگی را کنترل کرده، اما نتوانسته است جلوی افزایش پایه پولی را بگیرد و این باعث تورم می‌شود.

به گزارش می‌متالز، اما یاسر جبرائیلی، پژوهشگر اقتصاد سیاسی معتقد است با توجه به اینکه نقدینگی موجود نصف تولید ناخالص داخلی است، رشد نقدینگی باعث تورم نشده بلکه علت اصلی گرانی‌ها افزایش نرخ ارز و آزادسازی قیمت‌ها است که ریشه آن به پیروی دولت‌ها از سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول برمی‌گردد و این روند از دوران آقای هاشمی شروع شد.

برنامه تلویزیونی «شیوه» در شبکه چهار سیما با موضوع حکمرانی اقتصادی با حضور سعید لیلاز، اقتصاددان و سیدیاسر جبرائیلی، پژوهشگر حوزه اقتصاد سیاسی برگزار شد. سعید لیلاز در این برنامه اظهار کرد: در حال حاضر مهم‌ترین مساله اقتصاد ایران ناترازی است که در تمام بخش‌ها دیده می‌شود. در حوزه انرژی، عرضه و تقاضای کالا و خدمات، تجارت خارجی و دیگر بخش‌ها دچار ناترازی‌های بنیادین هستیم. لیلاز با بیان اینکه چیز جدیدی در اقتصاد برای عرضه نداریم، گفت: باید به سمت بهبود بهره‌وری برویم و تحقق این مساله بدون مردم امکان‌پذیر نیست. الان بین ۱۲ تا ۲۰میلیارد دلار تراز تجاری منفی داریم که باید برای جلوگیری از این خروج سرمایه فکری شود. باید یک سلسله‌اقدامات انجام دهیم که وحشتناک دردناک خواهد بود؛ چراکه به موقع انجام نشده است. این نیاز به پشتوانه مردمی دارد تا بتوانیم آن را اجرا کنیم. در حال حاضر این پشتوانه وجود ندارد. جبرائیلی در ادامه این نشست اظهار کرد: در دوره هاشمی نرخ تورم از ۹درصد به ۴۹درصد رسید. شاخص فلاکت از ۱۸درصد به ۵۸.۵درصد رسید.

فاجعه اصلی از جهانی‌سازی قیمت‌ها شروع شد. از دوره آقای هاشمی تا امروز رد پای صندوق بین‌المللی پول در سیاست‌های اقتصادی کشور دیده می‌شود. جبرائیلی در ادامه این برنامه بیان کرد: علت اصلی تورم افزایش نرخ ارز و آزادسازی قیمت‌ها است. لیلاز گفت: اگر کسی گفته آقای هاشمی موافق افزایش قیمت دلار بوده دروغ گفته است. ما الان روزی ۲۵۰میلیون لیتر در ایران بنزین و گازوئیل مصرف می‌کنیم؛ در حالی‌که با ۵۰ میلیون لیتر مساله حل می‌شد. من به‌شدت مخالفم که سالانه ۵۰درصد رشد نقدینگی باشد و قیمت بنزین آزاد شود. لازم است جلوی رشد نقدینگی گرفته شود. مرگ بر کسی که بگوید بنزین باید گران شود. من به هیچ عنوان معتقد نیستم که ما در ایران بانک خصوصی داریم؛ همه بانک‌ها حاکمیتی هستند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده