تاریخ: ۰۴ شهريور ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۰۷
بازدید: ۲۶۸
کد خبر: ۳۵۰۰۷۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

ابَر پروژه روی خاورمیانه، در آستانه بهره‌برداری

ابَر پروژه روی خاورمیانه، در آستانه بهره‌برداری
‌می‌متالز - ابَر پروژه فرآوری روی ایران، این روز‌ها در حال برداشتن گام‌های نهایی در جهت راه‌اندازی رسمی است. کارخانه‌ای که بر اساس میزان تولید در فاز نخست؛ لقب بزرگ‌ترین در ایران و خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.

به گزارش می‌متالز، معدن سرب و روی و باریت مهدی آباد در استان یزد (زیرمجموعه ایمیدرو)، با دارا بودن بیش از ۷۰۰ میلیون تن ذخیره زمین‌شناسی سرب و روی و حدود ۱۷۰ میلیون تن ذخیره قابل استخراج، دومین ذخیره جهان محسوب می‌شود و با این پشتوانه توانسته بزرگ‌ترین پروژه تولید کنسانتره روی خاورمیانه را در دل خود جای دهد.

از جمله اقدامات اساسی و قابل توجه طی سال‌های اخیر می‌توان به حجم باطله‌برداری و عملیات معدنکاری به میزان ۱۰۴ میلیون تن (بیش از ۹۵ میلیون تن باطله‌برداری و ۸ میلیون تن ماده معدنی) و عمیق شدن پیت معدن به میزان ۲۰۰ متر اشاره کرد که این مهم دسترسی به ماده معدنی سولفید روی را فراهم ساخته است.

امید فلاح مدیر مجتمع سرب و روی و باریت مهدی آباد با اشاره به موجودی ۱۱ میلیون تنی دپو‌های سرب و روی و مس و همچنین یک میلیون تنی باریت مجتمع اظهار داشت: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان تیرماه ۶۸ هزار تن ماده معدنی سرب و روی تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۰ درصد افزایش داشته است.

فلاح با بیان اینکه در این مجتمع تولید باریت به ۳۷ هزار تن رسیده است، اضافه کرد: فروش مواد معدنی اکسید روی و باریت به صورت کلوخه -به منظور تأمین نیاز واحد‌های مصرف کننده- نیز توسط این مجتمع صورت می‌پذیرد؛ به طوری که از ابتدای سال تاکنون ۲۲ هزارتن اکسید روی و ۷۳ هزار تن باریت فروش رفته است که فقط در بخش باریت نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۰۰ درصد افزایش داشتیم.

مدیر مجتمع مهدی آباد با اشاره به آغاز بهره‌برداری تجاری از فاز نخست کارخانه کنسانتره روی سولفیدی از ابتدای تیرماه، اظهار داشت: تا پایان تیرماه در مجموع ۱۵۵ هزار تن کانسنگ وارد کارخانه شده است و بیش از ۱۲ هزار تن کنسانتره روی و سرب تولیده شده است.

معدن مهدی آباد قرار است طی سه فاز در مجموع به ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن کنسانتره روی به همراه ۸۰ هزار تن کنسانتره سرب-نقره دست یابد و اکنون فاز نخست آن که بزرگترین کارخانه فرآوری سرب و روی کشور نیز محسوب می‌شود، به مرحله بهره‌برداری تجاری رسیده است. در این مرحله، سالانه با خوراک ورودی دو میلیون تن خاک معدن، ۲۰۰ هزار تن کنسانتره سولفیدی با عیار ۳۵ درصد روی تولید خواهد شد.

امید فلاح در خصوص تامین زیرساخت‌های اصلی این پروژه افزود: اجرای طرح تأمین آب کارخانه‌های مهدی آباد با احداث خط لوله‌ای به طول ١٠٠ کیلومتر از محل تصفیه‌خانه شهر یزد، چندی پیش راه‌اندازی شد، که بزرگترین طرح انتقال پساب کشور محسوب می‌شود. همچنین با احداث پست برق ۳۳/۱۳۲/۴۰۰ کیلولت و خط انتقال ۱۳۲ کیلوولت به طول ۲۷ کیلومتر با ظرفیت انتقال ۸۰ مگاوات، برق کارخانه فرآوری نیز تامین شده است.

وی ضمن اشاره به سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری لازم برای بهره‌برداری از کلیه فاز‌های این طرح عظیم، تاکید کرد: سرمایه‌گذاری انجام شده برای راه‌اندازی فاز نخست به مرز ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.

در حال حاضر بیش از ۷۹۰ نفر به طور مستقیم در طرح مشغول به فعالیت هستند که با تکمیل فاز‌های بعدی اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در منطقه افزایش پیدا خواهد کرد.

مدیر مجتمع مهدی آباد در بخش دیگری از صحبت‌های خود ضمن اشاره به تعامل همه جانبه با محیط زیست با توجه به قرارگیری معدن مهدی آباد در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران، اضافه کرد: اقدامات اثرگذاری در خصوص بهبود وضعیت حیات وحش محدوده معدن و انجام مسوولیت‌های اجتماعی در قبال حفاظت از محیط زیست توسط مجتمع صورت پذیرفته است. همچنین در خصوص ارتقاء شاخص‌های زیست محیطی مجتمع و اخذ گواهینامه معدن سبز فعالیت‌هایی در حال انجام است.

لازم به یادآوری است که قرارداد سرمایه‌گذاری در مقیاس جهانی با اعتماد دولت (سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران _ ایمیدرو) به بخش خصوصی به منظور استخراج و آماده سازی معدن، تامین زیرساخت‌های لازم و تولید کنسانتره واگذار شده است.

منبع: ایمیدرو

عناوین برگزیده