تاریخ: ۱۵ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۴:۲۷
بازدید: ۳۱
کد خبر: ۳۵۴۵۰۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رییس اسبق بانک مرکزی اعلام کرد:

لزوم هماهنگی در اجرای سیاست‌های پولی، ارزی و مالی برای رفع مشکلات بازار‌های پول و سرمایه/ اوراق ۳۰ درصدی، هم به بورس لطمه می‌زند و هم موجب ناترازی بانک‌ها می‌شود/ افزایش فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد رانت ایجاد می‌کند

لزوم هماهنگی در اجرای سیاست‌های پولی، ارزی و مالی برای رفع مشکلات بازار‌های پول و سرمایه/ اوراق ۳۰ درصدی، هم به بورس لطمه می‌زند و هم موجب ناترازی بانک‌ها می‌شود/ افزایش فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد رانت ایجاد می‌کند
‌می‌متالز - رییس اسبق بانک مرکزی، تحقق تک نرخی شدن ارز را آرزوی دیرینه بانک مرکزی دانست و گفت: افزایش فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد به ایجاد رانت در اقتصاد منجر می‌شود، بنابراین باید تلاش کرد تا فاصله این نرخ‌ها به صورت آهسته در مسیر کاهشی قرار بگیرد.

به گزارش می‌متالز، «محمود بهمنی» در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که چه موانعی در مسیر تحقق کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد و تک نرخی شدن ارز وجود دارد، اعلام کرد: از گذشته، تک نرخی شدن ارز جزو اهداف نهایی فعالیت بانک مرکزی بوده، باید بتوان از طریق در نظر گرفتن شرایط اقتصادی، میزان صادرات و واردات و ارز حاصل از صادرات، پاسخگوی این آرزوی دیرینه بود.

بهمنی با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز و نیز کاهش فاصله ارز نیمایی و آزاد، نیازمند تامین ارز مورد نیاز فعالان بازار از طریق انجام فعالیت‌های متعدد اقتصادی است، افزود: تک نرخی شدن ارز، اقدامی درست و به جا است، در غیر این‌ صورت فعالان بازار، ارز مورد نیاز خود را در خارج از حوزه‌های بانکی و با نرخی بالاتر از قیمت واقعی تامین می‌کنند که این امر باعث جلوگیری از تک نرخی شدن ارز می‌شود.

رییس اسبق بانک مرکزی ادامه داد: با توجه به منابع ارزی موجود، نمی‌توان یکباره به سمت کاهش فاصله ارز نیمایی و بازار آزاد یا تک نرخی شدن ارز پیش رفت، بلکه باید اقدامی صورت بگیرد تا به مرور زمان و متناسب با شرایط، قیمت‌ها اصلاح شود، زیرا در غیر این‌ صورت شاهد ایجاد یک شوک بزرگ در بازار ارز خواهیم بود. ضمن این‌که در صورت کاهش یک‌باره فاصله بین نرخ ارز نیمایی و نرخ بازار آزاد، قیمت کالای وارداتی افزایش یافته و باید شاهد پرداخت مبلغ بیشتر برای واردات و رشد تورم در کشور باشیم.

ارز باید تک نرخی شود

بهمنی با تاکید بر اثر تحریم بر بازار ارز اعلام کرد: باید متناسب با شرایط حاکم به سمت کاهش فاصله نرخ‌های ارز یا تک نرخی شدن ارز پیش برویم تا از این طریق شاهد شوک ارزی در اقتصاد نباشیم.

رییس اسبق بانک مرکزی با اشاره به افزایش نرخ ارز نیمایی از ۴۱ هزار تومان به ۴۷ هزار تومان توضیح داد: این امر ناشی از افزایش قیمت ارز در بازار آزاد بوده است، به دنبال چنین اتفاقی، بانک مرکزی مجبور به افزایش نرخ نیمایی به ۴۷ هزار تومان شد.

او با تاکید بر فاصله ۱۵ هزار تومانی بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد اعلام کرد: افزایش یکباره قیمت ارز نیمایی از ۴۷ به ۵۵ هزار تومان بر قیمت‌ها اثرگذار خواهد بود و به افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد منجر می‌شود. به همین دلیل نرخ ارز نیمایی باید به صورت آهسته به بازار آزاد نزدیک شود.

او تاکید کرد: زمانی می‌توان نسبت به افزایش نرخ ارز نیمایی بدون هیچ تبعاتی اقدام کرد که ذخایر ارزی کشور بالا باشد و امکان تزریق ارز به بازار فراهم شود.

ایجاد رانت در کشور با افزایش فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد

رییس اسبق بانک مرکزی با اشاره به شرایط بورس گفت: هماهنگی در اجرای سیاست‌های پولی و ارزی و سیاست‌های مالی، برای رفع مشکلات بانک‌ها و بازار سرمایه ضروری است. نبود هماهنگی بین این سیاست‌ها بود که باعث انتشار اوراق ۳۰ درصدی و خروج سرمایه از سپرده‌های بانکی شد، در حالی که باید اختلاف نرخ‌ها بسیار پایین و در حد یک یا ۲ درصد باشد. اگر اختلاف بین نرخ‌ها در بازار پول، بیشتر از این میزان باشد، سپرده‌های بانکی به سمت دیگر بازار‌ها می‌رود و سرمایه‌گذاران با خروج از بورس به خرید اوراق ۳۰ درصدی اقدام می‌کنند که این امر به بورس لطمه می‌زند و موجب ناترازی بانک‌ها هم می‌شود.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده