تاریخ: ۱۸ فروردين ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۴۷
بازدید: ۹۸
کد خبر: ۳۳۶۹۸۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
رشد اقتصادی چین، بازار فلزات را تکان داد

دورخیز شاخص‏‏‌های کالایی برای شکستن رکورد؟

دورخیز شاخص‏‏‌های کالایی برای شکستن رکورد؟
‌می‌متالز - با تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک در منطقه، بهای شاخص نفت برنت وارد کانال ۹۱دلاری به ازای هر بشکه شد. همچنین انتشار شاخص‌های کلیدی اقتصادی چین نشان از بازگشت این کشور به فاز رشد اقتصادی دارد که چشم انداز‌ها را برای افزایش تقاضای فلزات اساسی تقویت می‌کند و از این‌رو شاخص‌های کالایی در مسیر صعودی قرار گرفته اند. همچنین انتظارات در خصوص کاهش نرخ بهره فدرال‌ رزرو آمریکا از دیگر مولفه‌هایی است که موجب افزایش قیمت جهانی فلزات اساسی همچون طلا شده است.

دورخیز شاخص‏‏‌های کالایی برای شکستن رکورد؟

به گزارش می‌متالز، بازگشت شاخص کلیدی تولید چین به کانال مثبت برای نخستین بار طی ۶‌ماه گذشته، خوش‌بینی‌ها را نسبت به تقاضای کالا از سوی بزرگ‌ترین خریدار منابع طبیعی جهان برانگیخته است که میزان تقاضا از جانب این مصرف‌کننده در حال افزایش است. داده‌های منتشرشده اخیر نشان می‌دهد اقتصاد چین پس از تلاش برای رشد در سال ۲۰۲۳ در حال ریکاوری یا همان بازیابی است. شاخص‌های کالایی و قیمت فلزات اساسی با توجه به این موضوع در کانال صعودی قرار گرفته اند. همچنین تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک در مناطق تولیدکننده نفت، تلاش‌های اوپک‌پلاس برای محدود کردن عرضه و چشم انداز قوی تقاضای انرژی باعث افزایش قیمت نفت در بازار جهانی شد. از این‌رو شاخص برنت که معاملات ۴ آوریل را با ۸۹ دلار آغاز کرده بود، با صعود به کانال ۹۰ دلار بازار‌های جهانی را به پایان رساند. معاملات روز ۵ آوریل با صعود به کانال ۹۱ دلار آغاز شد. برنت طی هفته جاری ۴ دلار افزایش داشته است.

کامودیتی‌ها در مسیر افزایش قیمت

با توجه به اینکه شاخص GSCI بیشتر تحت‌تاثیر وضعیت جهانی نفت است، از این رو این شاخص روند نوسانی را در پیش گرفته است. GSCI به عنوان معیاری برای سرمایه‌گذاری در بازار‌های کالا و معیاری برای عملکرد کالا در طول زمان عمل می‌کند. این شاخص از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون چیزی حدود ۴۲.۷۹ واحد معادل ۸.۱۱‌درصد افزایش یافته و به عبارت بهتر روند صعودی تدریجی را در پیش گرفته است. این شاخص در ۱۵ سپتامبر سال گذشته به بالاترین میزان خود از ابتدای سال ۲۰۲۳ رسید و شاخص ۶۰۰.۶۱ واحد به ثبت رسید و بعد از آن روند این شاخص کاهشی شد و از ابتدای سال‌جاری روند افزایشی را در پیش گرفت. این شاخص در روز ۵ آوریل به ۵۷۰.۵۵ واحد رسید.

شاخص CRB نشانگر تغییرات بازار‌های کالا‌های جهانی است که این شاخص نیز از ابتدای ماه ژانویه روند صعودی تدریجی را در پیش گرفته است، به طوری که در روز ۴ آوریل این شاخص به ۳۴۳.۳۹ واحد رسید. به عبارت بهتر شاخص کالایی CRB با توجه به تحولات اقتصادی روند افزایشی را در پیش گرفته است، چراکه سرمایه‌گذاران انتظارات خود را در مورد کاهش نرخ بهره توسط فدرال‌ رزرو پس از داده‌های قوی اقتصادی ایالات‌متحده تنظیم کردند. از ابتدای سال‌جاری این شاخص حدود ۴۱.۹۹ واحد معادل ۱۴‌درصد افزایش داشته است. نفت خام به بالای ۹۱ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که هر اونس طلا تا لحظه تنظیم این گزارش به بیش از ۲۲۹۲ دلار افزایش یافت. علاوه بر این، مس که به عنوان یک فشارسنج برای اقتصاد جهان در نظر گرفته می‌شود، با وجود تقاضای ضعیف از سوی مصرف‌کننده اصلی چین، به حدود ۴.۲ دلار به ازای هر پوند افزایش یافت. در همین حال، کالا‌های کشاورزی که بیش از ۴۱‌درصد از شاخص را به خود اختصاص می‌دهند، به دلیل نگرانی از مازاد عرضه، با وزن سویا، ذرت و گندم به سطح بالا حرکت کردند.

