تاریخ: ۰۱ اسفند ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۲۸
بازدید: ۱۴۳
کد خبر: ۳۳۳۲۸۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سه کارکرد اصلی مرکز مبادله ارز و طلا/ بازار ارز شفاف شد

سه کارکرد اصلی مرکز مبادله ارز و طلا/ بازار ارز شفاف شد
‌می‌متالز - یک اقتصاددان گفت: مرکز مبادله ارز و طلا هم بازار ارز را شفاف کرد، هم کشف قیمت را فراهم کرد و هم اقتصاد را پیش‌بینی‌پذیر کرد.

به گزارش می‌متالز، آلبرت بغزیان؛ اقتصاددان گفت: وظیفه مرکز مبادله ارز و طلا شفاف‌سازی عرضه و تقاضا در بازار ارز است و وقتی که عرضه و تقاضا شفاف شود، کشف قیمت آن نیز رقابتی خواهد شد.

وی بیان کرد: حال سوال این است که تقاضا چگونه شفاف شده است؟ در جواب باید گفت افرادی متقاضی ارز هستند و دولت نیز به این متقاضیان وجاهت قانونی می‌دهد، یعنی دولت لیست تمام موارد متقاضیان ارز را در سرفصل‌هایی مشخص کرده است مثل ارز‌های دانشجویی، درمان، واردات و ... و اگر مواردی باشد که در این سرفصل گنجانده نشده باشد، تخصیص ارز غیر‌قانونی محسوب می‌شود، یعنی نباید ریال را تبدیل به ارز نماید تا ارز را از کشور خارج کند و این شخص نمی‌تواند درخواست ارز بنماید.

این اقتصاددان افزود: در حال حاضر حدود ۹۰ درصد متقاضیان ارز در مرکز مبادله ارز و طلا ارز مورد نیاز خود را دریافت می‌کنند.

بغزیان تصریح کرد: مرکز مبادله دو بخش دارد؛ یک بخش متقاضیان و بخش دوم عرضه‌کنندگان هستند. عرضه‌کنندگان موظف هستند تا کالایی را که صادر می‌کنند، تمام ارز حاصل از صادرات را در مرکز مبادله ارز و طلا عرضه کنند.

او خاطرنشان کرد: با جمع‌شدن این دو بخش در مرکز مبادله ارز و طلا، این مرکز به بازار اصلی تعیین قیمت ارز تبدیل شده و در این مرکز کشف قیمت تعادلی صورت می‌گیرد.

این اقتصاددان ابراز داشت: البته در زمان‌هایی که عرضه و تقاضای ارز به هر دلیل از حالت تعادلی خارج شود، بانک مرکزی در این زمان ورود می‌کند تا نرخ ارز را در حالت تعادلی حفظ نماید، چون زمانی که نرخ ارز در تعادل باشد، اقتصاد قابل پیش‌بینی خواهد شد و پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد کمک خواهد کرد تا تولیدکننده با کمترین ریسک مواجه شود.

بغزیان گفت: در نهایت مرکز مبادله ارز و طلا هم بازار ارز را شفاف کرد، هم کشف قیمت را عملی نمود و هم این که اقتصاد را پیش‌بینی‌پذیر کرد.


وی عنوان کرد: در مرکز مبادله ارز و طلا، وارد کننده کالا نسبت به ارز تخصیص داده شده پاسخگو خواهد بود، یعنی باید پاسخ دهد ارزی را که تحویل گرفته، آیا کالای مورد نظر را وارد کرده است یا خیر؟ به همین دلیل فساد‌هایی مانند چای دبش با وجود این مرکز روی نخواهد داد، زیرا واردکننده با ارزی که تحویل گرفته است باید همان کالا را وارد کند. همچنین وارد کننده پاسخگو خواهد بود که کالای وارد شده را با چه نرخی توزیع کرده است. در این جا است که بحث نظارت مطرح می‌شود و نظارت باید قوی باشد.

بغزیان در پایان تاکید کرد: مرکز مبادله ارز و طلا در زمان‌هایی که بازار ارز دچار نوسان شده بود توانست تا این بازار را کنترل کند، زیرا که در عمل تقاضا برای ارز زیاد نشده بود و تلاشی بود برای این که نرخ ارز را تغییر دهند تا از این طریق به بانک مرکزی فشار بیاورند که نرخ مرکز مبادله پایین است، اما در عمل این اتفاق روی نداد و نرخ ارز در بازار غیر رسمی مجددا عقب‌نشینی کرد.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

 
عناوین برگزیده