تاریخ: ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۰:۵۱
بازدید: ۸۱
کد خبر: ۳۳۹۶۲۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

دل‌های نگران کارگران پیمانکاری با قرارداد‌های لرزان

دل‌های نگران کارگران پیمانکاری با قرارداد‌های لرزان
‌می‌متالز - انعقاد قرارداد‌های پیمانکاری از سر ناچاری برای کسب درآمد باعث شده است که بخشی از کارگران همواره در نبود امنیت و ثبات کاری با نگرانی کار کنند.

به گزارش می‌متالز، مطابق آمار‌ها یکی از بخش‌های کارگری که همواره دغدغه دارند و نگران اوضاع و شرایط خود هستند، کارگران پیمانکاری هستند، مطابق تخمین‌ها بخشی از جامعه ۱۵ میلیونی کارگران کشور، با قرارداد موقت کوتاه مدت مشغول به کار هستند. بسیاری از این کارگران با دغدغه تمدید یا پایان قرارداد کاری خود روزگار سپری می‌کنند. کارگرانی که نبود ثبات در قرارداد‌های کاری شان باعث می‌شود همیشه با نگرانی کار کنند.

قرارداد‌های کوتاه‌مدت و عدم تمدید آنها، از عوامل مهم اخراج کارگران است و یکی از مسائلی است که باعث شده نسل جوان کمتر به کار کردن در مراکز تولیدی و کارخانه‌ها تمایلی نشان بدهند. از سوی دیگر، تعداد زیادی از کارخانه‌ها و شرکت‌ها برای اینکه با اداره کار و شرایط سخت بیمه مواجه نشوند، همه کار‌های خود را به شکل پروژه دراختیار پیمانکاران قرار می‌دهند.

پیمانکار موظف می‌شود برای انجام پروژه، نیروی کار استخدام و او را بیمه کند. اما برخی از پیمانکاران با قرارداد‌های کوتاه مدت آن هم بدون بیمه، کارگران را با کمترین حقوق استخدام می‌کنند. این اوضاع زمانی سخت‌تر می‌شود که مدت قرارداد پیمانکار با شرکت به پایان می‌رسد و به این ترتیب تعداد زیادی کارگر قراردادی بیکار می‌شوند. برخی از کارگران هم که قرارداد‌های کوتاه مدت دارند در اوسط سال به بهانه‌های مختلف از جمله نبود بودجه و کمبود منابع تولید، تعدیل شده و بیکار می‌شوند.

رابطه کارگر و کارفرما باید مستقیم باشد

اولیا علی‌بیگی، رئیس کانون عالی شورا‌های اسلامی کار کشور در گفت‌وگویی اعلام کرده است: یکی از معضلات جامعه کارگری، شرکت‌های پیمانکاری تامین نیروی کار است؛ در این شرکت‌ها علی رغم اینکه کارگران بیش از ساعت قانونی مصوب شورای عالی کار مشغول به کار هستند، ولی متاسفانه گا‌ها دریافتی آنها کمتر از مصوبه شورای عالی کار مشاهده می‌شود.

وی بیان کرد: ️لذا معتقدیم که باید یک رابطه مستقیم قرارداد کار بین کارگر و کارفرما برقرار شود و این نیرو‌های واسطه که هیچگونه سرمایه‌گذاری نیز به همراه ندارند، از بین بروند. ️ ️ضمن اینکه ایمنی و بهداشت و سلامت نیروی کار در محیط کار نیز باید مورد توجه جدی کارآفرینان و دولت قرار بگیرد.

مُهر سکوت بر لب کارگران ناراضی از ترس بیکاری

فتح‌الله بیات، رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، درباره کارگران دارای قرارداد پیمانی گفت: ناامنی شغلی همواره باعث می‌شود که کارگرانی که از شرایط شغلی خود ناراضی هستند سکوت کنند چرا که می‌دانند اعتراض برابر با بیکاری است.

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی با اشاره به اینکه حدود ۹۶ درصد کارگران به دلیل ناامنی شغلی، ناراضی هستند، اما چاره‌ای جز ادامه کار ندارند گفت: کارگران معترض از ترس بیکاری چاره‌ای جز سکوت ندارند.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۵ درصد کارگران قرارداد موقت دارند افزود: دیده شده است که تعداد زیادی از کارفرمایان حقوق و مزایای کامل را پرداخت می‌کنند، اما مزایای شغلی را حذف می‌کنند. در جامعه کارگری، هم کارفرمای خوب داریم و هم کارفرمای بد و هم پیمانکار خوب داریم و هم پیمانکار بد. آنچه به ما گزارش می‌شود، نارضایتی‌ها و شکایت‌ها و اعتراض‌ها از کارفرما و پیمانکار بد است، اما حتماً کارگاه‌ها و بنگاه‌هایی در این کشور هستند که کارفرما یا پیمانکار، حق کارگر را به‌طور کامل رعایت می‌کند.

وی گفت: پیمانکاری و واسطه‌گری هیچ‌گاه قابل حذف نیست، چون ماهیت برخی مشاغل کارگری که البته بیشتر از ۱۰ درصد کل مشاغل کارگری را هم شامل نمی‌شود، موقت و غیردایم است و لازم است که برای این ۱۰ درصد، نیروی کار به پیمانکار سپرده شود. اعتراض ما در این ۲۰ سال این بوده که در مشاغل مستمر مثل خودروسازی و پتروشیمی‌ها و بخش‌های مولد صنعت، نه تنها قرارداد موقت معنا ندارد، بلکه کارگر باید با کارفرمای اصلی قرارداد شغلی داشته باشد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده