به گزارش می متالز، داود شهرکی در نشست کارگروه توسعه صادرات استان خراسان جنوبی که با حضور سفیر ایران در افغانستان برگزار شد، افزود: ممنوعیت صادرات برخی کالاهای اساسی نظیر صادرات خوراک طیور- مرغ و تخم مرغ و سایر توسط کشورمان به جهت اولویت تامین نیاز داخل، ممنوعیت صادرات چهار قلم کالای عمده صادراتی استان از جانب افغانستان در دو مقطع زمانی حدود چهار ماهه از جمله دلایل کاهش صادرات از مرز افغانستان در سال گذشته بوده است.
وی گفت: مشکلات ناشی از نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی و ابهام در زمینه مبادلات ریالی با افغانستان، استمرار تعطیلی بازارچه های مرزی استان و فعال بودن تنها یک معبر میل 78، اصلاح ارزش گمرکی بسیاری از اقلام صادراتی با توجه به نوسانات نرخ ارز و عدم ارائه مشوق های هدفمند صادراتی به صورت بلندمدت و مستمر از دیگر دلایل کاهش صادرات است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار داشت: برای به حداقل رسیدن محدودیت و ممنوعیت صادرات بین دو کشور ایران و افغانستان نیاز است توافق نامه های 2 طرفه انجام شود.
وی با اشاره به ظرفیت های صادراتی در خراسان جنوبی افزود: کل صادرات غیرنفتی کشور در 11 ماه سال 1397 به میزان 40 میلیارد دلار بوده که حدود 7.2 میلیارد دلار آن به افغانستان صادر شده است.
شهرکی بیان کرد: به عبارت دیگر 8.6 درصد صادرات کشور به افغانستان انجام شده که از این مقدار حدود 21 درصد از مرزهای خراسان جنوبی خارج شده است.
وی بر فراهم کردن زمینه برگزاری نمایشگاه های تخصصی صادراتی در استان های مستعد افغانستان تاکید کرد و گفت: از طرف خراسان جنوبی برگزاری نمایشگاه در هر محلی از کشور افغانستان محدودیت وجود دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی بیان کرد: همچنین می توان از ظرفیت بخش خصوصی و تجار خوشنام استان های شرقی کشور به عنوان رایزن بازرگانی در کشور افغانستان استفاده کرد.
وی استقرار کنسولگری افغانستان در بیرجند و همچنین کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در ولایت فراه را برای تسهیل امور روادید و ویزای تجار ضروری دانست و گفت: فراهم کردن امکان ورود دانشجوی افغان به صورت گسترده با توجه به ظرفیت های مناسب دانشگاهی استان در رشته های مختلف در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز از درخواست های استان خراسان جنوبی است.
شهرکی با اشاره به زیرساخت های مناسب در حوزه توریسم درمانی خراسان جنوبی بیان کرد: توسعه توریسم درمانی و پذیرش اتباع افغان در مرز (درمان سرپایی) و همچنین ارجاع به مراکز درمانی مجهز مرکز استان برای سایر اقدامات درمانی نیز باید پیگیری شود.
وی لزوم تکمیل زیرساخت های تجارت خارجی استان را یادآور شد و افزود: رایزنی با مقامات افغانستان برای تکمیل زیرساخت های مرتبط با مرز ماهیرود در خاک افغانستان و متقابل در ایران و رایزنی برای فعال سازی بازارچه های مرزی (میل 73، دوکوهانه و یزدان) و استفاده از ظرفیت های ایجاد شده در نقطه صفر مرزهای استان با کشور افغانستان نیز در این مسیر می تواند مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: انجام مقدمات برقراری تعرفه های ترجیحی گسترده تر با افغانستان و استفاده از ظرفیت های تولیدات دو طرف با اعمال معافیت در حقوق گمرکی و تبادل موافقت نامه در سطح سران دو کشور نیز مورد انتظار است که امید می رود با سفر سفیر ایران در افغانستان به خراسان جنوبی این مهم در دستور کار قرار گیرد.
وی یادآور شد: هم اکنون جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ترکیه، پاکستان، ازبکستان، تونس، کوبا، بوسنی و هرزگوین و سوریه تعرفه ترجیحی برقرار کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند نیز گفت: مهمترین مسایل و مشکلاتی که فراروی صادرکنندگان وجود دارد، بی ثباتی در قوانین و مقررات برای ورود کالا به افغانستان است.
محسن احتشام با اشاره به نبود اشتیاق افغان ها برای فعال شدن پایانه های صادراتی بازارچه های مرزی اظهار داشت: این درحالی است که بازگشایی بازارچه برای مردم دو طرف مزیت های نسبی دارد.
وی راه اندازی صرافی برای انجام بهتر مبادلات پولی و توجه به برگزاری نمایشگاه ها در استان های مختلف افغانستان را از دیگر درخواست های تجار خراسان جنوبی مطرح کرد.
روسای دانشگاه های بیرجند و علوم پزشکی نیز در این جلسه ظرفیت های موجود در بخش آموزش عالی خراسان جنوبی برای جذب دانشجو از کشور افغانستان را مطرح کردند و خواستار ایجاد زمینه های ارتباط بیشتر در این خصوص شدند.