به گزارش میمتالز، به طور معمول در روزهای تعطیل ابتدای سال به دلیل کم عمق بودن معاملات بازار، روندهای افزایشی با سهولت بیشتری شکل میگیرند. در شرایطی که تعداد عرضهکنندگان در بازار اندک است، متقاضی ناچار است به سودجویی اندک فروشندگان تن داده و در ارقام مورد پسند این افراد اقدام به خرید ارز کند. اما بررسی روند نرخ شاخصهای ارزی گویای آن است که امسال اقبال با فروشندگان همراه نبوده است.
به عقیده فعالان کف بازار طی تعطیلات سال جدید، اخبار منفی جدیدی به بازار مخابره نشد که بتوان با اتکا به آن قیمت ارز را بالا برد. در نهایت دلار آزاد تعطیلات سال نو شمسی را در میانههای کانال ۶۱هزار تومانی پایان داد. سکه تمام نیز بدون تغییر نسبت به نرخ آخر اسفند به کار خود ادامه داد.
نیمه نخست کانال ۶۰هزار تومانی محل نوسان دلار در روزهای انتهایی اسفند ۱۴۰۲ بود. روز ۲۷ اسفند دلار در رقم ۶۰هزار تومان معامله شد و در آخرین روز معاملاتی سال گذشته یعنی ۲۸ اسفند نیز با رشدی ۲۵۰ تومانی در رقم ۶۰هزار و ۲۵۰ تومان پرونده فعالیت سالانه خود را خاتمه داد. عمده رشد نرخ دلار در بازار سال جدید در روزهای تعطیل هفته نخست فروردین بود.
بهصورتی که بازار در روز ۵ فروردین فعالیت خود را در رقم ۶۱هزار و ۸۰۰ تومان آغاز کرد. البته گفتنی است که این نرخها در معاملات فردایی ثبت شده و معاملات نقدی اندکی در این زمان صورت میگرفت. در بازار روز ۷ فروردین نرخ اسکناس آمریکایی به کانال ۶۰هزار تومانی و رقم ۶۰هزار و ۸۵۰ تومان عقبگرد کرد، اما در ادامه مجددا وارد کانال بالاتر شد و در این محدوده به تعادل رسید. بررسی روند دلار آزاد در بازه زمانی مشابه سالجاری گویای تفاوتهای چشمگیر بازار ارز در نوروز امسال و ۱۴۰۲ است. نرخ رشد دلار در دو هفته گذشته با احتساب قیمت روز ۲۷ فروردین برابر ۲.۵درصد است. این در حالی است که اگر مبدا محاسبه را بازار سالجاری و روز ۵ فروردین در نظر بگیریم، قیمت دلار در روزهای اخیر حدود ۰.۳درصد افت داشته است. اما در مقابل اسکناس آمریکایی در نوروز ۱۴۰۲ با احتساب نرخ مبدا در روزهای ۲۸ اسفند و ۵ فروردین به ترتیب ۱۲.۳۶ و ۴.۸۹درصد رشد را تجربه کرده بود.
فعالیت کم معاملهگران در نوروز و همزمان شدن با ماه رمضان از جمله عوامل تاثیرگذار بر فضای بازار در ۲ بازه مورد بررسی است. در نتیجه بهنظر میرسد تفاوت در میزان اخبار و سیگنالهای منفی است که این تفاوت چشمگیر را به وجود آورده است. بررسیها گویای آن است که امسال اخبار منفی کمتری به بازار مخابره شده و در نتیجه انتظارات تورمی فعالان بازار نیز کمتر است. البته در این میان برخی از فعالان بازار معتقدند که فعالیت بازارساز در روزهای ابتدای سالجاری متوقف نشده و این نهاد به حمایتهای خود از پول ملی ادامه داده است. این افراد فعالیت نامحسوس بازارساز در نوروز را از جمله علل قابل بررسی عدمرشد نرخ ارز در روزهای اخیر میدانند.
بهای جهانی اونس طلا که از جمله عوامل اصلی تشکیل دهنده نرخ سکه در بازار تهران است، در روزهای اخیر فعالیت افزایشی چشمگیری را از خود به ثبت رسانده است. اما این در حالی است که قیمت سکه طلا طرح جدید در بازار نوروز ۱۴۰۳ تقریبا رشدی را ثبت نکرده است. سکه طلا در بازار روز ۲۷ اسفند سال گذشته روی رقم ۳۷ میلیون و ۹۸۰هزار تومان پایان یافت. بازار فلز زرد در واپسین روز معاملاتی دچار افزایش دمای جدیدی شد و سکه ۲۸ اسفند در رقم ۳۸ میلیون و ۸۰۰هزار تومان معامله شد. اما در ادامه بازار فروردین نرخ این فلز گرانبها تغییر چشمگیری نداشت و تا روز ۱۱ این ماه در محدوده ۳۸ میلیون و ۸۰۰هزار تومانی به فعالیت خود ادامه داد.
همچنین نیم و ربع سکه طلا نیز در بازه زمانی ذکر شده به ترتیب با ۳۰۰ و ۵۰۰ هزار تومان رشد نسبت به آخرین نرخهای سال گذشته به ارقام ۲۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیدند.
منبع: دنیای اقتصاد