تاریخ: ۱۷ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۰۳
بازدید: ۱۵۵
کد خبر: ۳۳۰۰۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
به موازات بازدهی 100 درصدی آیفکس در سال 97 رقم خورد؛

رشد 75 درصدی ارزش بازاری فرابورس

می متالز - فرابورس ایران در سال ۱۳۹۷ دهمین سال فعالیت خود را پشت سر گذاشت و وارد دومین دهه حیات خود شد؛ در این سال بازدهی بیش از ۱۰۰ درصدی شاخص کل و رشد ۷۵ درصدی ارزش بازاری فرابورس به ثبت رسید. همچنین تامین مالی ۳۴۹ هزار میلیارد ریالی از درگاه فرابورس رقم خورد.
رشد 75 درصدی ارزش بازاری فرابورس

به گزارش می متالز، در سال ۹۷ از طریق عرضه اولیه، عرضه اسناد خزانه اسلامی، پذیره‌نویسی و افزایش سرمایه شرکت‌ها، تامین مالی ۳۴۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریالی از درگاه فرابورس ایران صورت گرفت که این رقم نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد افزایش یافته است.

همچنین شاخص کل فرابورس ایران در پایان سال ۹۷ با ۱۱۶۱ واحد افزایش نسبت به سال گذشته، ضمن تجربه رشد ۱۰۶ درصدی در پایان سال در سطح ۲۲۵۸ واحدی ایستاد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.

ارزش کل بازار فرابورس نیز در انتهای سال ۹۷ به بیش از ۲۵۷ میلیارد تومان رسید که در مقایسه با سال ۹۶ به میزان ۷۵ درصد رشد داشته است.

 در این میان بازارهای اول و دوم از نظر ارزش بازاری به ترتیب رشد ۷۸ و ۱۰۹ درصدی را تجربه کردند و ارزش بازارهای شرکت‌های کوچک و متوسط به ترتیب ۴۴ و ۴۹ درصد افزایش یافت. از سوی دیگر بازار ابزارهای نوین مالی در سال ۹۷ شاهد رشد ۵۴ درصدی ارزش بازار نسبت به سال قبل بود.

 

۱۶ شرکت جدید روی تابلوهای اصلی معاملات فرابورس رفتند

در سالی که گذشت، فرابورس ایران از عرضه اولیه سهام ۱۵ شرکت به روش بوک‌بیلدینگ‌ شامل شرکت‌های پتروشیمی غدیر، تجارت الکترونیک پارسیان کیش، کشت و دام قیام اصفهان، کشاورزی و دامپروری بینالود نیشابور، صنایع ماشین‌های اداری ایران، کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت، داروسازی آوه سینا، عطرین نخ قم، تولیدات پتروشیمی قائد بصیر، سنگ آهن گهر زمین، کشت و دامداری فکا، مجتمع کشت و صنعت و دامپروری و مرغداری دشت خرمدره، تولید و مدیریت نیروگاه زاگرس کوثر، بیمه معلم و مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان، میزبانی کرد.

همچنین سهام شرکت بیمه نوین به روش گشایش نماد در بازار دوم فرابورس عرضه اولیه شد و بدین ترتیب ۱۶ شرکت از صنایع مختلف اعم از پتروشیمی، زراعی، رایانه و خدمات وابسته، نیروگاهی و ... طی سال ۹۷ برای نخستین بار وارد تابلوهای اصلی فرابورس شدند.

 

پذیره‌نویسی ۹۷ میلیون ورقه در فرابورس در سال ۹۷

در سال ۹۷ پذیره‌نویسی بیش از ۶۶ میلیون ورقه شامل اوراق مشارکت، اجاره، مرابحه و گواهی سپرده سرمایه‌گذاری خاص و عام به ارزش جمعا ۶۴ هزار و ۴۸۱ میلیارد ریال در فرابورس ایران انجام شد. گفتنی است در این میان تامین مالی ‌۱۰ هزار میلیارد ریالی صنعت نفت از طریق پذیره‌نویسی ۱۰ میلیون ورقه منفعت با موفقیت صورت گرفت.

 همچنین ۳۱ میلیون ورقه ETF به ارزش ۳۳۷ میلیارد ریال شامل واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری «فنابا»، «تهران»، «اوصتا» و «آسامید» پذیره‌نویسی شد.

بدین ترتیب جمع پذیره‌نویسی‌های انجام شده در فرابورس طی سال ۹۷ به ۹۷ میلیون ورقه به ارزش ۶۴ هزار و ۸۱۸ میلیارد ریال رسید.

 

چند نماد معاملاتی در فرابورس پذیرش یا درج شد؟

در سال ۹۷ نماد معاملاتی ۱۱۱ شرکت در بازارهای اول، دوم و شرکت‌های کوچک و متوسط پذیرش و درج شد که تعداد شرکت‌های پذیرش و درج‌شده در بازارهای دوم و SME نسبت به سال ۹۶ به ترتیب ۱۷ و ۳۳ درصد افزایش یافته اما این رقم در بازار اول ۴ درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین سه تابلو معاملاتی بازار پایه طی این سال میزبان درج ۱۷۲ شرکت بودند.