در تعیین شاخص CRB، ۳۹ درصد مبحث انرژی سهم دارد و ۴۱‌درصد محصولات کشاورزی برای تعیین این شاخص سهیم هستند که به نوعی بیشترین تاثیر را به خود اختصاص داده است. همچنین ۷‌درصد فلزات گرانبها و ۱۳‌درصد فلزات صنعتی در تعیین شاخص CRB موثر هستند. بورس فلزات لندن (LME) بازار بورس معاملات قرارداد‌های آتی و اختیار معامله فلزات اساسی است و یکی از قدیمی‌ترین بورس‌های کالایی در دنیا به حساب می‌آید که فلزات غیرآهنی همچون آلومینیوم، مس، سرب، نیکل، قلع و روی و فلزاتی مانند کبالت و مولیبدن و همچنین شمش فولاد در آن معامله می‌شوند. بررسی این بازار نیز نشان می‌دهد قیمت جهانی فلزات اساسی سیر صعودی را طی می‌کند. چین به‌عنوان دومین اقتصاد بزرگ در دنیا و همچنین بزرگ‌ترین واردکننده و صادرکننده کننده فلزات آهنی و غیر‌آهنی شناخته می‌شود. با توجه به اینکه اقتصاد چین مجددا وارد فاز انبساطی شده است و میزان تولید و صادرات این کشور نیز روبه بهبود است و این موضوع موجب افزایش تقاضای جهانی برای فلزات اساسی شده است، از این رو شاخص LME نیز از ابتدای سال‌جاری در کانال صعودی قرار گرفته است، به طوری که از ابتدای ژانویه تاکنون ۲۵۲.۶ واحد معادل ۷‌درصد افزایش یافته است. شاخص LME در ۱۸ آوریل ۲۰۲۳ به بالاترین حد یک‌سال اخیر یعنی ۴۰۹۸ واحد رسید.

بررسی بازار‌های جهانی نشان می‌دهد که قیمت طلا در روز جمعه ۵ آوریل به زیر ۲۲۸۰ دلار به ازای هر اونس رسید و برای دومین بار متوالی کاهش یافت، چراکه سرمایه‌گذاران انتظارات برای کاهش نرخ بهره فدرال‌ رزرو را مورد ارزیابی مجدد قرار دادند. این در حالی است که منتظر سرنخ‌های بیشتری از گزارش مشاغل کلیدی ایالات‌متحده بودند. روز پنج‌شنبه، نیل کشکاری، رئیس فدرال‌ رزرو مینیاپولیس گفت: اگر تورم ثابت بماند، ممکن است امسال نیازی به کاهش نرخ نباشد. جروم پاول، رئیس فدرال‌ رزرو نیز روز چهارشنبه عنوان کرده بود که بانک‌مرکزی به شواهد بیشتری نیاز دارد که نشان دهد تورم به طور پایدار به سمت هدف ۲‌درصد پیش از کاهش نرخ‌ها حرکت می‌کند. سرمایه‌گذاران به داده‌های شغلی روز جمعه و همچنین قرائت تورم ورودی در ایالات‌متحده در هفته آینده نگاه می‌کنند که می‌تواند بر تصمیم فدرال‌ رزرو در ماه مه و ژوئن تاثیر بگذارد.

در همین حال، طلا در مسیری است که هفته را با رشد حدود ۲ درصدی به پایان برساند، چراکه اوایل این هفته به دلیل کاهش نرخ، تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک و فعالیت‌های پوشش ریسک قیمت‌های شمش را افزایش داد و به بالاترین سطح خود رساند. همچنین بررسی بازار نشان می‌دهد که قیمت محموله‌های سنگ‌آهن با عیار ۶۳.۵‌درصد به کمترین میزان طی ۱۰ ماه گذشته خود رسیده و به عبارت بهتر به ۱۰۲ دلار به ازای هر تن در ماه آوریل کاهش یافته، چراکه با توجه به شرایط اقتصادی چین میزان عرضه از تقاضا پیشی گرفته است. نگرانی‌های ناشی از تقاضا در بخش ساخت‌وساز چین، ناشی از بحران بدهی طولانی‌مدت برای توسعه‌دهندگان بزرگ است که تاثیرات طولانی‌مدتی بر قیمت پیشنهادی سنگ‌آهن خواهد داشت. معاملات آتی مس در ماه آوریل نشان می‌دهد که قیمت فلز سرخ به بالای ۴.۲ دلار در هر پوند رسید که بالاترین قیمت در ۱۴ ماه گذشته بود که این افزایش قیمت ناشی از ضعف جدید دلار آمریکا و افزایش ریسک عرضه بود.

داده‌های جمع آوری شده توسط ISM به تعدیل فعالیت خدمات در ایالات‌متحده و کاهش شدید قیمت‌های این بخش اشاره می‌کند که به نفع سناریوی مناسب برای کاهش نرخ بهره توسط فدرال‌ رزرو است. علاوه بر بهبود شرایط مالی برای تولیدکنندگان در سراسر جهان، کاهش نرخ بهره ناشی از فشار ایالات‌متحده بر دلار برای قیمت‌گذاری معیار‌های مس و افزایش قدرت خرید برای واردکنندگان کلیدی، باعث افزایش شدید پیشنهاد‌ها شد. این موضوع با اعلام شاخص مدیران خرید صنعتی چین همزمان شد که نشان از رشد اقتصادی این کشور دارد و از این‌رو نگرانی‌های مربوط به کاهش تقاضای این کشور را به چالش کشید.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده