به گزارش میمتالز، پس از چهار سال بازسازی، این مجموعه تقریبا تکمیل شده است. افتتاحیه باشکوه آن در یک لحظه مناسب خواهد بود: طلا در میانه یک رنسانس خارق العاده است. در طول سال گذشته، سرمایهگذاری روی این فلز گرانبها قیمت آن را ۳۸ درصد افزایش داده و به بیش از ۲۷۰۰ دلار در هر اونس رساند که یک رکورد بالا است.
این سر و صدا به مکانهای دیگر هم رسیده است: شمشهای طلا به قفسههای Costco، یک خردهفروش آمریکایی، و CU، یک فروشگاه زنجیرهای در کرهجنوبی رسیده است، زیرا افزایش مجدد تورم و ترس از جنگ، اشتیاق مصرفکنندگان را برای خرید برانگیخته است. بانکهای مرکزی نیز درگیر این موضوع هستند، زیرا تجزیه مالی اشتها را برای یک دارایی قدیمی افزایش میدهد. جهان وارد عصر طلایی جدیدی شده است.
سرمایهگذاران حرفهای اغلب فلزات گرانبها را تحقیر میکنند و اظهار میکنند طلا هیچ درآمدی ایجاد نمیکند. وارن بافت، یکی از این سرمایهگذاران، میگوید که شرطبندی طلا توسط کسانی انجام میشود که از سایر داراییها میترسند. به گفته دیرک باور و لای هوانگ از دانشگاه استرالیای غربی، در میان سرمایهگذاران نهادی آمریکایی که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار دارایی را مدیریت میکنند، تنها یک چهارم از آنها دارای سهام در صندوقهای قابل معامله در بورس طلا (ETF) هستند. همه اینها به توضیح اینکه چرا داراییها در ETF طلا نتوانستهاند افزایش پیدا کنند، حتی با افزایش قیمت این فلز، کمک میکند.
بزرگترین طرفداران فلزات گرانبها میخواهند از ثروت خود در برابر اتفاقات ناگوار محافظت کنند. ارزش یک ارز ممکن است هم در برابر دیگر ارزها و هم از نظر قدرت خرید آن کاهش یابد. عرضه نسبتاً ثابت طلا و محبوبیت تاریخی آن، سرمایهگذاران را تشویق میکند تا باور کنند که میتواند آنها را در برابر افزایش قیمتها و سیاستهای نادرست حفظ کند.
تقاضای طلای زیادی در آسیایی است. چین و هند یک پنجم تولید اقتصادی جهان را تشکیل میدهند، با این حال نیمی از خرید طلای فیزیکی را نیز تشکیل میدهند. علاوه بر این، علاقه چینیها و هندیها به طلا در حال افزایش است. در چین، بحران املاک باعث شده است که افراد سرمایه خود را به جای دیگر انتقال دهند. خرید شمش و سکه طلا در سال منتهی به ژوئن نسبت به ۱۲ ماه قبل ۴۴ درصد افزایش یافته است. با ثروتمندتر شدن هند، افراد بیشتری قادر به خرید طلا هستند. یک پیامد این است که وامدهی با پشتوانه طلا رشد کرده است. Muthoot Finance، یکی از این وام دهندگان، قیمت سهام خود را در پنج سال گذشته تقریباً سه برابر کرده است.
اما دسته دیگری از سرمایهگذاران - شاید پارانوئیدترین و محافظه کارترین آنها - هستند که واقعاً باعث افزایش قیمتهای اخیر شده اند: مدیران ذخایر در بانکهای مرکزی. سهم طلا از ذخایر بانک مرکزی برای چندین دهه کاهش یافته بود، از تقریباً ۴۰ درصد در سال ۱۹۷۰ به تنها ۶ درصد در سال ۲۰۰۸. هرچند اخیراً، سهم طلا به طور پیوسته افزایش یافته است و به ۱۱ درصد در سال گذشته رسیده است که بالاترین میزان در بیش از ۲۰ سال گذشته است.
حمله روسیه به اوکراین، و متعاقب آن مسدود شدن ذخایر ارز خارجی آن هم عامل مهمی بود و به مدیران ذخایر نشان داد که اگر کشورشان تحت تحریم قرار گیرد، خزانهداری آمریکا و سایر داراییهای ظاهراً مطمئن که به ارزهای غربی تقسیم میشوند، هیچ فایدهای ندارند. به گفته شورای جهانی طلا، از آغاز سال ۲۰۲۲، مقامات پولی در چین، ترکیه و هند به ترتیب ۳۱۶، ۱۹۸ و ۹۵ تن طلا خریداری کردهاند. بانکهای مرکزی بهجای سرمایهگذاری در ETF ها، عمدتاً طلای فیزیکی را انباشته میکنند و مطمئن میشوند که آن را در اختیار دارند. اما همانطور که داراییهای مالی با احتمال توقیف مواجه هستند، احتمال بلوکه کردن طلای نگهداری شده در خارج از کشور نیز وجود دارد. به عنوان مثال، دولت بریتانیا از بازگرداندن دهها تن طلا به ونزوئلا خودداری کرده است، زیرا نیکول مادورو را به عنوان یک رهبر قانونی به رسمیت نمیشناسد.
همه بانکهای مرکزی که طلا میگیرند، روابط دشواری با غرب ندارند. مقامات پولی سنگاپور از ابتدای سال ۲۰۲۲ تاکنون ۷۵ تن طلا انباشته کردهاند. بانک ملی لهستان به عنوان بخشی از استراتژی حفظ ۲۰ درصد از ذخایر طلا در مدت مشابه، داراییهای خود را ۱۶۷ تن افزایش داده است. آدام گلاپینسکی، رئیس بانک، از طلا به عنوان یک پوشش استراتژیک یاد میکند، زیرا همبستگی پایینی با سایر طبقات دارایی دارد. او در سال ۲۰۲۱ گفت: «قیمت طلا دقیقاً در مواقعی که بانک مرکزی ممکن است به مهمات خود بیشتر نیاز داشته باشد، بالا میرود». در سپتامبر، لائوس یک بنای تاریخی پر زرق و برق را برای دوران طلایی جدید افتتاح کرد: یک بانک شمش طلا در پایتخت خود.
بعید است تقاضای بانک مرکزی به زودی کاهش یابد. یک نظرسنجی از سرمایهگذاران مستقل توسط Invesco Asset Management در سال جاری نشان داد که هیچ یک از ۵۱ بانک مرکزی انتظار ندارند تخصیص طلای خود را در سه سال آینده کاهش دهند و ۳۷ درصد انتظار دارند آن را افزایش دهند. در میان بانکهای مرکزی، حدود ۵۶ درصد بر این باورند که طلا «سلاحسازی» ذخایر بانک مرکزی را محافظت میکند و ۷۰ درصد آن را به عنوان محافظی در برابر تورم میدانند.
تقاضا از سوی بانکهای مرکزی که به دلایل امنیتی به جای بازگشت سرمایه سرمایهگذاری میکنند، به توضیح اینکه چرا رابطه طلا با نرخهای بهره شکسته شده است، کمک میکند. این فلز معمولاً زمانی که بازده واقعی اوراق قرضه دولتی بالا است عملکرد ضعیفی دارد، به این معنی که آنها حتی پس از تورم نیز بازدهی قابل قبولی را ارائه میدهند. برعکس، زمانی که بازدهی اوراق قرضه پایین باشد، طلا تمایل به افزایش پیدا میکند. در یک محیط کم بازده، سرمایهگذاران دارایی را در نظر میگیرند که هیچ درآمدی ایجاد نمیکند. با این حال، از پایان سال ۲۰۲۱، این رابطه فروپاشیده است. قیمت طلا حتی در شرایطی که بازدهی اوراق قرضه ده ساله آمریکا تحت پوشش تورم از منفی ۱ درصد به حدود ۱.۸ درصد افزایش یافت، بالا رفت. زمانی که بازدهی واقعی به این حد بالا بود، ارزش طلا حدود ۱۰۰۰ دلار در هر اونس بود که تقریباً دو سوم کمتر از قیمت فعلی آن است.
بانک گلدمن ساکس خاطرنشان میکند که تقاضا برای ETF طلا تنها با کاهش نرخ بهره آمریکا افزایش مییابد، نه قبل از آن. به طور معمول، کاهش نرخ یک چهارم درصدی، ذخایر ETF طلا را که در حال حاضر به ارزش ۵ میلیارد دلار است، در شش ماه آینده افزایش میدهد. انتقاد آقای بافت مبنی بر اینکه طلا مستلزم ترس است و اعتقاد به گسترش ترس، درست است. با این حال، در حال حاضر، سرمایهگذاران ترسناک زیادی وجود دارند.
منبع: ایفنا