به گزارش میمتالز، احتمال کاهش بیشتر تنشها در منطقه قوتگرفته و کاهش نرخ بهره آمریکا، محرک جهانی خوبی را برای بورس تهران طی بلندمدت فراهم آورده است، ضمن اینکه گزارشهای ماهانه شرکتها طی مردادماه، بسیار امیدوارکننده بودهاست. این درحالی است که تداوم محدودیت دامنه نوسان در بازار، تا حدودی به تحکیم فضای ترس دامن زده است، بهطوریکه اهالی بازار احتمالا از ترس وقوع اتفاقات ناگهانی طی تعطیلات اخیر اقدام بهفروش سهام و عرضه آن کردهاند. همچنان شاخص کل منتظر است بالای محدوده۲.۲میلیون واحد تثبیت شود تا برای بازپس گیری سقف اردیبهشت سال گذشته انگیزه کافی داشتهباشد. هرچند حواشی اخیر درخصوص هیاتمدیره سازمان بورس بازگشت اعتماد را بهمراتب سختتر کردهاست.
به لحاظ فنی، شاخص کل بورس با رسیدن به مقاومت ۲.۱میلیونواحدی، واکنش منفی اندکی را در روز سهشنبه از خود نشان دادهاست. بهنظر میرسد، یک اصلاح قیمتی کوچک در انتظار باشد. هرچند مشخص نیست این اصلاح چقدر به طول بینجامد، چراکه علاوهبر مقاومت روانی۲.۱میلیون واحدی، سطح۲.۲میلیون واحد نیز برای صعودی شدن روند بازار ضرورت دارد. در گزارشهای قبلی روزنامه «دنیایاقتصاد» به این موضوع اشاره شدهاست که در صورت تثبیت شاخص کل بالای محدوده۲.۲میلیونواحدی ادامه روند صعودی آسانتر خواهد بود. بررسیها حکایت از آن دارد که ۶۴میلیاردتومان سرمایه حقیقی وارد بازار شده و ارزش معاملات بالای ۲همت تثبیت شدهاست. بهنظر میرسد بازار برای روند صعودی پرقدرت به افزایش دامنه نوسان و ارزش معاملات بالا در کنار استقبال سرمایه حقیقی احتیاج دارد.
روز جمعه بازارهای جهانی شاهد یک آمار اقتصادی مهم بودند. دادههای اشتغال آمریکا و دادههای حقوق و دستمزد که بر قیمتهای جهانی اثرگذار هستند. از آنجاکه فدرالرزرو اعلام کردهاست در ماهجاری تکلیف چرخش نرخ بهره را معین خواهد کرد، این آمار اقتصادی یک از مهمترین دادههایی است که منتشر میشود. در صورتیکه این دادهها نسبت به روند قبلی بهتر باشند، احتمال بازگشت از سیاست انقباضی کاهشیافته و بازارهای جهانی نیز نسبت به آن واکنش نشان خواهند داد، اما اگر مانند داده ماه قبل، آمارها ضعیفتر باشند، عزم بانکمرکزی آمریکا برای کاهش نرخ بهره جزم خواهد شد.
گزارشهای ماهانه مردادماه بالاخره منتشر شد و درآمد بازار طی پنجمین ماه از سال به بیش از ۲۶۸ هزار میلیاردتومان رسید. این درحالی است که درآمد تیرماه ۲۶۷ همت بودهاست. همچنین درآمد مرداد نسبت به مردادماه سالقبل، رشد ۲۵ درصدی را تجربه کردهاست. همچنین دلار نیما بهطور نقطهای در مردادماه نسبت به مدت مشابه سالقبل تنها ۱۵ درصد افزایش یافتهاست. احتمالا بازار نسبت به این گزارشها بهخصوص گزارشهای خوب پتروشیمیها واکنش خوبی نشان خواهد داد. رکوردزنی درآمدها در صنعت پتروشیمی احتمالا بازار را سبزپوش نگه خواهدداشت. اگر دولت به وعده منطقی شدن نرخ خوراک و رشد دلار موثر بر شرکتها عمل کند، سود بازار در تابستان بهبود خواهد یافت و این موضوع از چشم بازار دور نخواهد ماند.
نسبت قیمت به سود بازار یا P/E بالای ۶ واحد تثبیت شدهاست، بهطوریکه احتمالا بازار با متغیرهای موجود P/E حدود ۱۰ تا ۱۱واحدی را برای میانمدت پیشبینی میکند. تحقق وعدههای همتی بهعنوان وزیر اقتصاد برای تداوم روند صعودی ضرورت دارد، چراکه بازار بهسرعت نسبت به ۲.۱ و ۲.۲ میلیون واحد واکنش منفی نشان خواهد داد و امید بازار را ناامید خواهد کرد. همانطور که در آبان ۱۴۰۱ نیز شاخص تا محدوده تعادلی ۱.۵ میلیونواحدی رشد کرد و در یک دوره کوتاه به دلیل عدمتحقق وعدههای دولتیها با اصلاح قیمتی مواجه شد، اما پس از اطمینان از تغییر متغیرهای بنیادی بازار به سمت ۲ میلیون و ۲.۵ میلیون واحد خیز برداشت. اکنون نیز محدوده ۲.۱ تا ۲.۲ میلیون واحد شاخص کل برای بازار سرنوشت ساز است، چراکه در طبقه حساس قرار دارد و تعیین کننده آینده بازار خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد