تاریخ: ۱۵ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۷:۴۳
بازدید: ۸۸
کد خبر: ۳۵۴۵۱۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
شاهین چراغی، عضو سابق شورای عالی بورس:

لزوم توجه به مطالبات منطقی در بازار سرمایه/ مدیران بازار، ابزاری برای کنترل ریسک‌های سیستماتیک ندارند/ فقط بخشی از متغیر‌ها در حیطه اختیار سازمان بورس است

لزوم توجه به مطالبات منطقی در بازار سرمایه/ مدیران بازار، ابزاری برای کنترل ریسک‌های سیستماتیک ندارند/ فقط بخشی از متغیر‌ها در حیطه اختیار سازمان بورس است
‌می‌متالز - شاهین چراغی، عضو سابق شورای عالی بورس از فعالان بازار سرمایه خواست، تلاش کنند و با تمام توان، یک‌صدا و به شکلی منطقی، در فضا‌های مجازی و واقعی به دفاع از منافع بازار سرمایه بپردازند.

به گزارش می‌متالز، «شاهین چراغی» گفت: شاه بیت صحبت‌های روز شنبه رییس سازمان بورس، در مراسم سالگرد تاسیس کانون کارگزاران، این بود که می‌توان زمینه گسترش بازار سرمایه را با کمک یکدیگر فراهم کرد، بهتر است فعالان بازار سرمایه پیشرو باشند و تحت تاثیر اخبار کذب، شایعات و … قرار نگیرند.

واقع‌گرایی به جای ایده‌آل‌گرایی

او تاکید کرد: پیرو صحبت رییس سازمان بورس، توصیه بنده هم این است که واقع‌گرایی را جایگزین ایده‌آل گرایی، حرف‌های تکراری یا "صفر و یک" فکر کردن کنیم، چه بخواهیم و چه نخواهیم ما در کشوری فعالیت و زندگی می‌کنیم که با تنش‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در روابط خارجی روبه‌روست. باید بپذیریم که بخشی از این متغیر‌ها دست هیچ یک از ما نیست و بر روی این مسایل تاثیرگذار نیستیم، پس بهتر است به صورت عاقلانه و منطقی به مسائل نگاه کنیم.

کنترل سطح توقعات از مدیران بازار

عضو سابق شورای عالی بورس توضیح داد: واقعیت این است که در شرایط فعلی کم‌تر کسی پیدا می‌شود که جسارت پذیرش سمت اجرایی را داشته باشد، پس به همه مجریان بازارسرمایه کمک کنیم. بهتر است در این موقعیت به حمایت از مدیران بازار، برای دفاع از حقوق سهامداران بپردازیم، حمایت از رییس سازمان بورس در فضا‌های مختلف رسانه‌ای و فضای مجازی، توان مذاکره ایشان را در جلسات دولت، تعیین بودجه و … افزایش می‌دهد.

شاهین چراغی گفت: همان‌طور که اگر از ارتفاع می‌ترسیم، نباید خلبانی را به عنوان شغل انتخاب کنیم، هم‌چنین اگر تصور می‌کنیم که ریسک‌های سیستماتیک بازار سهام بالاست، نباید خرید و فروش سهام در بازار سرمایه را انتخاب کنیم. با همین منطق نباید از مدیرانی که هیچ ابزاری برای کنترل ریسک‌های سیستماتیک ندارند، توقع کنترل این گونه ریسک‌ها را داشته باشیم.

او افزود: همگان می‌دانیم، در واقعیت، فقط بخشی از متغیرها، پارامترها، ریزساختارها، قوانین و مقررات و … در حیطه اختیار سازمان بورس قرار دارد، در نتیجه فعالان بازار در این چارچوب، می‌توانند از مدیران سازمان انتظار بهینه‌سازی شرایط، فضا و اکوسیستم را داشته باشند.

چراغی یادآور شد: مباحث مطرح شده در روز کارگزار را مرور کنید، برخی معتقد به تعطیلی بازار هستند، در مقابل برخی دیگر مخالف این نظر هستند، همچنین اظهارنظر‌های مختلفی نسبت به دامنه نوسان وجود دارد، برخی معتقد به دامنه نوسان نامتقارن، برخی باورمند به دامنه نوسان یک درصدی و برخی دیگر به دنبال دامنه نوسان باز هستند، با توجه به این تنوع دیدگاه‌ها جلب نظر همه فعالان بازار عملا ناممکن است.

او گفت: از سوی دیگر، بخشی از توقعات ما با ابزار‌های در دست رییس سازمان بورس همخوانی ندارد و اصلا قابل انجام نیست، بعضا اختیارات رییس سازمان را در حد سران قوا می‌دانیم که به‌ واقع چنین اختیاری وجود ندارد. البته همان طور که دکتر صیدی، در جمع کارگزاران بورس تاکید کرد، امروزه عمده وزارت‌خانه‌های دولتی با بازار سرمایه پیوند دارند، در نتیجه می‌توان با بهره‌گیری از این ظرفیت امتیازاتی را از دولت به صورت هوشمندانه برای بازار سرمایه بگیریم.

توقعات از دولت

عضو سابق شورای عالی بورس با اشاره به تنگنا‌های مالی دولت تاکید کرد: باید بپذیریم دولت هم با مشکلات عدیده‌ای مواجه است، از دولتی که در پرداخت حقوق و پاداش بازنشستگان دچار مشکل شده نمی‌توان توقع داشت منابع لازم را برای بهبود وضعیت وارد بازار سرمایه کند. فعالان بازار بار‌ها اعلام کرده‌اند که دولت باید به سمت کاهش فاصله ارز نیمایی و آزاد، واقعی‌سازی نرخ حامل‌های انرژی و جلوگیری از قیمت‌گذاری دستوری پیش برود، همه نسبت به این مسایل واقف هستند، اما باید بدانیم دولت هم با معضلات متفاوتی مواجه است، کلاف سر درگمی در اقتصاد ایجاد شده که کسی باید جسارت جراحی و رفع مشکل و بیماری را پیدا کند.

سرمایه‌گذار مطالبه‌گر

چراغی گفت: در این وضعیت می‌توانیم به صورت یک‌صدا و به شکلی منطقی مطالبه‌گر منافع بازار سرمایه باشیم، مثلا نمی‌توان خوراک را به قیمت پایین دریافت کرد و دلار صادراتی را با قیمت آزاد به فروش رساند، در این زمینه باید تلاش کرد تا نرخ خوراک منطقی باشد و گران‌فروشی در خوراک وجود نداشته باشد، همچنین باید تلاش کرد تا ارز به قیمت منصفانه (نه صرفا قیمت آزاد) به فروش برسد.

او افزود: از سوی دیگر، طبق قانون دولت باید ضرر و زیان قطع برق را به صنایع پرداخت کند، از طرفی هم نباید از دولت درخواست پرداخت رانت را داشت، به گونه‌ای که دولت نباید دست در جیب سهامداران کند و ما هم نباید دست در جیب دولت کنیم.

عضو سابق شورای عالی بورس تاکید کرد: بهتر است، تلاش کنیم تا با تمام توان در فضا‌های مجازی و واقعی به دفاع از سکانداران بازار سرمایه بپردازیم تا بازار را در مقابل تمام تهدید‌ها حفظ کنیم.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده