به گزارش میمتالز، دوگانه واهمه از بروز تنشی جدید در خاورمیانه همزمان با رکوردشکنی بهای طلا در بازار جهانی عامل این رشد قیمتی بود. سکه فیزیکی نیز از این روند جهش قیمت بهره برد و به کانال قیمتی ۴۱میلیون تومان صعود کرد. با وجود این، در حالی که در برخی ساعات، معامله سکه بورسی در صف خرید قفل شد، به گفته برخی فعالان بازار آزاد، فروش سکه در بازار فیزیکی در سقف قیمتی جدید بهسادگی امکان پذیر نبود.
رینگ مالی در ساعات ابتدایی بازگشایی بازار در صف خرید داراییهای مبتنی بر طلا قفل شد. حمله تروریستی اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه و احتمال تشدید تنشهای ژئوپلیتیک در منطقه باعث شد تا نقدینگی روانه بازار طلا، به عنوان دارایی امن در زمان بحران شود و تمامی نمادهای سکه بورسی ظرف دقایق ابتدایی بازگشایی بازار با افزایش نرخ ۵ درصدی که سقف رشد قیمت روزانه است مواجه شوند. این درحالی بود که گواهی شمش طلا در بازار مالی بورسکالا در این زمان رشد قیمتی ۳.۵ درصدی داشت. همزمان با صعود سکه به کانال قیمتی ۴۱ میلیون تومان، نرخ ارز نیز در بازار آزاد ۶۳هزار تومانی شد. در حالی که این قیمت ثبتشده برای سکه رکورد تاریخی این دارایی در بازار داخلی است، اما دلار، در گذشته رکوردهای قیمتی بالاتری را نیز به ثبت رسانده است. به این ترتیب میتوان اینگونه عنوان کرد که سکه پیشران بازار ارز نیز شده است.
میانگین نرخ فروش گواهی سکه از رینگ بازار مالی بورسکالای ایران تا میانه ساعات کاری روز گذشته با ثبت رشد قیمت روزانه ۴.۸ درصدی به ۴۱۴هزار و ۷۵۰ تومان رسید. بورسکالای ایران محدوده مجاز نوسان بهای تمامی نمادهای گواهی سپرده کالایی سکه طلا را منفی ۵درصد تا مثبت ۵درصد میانگین موزون قیمت معامله کلیه نمادها در روز کاری قبل تعیین کرده بود. این در حالی بود که در همین زمان سکه در بازار فیزیکی با ثبت رشد قیمت روزانه ۷ درصدی با قیمت ۴۱ میلیون و ۵۸۲هزار تومان به فروش رفت. به این ترتیب وضع محدودیت در نوسان بهای سکه بورسی، ترمز رشد بهای سکه بورسی را کشید.
فاصله نرخ معامله سکه بورسی و سکه در بازار فیزیکی ظرف روز گذشته محدود شد. در حالی که میانگین قیمت فروش گواهی سکه در میانه روز به ۴۱۶هزار تومان رسید، سکه فیزیکی ۴۱ میلیون و ۶۹۰هزار تومانی شد. به شکل بنیادی ارزش هر گواهی سکه برابر یکصدم نرخ فروش این دارایی در بازار آزاد است، اما عرضه و تقاضا میتواند بهای سکه بورسی را بالاتر یا پایینتر از ارزش بنیادی قرار دهد. ظرف روز گذشته فاصله قیمتی میان بهای سکه بورسی و سکه در بازار فیزیکی محدود و قیمت این دو دارایی منطبق با یکدیگر شد. با توجه به حباب ۲۵ درصدی ایجادشده بر روی هر سکه تمامبهار و سکه بورسی، این داراییها بر مبنای نرخ دلار حدود ۷۹هزار تومانی معامله میشوند.
رکوردشکنی پی درپی بهای طلا در بازار جهانی حامی موثری برای رشد بهای داراییهای طلایی در بازار داخل بوده است. ظرف میانه روز سه شنبه دوم آوریل هر اونس طلا به نرخ ۲۲۶۱ دلار به ازای هر اونس در معاملات آتی کامکس آمریکا صعود کرد که این رقم رکورد جدیدی برای دارایی در بازار جهانی بود. در عین حال طلا بازده هفتگی مثبت ۳.۷۷درصد و بازده ماهانه ۶.۸۹ درصدی را برای معامله گران رقم زد. این در حالی بود که طلا نسبت به زمان مشابه در سال قبل با نرخی برابر ۱۳.۹درصد گرانتر معامله شد. ظرف سهماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ بهای طلا بیش از ۸درصد افزایش یافته است؛ امیدواری به کاهش قریب الوقوع نرخ بهره در سراسر جهان، عامل صعود ارزش این دارایی بوده است.
البته اعلام بهتر از حد انتظار شاخص PMI ایالاتمتحده آمریکا برای ماه مارس، احتمال کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن را از ۷۰درصد به ۶۰درصد کاهش داد. با این حال این داده نتوانست مانع صعود طلا در بازار جهانی شود. در حال حاضر فعالان بازار شاخصهای کلیدی اقتصاد ایالاتمتحده آمریکا را با جدیت دنبال میکنند. در روزهای آینده شاخصهای جدیدی منتشر خواهد شد که این موضوع روند بازارها را بهتر نمایان میکند. در این شرایط افزایش درگیری میان روسیه و اوکراین و همچنین احتمال تشدید تنش در خاورمیانه نیز محرک جدید موثری برای طلا به عنوان دارایی امن در زمان بحران بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد