تاریخ: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۲۸
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۳۴۵۸۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
جدال سنگین عرضه و تقاضا پس از رالی‌ پرشتاب

نقشه نیمروز بورس دوشنبه (دوم اردیبهشت)

می متالز - گرمای معاملات بورس تهران همچنان ادامه دارد. گرچه فشار عمومی عرضه منجر به عقب‌نشینی قیمت‌ها از سقف روزانه شد اما قدرت سمت تقاضا افزایش محسوس ارزش معاملات را در پی داشت که نشان از پتانسیل بورس برای ادامه مسیر صعودی دارد. به نظر می‌رسد رونمایی تدریجی عملکرد ماهانه شرکت‌ها با انتشار خبرهای مرتبط با گروه‌های مختلف سهام بر تب‌وتاب معاملات در دو سوی خرید و فروش افزوده و جریان ورودی پول‌ها را تداوم بخشیده است.
نقشه نیمروز بورس دوشنبه (دوم اردیبهشت)

به گزارش می متالز، قدرت‌نمایی متقاضیان سهام در شروع معاملات امروز سبب شد تا شاخص کل در دقایق نخست ضمن رشد حدودا 2500 واحدی، به کانال 206 هزار واحد راه یابد و ارزش معاملات در همان ساعت نخست به رقم 800 میلیارد تومان برسد. دست‌به‌دست شدن این میزان سهم طی یک ساعت کاری و رشد سریع قیمت در اغلب گروه‌های بازار حاکی از حضور بالقوه نقدینگی و انگیزه زیاد سرمایه‌گذاران برای پیوستن به جریان معاملات سهام  است.

با وجود تقاضای قوی و حضور پررنگ سهامداران خرد در سمت خرید، فروشندگان در میانه معاملات با افزایش عرضه‌ها قیمت‌ها را تحت فشار گذاشتند و در نتیجه، شاخص کل را وادار به عقب‌نشینی از اوج روزانه کردند. به طوری که در دقایق انتهایی معاملات از ارتفاع رشد شاخص به طور محسوسی کاسته شد. عرضه چنان قوی بود که نه تنها صف‌های خرید را بلعید بلکه فشار زیادی بر قیمت سهام گروه‌های پرمعامله اعم از خودروسازان، پتروشیمی‌ها و به طور کلی کل بازار شد.

با وجود این، در نیمه دوم معاملات، عرضه و تقاضا با بازیابی تعادل خود در سطح پایین‌تری از قیمت قرار گرفتند و با دیگر شاهد تشکیل تقاضای قوی در طیفی از نمادهای پرمعامله بودیم. برای مثال، صف خرید نمادهای اوره‌ساز نظیر «شپدیس» که از میانه معاملات برچیده شد، دوباره با حضور سهامداران در سمت تقاضا پررنگ‌تر شد. در نمادهای خودرویی هم که بسیاری از آنها تحت فشار عرضه تا دامنه منفی قیمت رفتند، بار دیگر شاهد شکل‌گیری جبهه‌ قدرتمندی از تقاضا بودند.

اثر چندین عامل در معاملات امروز بر قیمت سهام وابسته محسوس به نظر می‌رسد. در گروه‌های کالایی همچنان خبر افزایش نرخ فروش اوره بر سهام شرکت‌های تولیدکننده اثر مثبت دارد. از طرف دیگر، جهش بهای نفت در بازار جهانی و اصلاح نسبی قیمت فلزات هم سهام وابسته را به خود مشغول داشته است. خودروسازان که از روز شنبه در متن معاملات قرار گرفتند، به روند صعودی خود ادامه می‌دهند و بانک‌ها با لیدری بانک تجارت عموما در دامنه منفی معامله می‌شوند. در سهام‌های کوچک هم رالی سیمانی‌ها با ارزش بالای معاملات در نماد سیمان تهران جلب توجه می‌کند.

پیغام‌های دوگانه جهش نفت

بازگشایی بازار جهانی حامل دو پیام متضاد برای بورس تهران بود. یکی جهش بهای نفت که در پی خبر عدم تمدید احتمالی معافیت نفتی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا صورت گرفت. نگرانی از برداشتن معافیت‌ها اگرچه در بازار جهانی قیمت نفت را حدود 2.5 درصد ارتقا بخشید ولی به طور ضمنی حامل افزایش ریسک سیاسی برای اهالی بازارها از جمله سهامداران بود. همزمان با رشد قابل توجه قیمت نفت، بهای فلزات رنگین در بازگشایی بازار جهانی دچار افت ارزش شدند. افت بیش از یک درصدی بهای مس در کنار عقبگرد نیم تا یک درصدی روی و سرب  نیز قیمت سهام نمادهای وابسته اعم از «فملی»و «فاسمین» را تحت فشار گذاشت.

معامله در حجم‌های سنگین

سهام خودروسازان که از روز شنبه با خبر تخصیص وام ارزی رالی قدرتمندی را آغاز کردند، امروز هم جو مثبتی را تجربه می‌کنند. دو خودروساز بزرگ این گروه یعنی ایران‌خودرو و پارس‌خودرو از صبح امروز بخش عمده جریان نقدینگی گروه و کل بازار را در اختیار داشتند. حدود یک‌چهارم از ارزش 1200 میلیارد تومانی دادوستدهای خرد امروز(تا یک ساعت مانده به اتمام معاملات) در سهام گروه خودرو گردش پیدا کرد. البته حجم سنگین معاملات این گروه را صرفا نمی‌توان در خبر دریافت تسهیلات ارزی با شرایط بازپرداخت ریالی خلاصه کرد، بلکه عمق زیان در شرکت‌های خودروساز و موضوع افزایش سرمایه برای خروج از شمولیت ماده 141 قاونون تجارت هم بهانه دیگری که با خبر اخیر بهانه مضاعفی برای تب‌وتاب بیشتر معامله‌گران در سهام خودرویی‌ها و حرکت صعودی در این گروه فراهم کرده است.

نبرد سهمگین معامله‌گران در نماد بانک تجارت هم از بخشی از توجه بازار را طی معاملات امروز به خود جلب کرده است. این نماد پس از ثبت افزایش سرمایه و پیوستن به تابلوی معاملات از هفته قبل، لیدری گروه بانکی را به دست گرفت و همچنان هم در تعیین مسیر عمومی گروه نقش اصلی را ایفا می‌کند. ارزش معاملات در این نماد همچنان بالاست و جدال سهمگین فروشندگان با متقاضیان در کف روزانه برای چندین بار به صف فروش در این سهم انجامید.

 قسمت دیگری از سریال افزایش نرخ‌ها

معاملات سهام گروه پتروشیمی پس از گروه خودرو از بیشترین ارزش در بین صنایع برخوردار است. در این میان، پرمعامله‌ترین سهم‌های گروه پتروشیمی هم اوره‌سازان هستند که با وجود عرضه صف خرید در این دسته از نمادها، بار دیگر در نیمه دوم معاملات با افزایش مجدد تقاضا، صف شدند و «شپدیس» به عنوان نماینده این گروه بزرگترین حامی شاخص کل شد. خبر افزایش نرخ فروش اوره که هفته قبل منتشر شد همچنان مهمترین محرک قیمت این گروه به شمار می‌رود.

در قسمت دیگری از سریال تورم، روانکاران پالایشی با انتشار خبر دریافت مجوز افزایش نرخ بیش از 10 درصدی شرکت نفت بهران در سامانه کدال متوقف شدند. با توقف نماد این شرکت بر اساس خبر مزبور، نمادهای «شنفت» ، «شرانل» و «شسپا» نیز در همان آغاز کار امروز در وضعیت مجاز-محفوظ قرار گرفتند و ناظر بازار از معامله سهام آنها در دقایق ابتدایی معاملات جلوگیری کرد. در همین شرایط شرکت‌های یاد شده نیز به ترتیب اطلاعیه‌هایی مبنی بر مجوز افزایش نرخ فروش بیش از 10 درصد محصولات خود را در سامانه کدال شفاف‌سازی کردند و وضعیت نماد معاملاتی آنها از مجاز-محفوظ به ممنوع-متوقف تغییر کرد که در این حالت اجازه ثبت سفارش‌های خرید و فروش نیز از سرمایه‌گذاران گرفته می‌شود. به نظر می‌رسد با توجه به عدم شفاف‌سازی دقیق در مورد افزایش نرخ محصولات شرکت‌های روانکار و به منظور روشن‌تر شدن این موضوع برای سرمایه‌گذاران، توقف نمادهای فوق ادامه داشته باشد.

 

رکورد تاریخی ورق گرم در بورس کالا


عرضه‌های امروز ورق گرم و سرد فولاد مبارکه، شمش روی فرآوری مواد معدنی ایران، مس کاتد، سرباره و سولفور مولیبدن شرکت ملی مس ایران با رقابت برای خرید همراه بود.
ورق گرم فولاد مبارکه رکورد تاریخی قیمت خود در بورس کالا را شکست. ورق گرم B فولاد مبارکه با تقاضای قابل توجه 185 هزار تنی در مقابل عرضه 92 هزارتنی و ثبت رکورد قیمت 5527 تومان با میانگین موزون بالای 5500 تومان برای هر کیلوگرم معامله شد و رشد قیمت بیش از 50 درصدی را نسبت به قیمت پایه 3621 تومانی تجربه کرد. ورق گرم C فولاد مبارکه نیز در رقابت خرید میانگین موزون قیمت بالای 5500 تومان را به ثبت رساند و از این حیث یک رکورد تاریخی برجای گذاشت.
شایان ذکر است سقف قبلی قیمت ورق گرم B و C فولاد مبارکه در بورس کالا به ترتیب 5260 و 5240 تومان و در تاریخ 19 فروردین سال جاری بود.
امروز 3 هزار تن عرضه مس کاتد در بورس کالا با قیمت پایه هر تن 58.8 میلیون تومان داشتیم که با توجه به تقاضاهای موجود در سیستم معاملاتی به نظر می‌رسد قیمت پایانی مرز 65.5 میلیون تومان را پشت سر گذاشته باشد. با توجه به ثبت قیمت بیش از 67 میلیون تومان در روزهای قبل، سقف قیمتی این محصول امروز در بورس کالا شکسته نشد اما قیمت پایانی بیش از 10 درصد نسبت به قیمت پایه رشد نشان می‌دهد.
عرضه 120 تن سولفور مولیبدن شرکت ملی مس ایران در 12 قرارداد 10 تنی نیز طی روز جاری با ثبت تقاضا در قیمت‌های پایه مشخص شده با میانگین قیمت 78 میلیون تومان برای هر تن به فروش رسید.

عناوین برگزیده