 از سوی دیگر نگاهی به اوراق و صندوق‌های پذیرش شده در بازار ابزارهای نوین مالی در سال ۹۷ نشان می‌دهد که ۶۶ ورقه با درآمد ثابت و ۲۰ صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) در این بازار پذیرش شده که حاکی از رشد ۱۸ درصدی این ارقام نسبت به سال ۹۶ است.

همچنین ۲۸ نماد اسناد خزانه اسلامی طی سالی که گذشت در فرابورس پذیرش شد این در حالی است که در سال ۹۶ تعداد این نمادها ۱۶ عدد بود.

علاوه بر این، بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس میزبان پذیرش ۳۶ ورقه گواهی استفاده از تسهیلات مسکن در سال ۹۷ بود که این تعداد، رشد ۵۷ درصدی را نسبت به تسه‌های پذیرش‌شده در سال ۹۶ نشان می‌دهد.

 

۲۱ نماد اسناد خزانه اسلامی عرضه شد

معاملات ثانویه اسناد خزانه اسلامی در نمادهای «اخزا ۶۲۱»، «اخزا ۶۲۲»، «اخزا ۶۲۳»، «اخزا ۶۲۴» و «اخزا ۷۰۱ تا ۷۱۷» از طریق بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس طی سال ۹۷ آغاز شد.

بدین ترتیب ۲۱ اخزا طی سالی که گذشت روی تابلو اوراق با درآمد ثابت فرابورس رفتند که در این میان، نمادهای اخزا ۶۲۱، اخزا ۷۰۱ و اخزا ۷۰۲ به ترتیب در مرداد، آذر و دی ‌ماه سال ۹۷ سررسید شدند و مبلغ اسمی این سه اخزا به دارندگان آن پرداخت شد.

مابقی این مجموعه از اسناد خزانه اسلامی در سال‌های ۹۸ و ۹۹ سررسید می‌شوند و تاریخ سررسید دو نماد «اخزا ۷۱۳» و «اخزا ۷۱۶» سال ۱۴۰۰ خواهد بود.

 

در بازارهای فرابورس چه گذشت؟

در ۲۴۱ روز معاملاتی سال ۹۷ معامله‌گران در تمامی بازارهای فرابورس اقدام به خریدوفروش ۱۷۰ هزار و ۱۹۰ میلیون ورقه بهادار به ارزش یک میلیون و ۱۷ هزار و ۱۱۵ میلیارد ریال در بیش از ۲۴ میلیون و ۷۱۹ هزار نوبت معاملاتی کردند که افزایش این متغیرها در بازه ۷۱ تا ۱۵۰ درصدی قرار داشت.

میانگین ماهانه حجم و ارزش معاملات سال ۹۷ فرابورس ایران ۱۴ هزار و ۱۸۲ میلیون ورقه به ارزش ۸۴ هزار و ۷۶۰ میلیارد ریال بود.

رصد معاملات سهام در سالی که گذشت نشان می‌دهد ۱۹ هزار و ۳۱۸ میلیون سهم به ارزش ۵۹ هزار و ۳۰۱ میلیارد ریال در این بازه زمانی در بازار اول و ۶۸ هزار و ۳۰۱ میلیون سهم به ارزش ۲۲۸ هزار و ۳۲۱ میلیارد ریال در بازار دوم خریدوفروش شده است که این متغیرها افزایش حداقل ۷۵ و حداکثر ۱۶۸ درصدی را در این مدت ثبت کرده‌اند.

به‌ علاوه، بازار پایه در سال ۹۷ در مجموع سه تابلو خود شاهد معامله ۷۷ هزار و ۹۶۷ میلیون سهم به ارزش ۱۷۰ هزار و ۴۱۸ میلیارد ریال بود که نسبت به سال ۹۶ به میزان ۱۰۰ و ۱۹۱ درصد افزایش یافته است.

همچنین بازار شرکت‌های کوچک و متوسط (SME) در سال ۹۷ میزبان معامله ۶۴ میلیون ورقه به ارزش ۴۵۷ میلیارد ریال بود که دو متغیر حجم و ارزش معاملات در این بازار به ترتیب ۹۵ و ۱۵۳ درصد نسبت به سال ۹۶ رشد کرده‌اند.

از طرف دیگر، در بازار ابزارهای نوین مالی شامل معاملات اوراق بدهی، اوراق تسهیلات مسکن و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF)، دادوستد ۴ هزار و ۵۰۴ میلیون ورقه به ارزش ۵۵۸ هزار و ۲۱۱ میلیارد ریال در این سال انجام شد که آمار معاملات این بازار نیز بیانگر رشد قابل توجهی نسبت به سال ۹۶ است.

 

آمار معاملات فرابورس به تفکیک ابزار

نگاهی به آمار معاملات فرابورس به تفکیک ابزار در سالی که گذشت نشان می‌دهد در این مدت بیش از ۱۶۵ هزار و ۶۵۴ میلیون سهم به ارزش ۴۵۸ هزار و ۵۷۷ میلیارد ریال در مجموع بازارهای سهام جابه‌جا شده است.

 در همین حال ۱۹ میلیون ورقه به ارزش ۱۱ هزار و ۸۷۹ میلیارد ریال در قالب معاملات اوراق گواهی تسهیلات مسکن، ۵۵۸ میلیون ورقه به ارزش ۴۸۴ هزار و ۸۷۰ میلیارد ریال در قالب اوراق بدهی و نیز ۳ هزار و ۹۵۸ میلیون ورقه به ارزش ۶۱ هزار و ۷۹۰ میلیارد ریال مربوط به صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) در همین بازه زمانی خریدوفروش شده است که به جز ارزش معاملات اوراق تسهیلات مسکن که ۷ درصد کاهش یافته، رشد باقی متغیرها در بازه ۱۲ تا ۱۵۸ درصدی نسبت به سال ۹۶ در نوسان بوده است.

همچنین در سال ۹۷ سه بازار ابزارهای نوین مالی، دوم و پایه به لحاظ ثبت بیشترین ارزش معاملات، بالاترین سهم را در میان همه بازارهای فرابورس به خود اختصاص دادند و بازار پایه و بازارهای دوم و اول به ترتیب بیشترین حجم معاملاتی را در اختیار گرفتند.

در نهایت، گروه‌های فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و انبوه‌سازی املاک و مستغلات نیز به ترتیب با در اختیار گرفتن ۱۸، ۱۳ و ۵ درصد از ارزش معاملات خُرد در بازارهای اول، دوم، پایه و SME در سال ۹۷ صدرنشین‌های جدول ارزش معاملات خُرد بازار سهام و اختیار سهام فرابورس شدند که این ارزش در این بازه زمانی به ۷۰۱ هزار و ۴۴۱ میلیارد ریال می‌رسید.

 

بازار دارایی فکری میزبان فروش یک علامت تجاری و دو اختراع

فهرست عرضه‌های بازار دارایی فکری فرابورس شامل علائم تجاری، اختراع‌ها و طرح‌های صنعتی که در پایان سال ۹۶ در مجموع ۲۵۱ عدد بود، در پایان سال ۹۷ به ۳۱۸ عدد رسید که شامل ۳۰۱ اختراع، ۱۵ طرح صنعتی و ۳ علامت تجاری است.

در سال ۱۳۹۷ یک علامت تجاری و دو اختراع از طریق بازار دارایی فکری فرابورس ایران معامله شد. بر این اساس این بازار در آبان‌ماه ۹۷ میزبان فروش یک علامت تجاری به نام شمشاد به ارزش ۱۵ میلیارد ریال به عنوان دومین علامت تجاری فروخته‌شده در این بازار بود.

علاوه بر این، بازار دارایی فکری در آذرماه ۹۷ شاهد فروش اختراع «تولید ماست غنی‌شده با استرول‌های گیاهی برای کاهش کلسترول بدن» به ارزش ۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال بود و در دی‌ماه نیز اختراع «جوراب مقاومتی آبی» به ارزش ۹ میلیارد ریال معامله شد تا بدین ترتیب هفتمین و هشتمین اختراع از درگاه این بازار به فروش برسد.

از آغاز راه‌اندازی بازار دارایی فکری تا پایان سال ۹۷ در مجموع ۱۲ اختراع، طرح صنعتی و علامت تجاری از مسیر این بازار به فروش قطعی رسیده یا مجوز بهره‌برداری از آن برای مدت معین صادر شده و در مجموع ارزش معاملات این بازار در پایان سال ۹۷ به بیش از ۹۰ میلیارد ریال رسیده است.

به موازات اقدامات فرابورس در رونق و توسعه بازارها و ابزارهای مالی در سال ۹۷، این رکن بازار سرمایه در راستای رسالت خود در تامین مالی نوآوری و با هدف رفع نیازهای فناورانه بازارهای مالی کشور به برگزاری رویداد فین‌استارز ۲۰۱۸ به عنوان بزرگ‌ترین رویداد استارت‌آپ‌های مالی ایران، خاورمیانه و شمال آفریقا اقدام کرد که به جذب سرمایه برای استارت‌آپ‌های حوزه فین‌تک انجامید.

در سال ۹۸ نیز فرابورس ایران با هدف شناسایی و معرفی نوآوری‌ها در حوزه ‏فناوری‌های مالی، کمک به توسعه اکوسیستم فین‌تک و همچنین تامین ‏مالی کسب‌وکارهای استارت‌آپی از فین‌استارز پلاس به عنوان یکی از رویدادهای ‏تخصصی فین‌استارز ۲۰۱۹ رونمایی می‌کند.‏

عناوین برگزیده