تاریخ: ۱۸ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۲۵
بازدید: ۱۰۶
کد خبر: ۳۵۴۹۱۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
بهای ماده اولیه ساختمانی به‌رغم افزایش حجم معاملات در بورس کالای ایران کاهش یافت

عوامل عقبگرد قیمت سیمان

عوامل عقبگرد قیمت سیمان
‌می‌متالز - کاهش نرخ پایه هر کیلوگرم سیمان در معاملات رینگ فیزیکی بورس‌ کالای ایران طی سه‌روز ابتدایی هفته معاملاتی جاری، در حالی متوسط قیمت این ماده اولیه ساختمانی را نسبت به معاملات هفته گذشته کاهش داد که در نتیجه معاملات روز گذشته این ماده صنعتی، بهای سیمان بار دیگر به کانال هزار و ۴۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم بازگشت.

به گزارش می‌متالز، با این حال، قیمت‌ها در هفته معاملاتی جاری (۱۴ تا ۱۷ مهرماه)، نسبت به هفته معاملاتی قبل (۰۷ تا ۱۰ مهر)، حول و حوش یک‌ درصد کاهشی بود. متوسط قیمت پایه هر کیلوگرم سیمان در هفته معاملاتی جاری بازار فیزیکی بورس‌ کالا، در حالی نسبت به هفته گذشته حدود یک درصد کاهش یافته است که علاوه بر کاهش نرخ پایه، به همین میزان، ردپای رکود ساختمانی، افت عرضه و کاهش سطح تقاضا برای خرید این ماده اولیه ساختمانی در این نزول قیمتی مشاهده می‌شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، در هفته معاملاتی جاری تالار سیمان در بورس‌ کالا (بازه زمانی ۱۴ تا ۱۷ مهرماه)، متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان فروخته‌شده به خریداران این ماده اولیه ساختمانی، به سطح هزار و ۴۰۰ تومانی رسیده و نسبت به متوسط قیمت این محصول صنعتی در هفته معاملاتی قبل (۷ تا ۱۰ مهرماه) حدود یک درصد کاهش داشته است. این کاهش قیمت در شرایطی رخ داده است که بهای هر کیلوگرم انواع سیمان عرضه‌شده در تالار سیمان بورس‌ کالا، در هفته معاملاتی قبل (هفته دوم مهرماه)، از هزار و۴۰۰ تومان فراتر رفته و به هزار و ۴۲۵ تومان رسیده بود.

به گفته فعالان بازار سیمان در بورس‌ کالا، اعمال برخی محدودیت‌های معاملاتی در هفته جاری، یکی از عوامل مهم این کاهش قیمت بوده است. همچنین در معاملات هفته جاری سیمان، نرخ پایه عرضه سیمان نیز حدود یک‌ درصد کاهش یافته است. این محدودیت‌ها و همچنین کاهش نرخ پایه عرضه سیمان (قیمت‌گذاری با بهای پایین‌تر نسبت به هفته معاملاتی قبل)، اثر خود را در کاهش متوسط قیمت سیمان در معاملات هفته جاری، منعکس کرده است. نرخ پایه عرضه هر کیلوگرم سیمان در معاملات هفته جاری رینگ صنعتی بورس‌ کالای ایران حول و حوش هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شد.

تقاضای ضعیف برای خرید سیمان

رصد تمام مولفه‌های معاملات سیمان در هفته جاری در بورس‌ کالا (عرضه، تقاضا، حجم معاملات، سطح قیمت‌ها و...)، نشان‌دهنده قرار گرف تن این بازار در شرایط «ضعیف» است. در هفته معاملاتی جاری تالار سیمان (بازه زمانی ۱۴ تا ۱۷ مهرماه)، در حالی سطح قیمت‌ها (پایه و قیمت نهایی معاملات)، کاهشی بود که حجم عرضه و میزان تقاضا نسبت به پارامتر‌های معاملاتی مشابه هفته قبل افزایش داشت. کاهش نرخ پایه عرضه سیمان در شرایطی متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان در معاملات هفته جاری رینگ صنعتی بورس‌ کالا را با کاهش هفتگی روبه‌رو کرد که تقاضا برای خرید سیمان نسبت به تقاضای هفته معاملاتی قبل ۳.۴ درصد افزایش یافت. در هفته معاملاتی جاری (۱۴ تا ۱۷ مهرماه) درمجموع تقاضا برای یک‌ میلیون و ۴۶۴‌ هزار و ۷۲۵ تن سیمان به ثبت رسید که این میزان در هفته معاملاتی قبل (۷ تا ۱۰ مهر)، یک‌ میلیون و ۴۱۵‌ هزار و ۵۳۳ تن بود. ردپای رکود عمیق ساختمانی در تقاضای سیمان به رغم رشد ۳.۴ درصدی تقاضا برای خرید این محصول کماکان مشاهده می‌شود. حجم عرضه سیمان نیز در معاملات هفته جاری بورس‌ کالا، نسبت به عرضه هفته گذشته این ماده اولیه ساختمانی رشد داشت و ۴.۳ درصد افزایش یافت.

در هفته معاملاتی جاری (۱۴ تا ۱۷ مهرماه)، در مجموع یک‌ میلیون و ۴۷۷‌ هزار و ۳۶۷‌ هزار تن انواع سیمان عرضه شد که این میزان در معاملات هفته قبل، بیش از یک‌ میلیون و ۴۱۵‌ هزار تن بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد، در شرایط فعلی، حجم عرضه و میزان تقاضا برای خرید سیمان از رینگ فیزیکی بورس‌ کالای ایران در نتیجه عواملی همچون تغییر فصل و افزایش عمق رکود ساختمانی در حالی در وضعیت «ضعیف» قرار دارد که افزایش ریسک‌های سیستماتیک ناشی از تنش‌های اخیر منطقه نیز بر معاملات هفته جاری تالار سیمان بی اثر نبوده است. حجم معاملات خرید سیمان از تالار صنعتی بورس‌ کالا در هفته معاملاتی جاری ۳.۷ درصد نسبت به هفته معاملاتی قبل رشد داشته و به یک‌ میلیون و ۲۰۲ هزار تن رسیده است. حدود ۲۰‌ درصد از کل سیمان عرضه‌شده در بورس‌ کالا در هفته معاملاتی جاری به‌رغم عرضه ضعیف، فاقد مشتری بود. می‌توان گفت در مجموع قیمت‌گذاری با نرخ پایه پایین‌تر برای تنظیم بازار سیمان که در معاملات هفته قبل تحت‌ تاثیر ضعف عرضه، در کانال هزار و ۴۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم از این ماده صنعتی و ساختمانی پیش روی کرده بود، کاهش تقاضا و همچنین کاهش حجم معاملات، به دلیل نبود چشم انداز خروج بخش مسکن و ساخت‌وساز از رکود و همچنین انتظار بازار برای مشخص شدن شرایط ناشی از تنش‌های اخیر منطقه، عوامل مهم تغییرات اخیر قیمت سیمان و همچنین اثرگذار بر سایر پارامتر‌های مهم این بازار بوده‌اند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده