تاریخ: ۱۴ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۲:۱۶
بازدید: ۱۴۷
کد خبر: ۳۵۷۵۲۱
سرویس خبر : آهن و فولاد

زنگ خطر برای فولادی‌ها!

زنگ خطر برای فولادی‌ها!
‌می‌متالز - دامپینگ چین در بازار‌های فولادی باعث شده صادرات تولیدکنندگان ایران در معرض خطر قرار بگیرد. این در حالی است که فعالان صنعت فولاد با توجه به شرایطی تحریمی به سختی سهم خود در بازار را حفظ کرده و توانسته اند نقش مهمی در ارز‌آوری غیر نفتی ایران داشته باشند.

به گزارش می‌متالز، صنعت فولاد کشور در چند سال اخیر با مشکلات بسیاری همراه است و همین مسائل توانسته میزان صادرات را تحت تاثیر قرار دهد. از سویی دیگر شرایط تحریمی بازاریابی برای فولادی‌ها را سخت کرده و هزینه‌های صادرا ت را افزایش داده است.

اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که فولادی‌ها با افزایش قیمت تمام‌شده نیز مواجه هستند. کمبود انرژی و تامین مواد اولیه در سال‌های اخیر توانسته به چالش اصلی فولادی‌ها تبدیل شده و باعث شده تا فولادی‌ها از مسیر اصلی خود خارج و عمده درآمد‌های خود را راهی اجرای پروژه‌های توسعه‌ای کنند. امروز عمده سودآوری فولادی‌ها راهی پروژه‌های نیروگاهی، زیرساخت‌های حمل‌ونقلی، مطالعاتی گازی و... می‌شود. در حالی که این سرمایه‌گذاری می‌توانست راهی توسعه سبد محصولات شده و با افزایش تنوع میزان توان رقابتی را ارتقا دهد.

تمامی این موارد دست به دست هم داده و باعث شده تا قیمت تمام‌شده فولادی‌ها افزایش پیدا کند، موضوعی که به طور مستقیم می‌تواند حضور در بازار‌های جهانی را تحت تاثیر قرار دهد. اما این انتهای ماجرا نیست، زیرا صنعت فولاد قرار بود در افق ۱۴۰۴ و تولید ۵۵ میلیون تن فولاد بخشی از آن راهی بازار‌های صادراتی شود و این صنعت نقش مهمی در صادرات غیر نفتی ایفا کند. اما امروز نه تنها میزان صادرات پیش‌بینی شده محقق نشده بلکه تولید فولاد نیز نتوانسته به برنامه‌ها برسد.

با این حال فولادی‌ها تلاش کرده‌اند تا سهم خود از بازار‌های صادراتی را حفظ کرده و در بازار‌های تحریمی حضور بیشتری داشته باشند. اما حالا رقابت در این بازار‌ها سخت و اگر دولت حمایت‌های ویژه‌ای را در این زمینه انجام ندهد می‌تواند بازار‌های صادراتی که به سختی به دست آمده است از دست برود و رقبا را تقویت کند.

صادرکنندگان فولاد در کنار سیاست‌های ارزی و موضوع عوارض صادراتی با چالش دامپینگ چین در بازار مواجه هستند که خطری جدی برای صادرات فولاد کشور محسوب می‌شود. عرضه فولاد ارزان از سوی چین در بازار‌های منطقه به راحتی سهم صادراتی ایران را کاهش داده است. این در حالی است که روسیه نیز پس ز وضع تحریم‌هایی از سوی اروپا، محصولات خود را راهی بازار‌های تحریمی ایران کرده است و توانست بخشی از این سهم را در اختیار بگیرد. حال حضور چین با قیمت‌شکنی بسیار می‌تواند تهدید بسیار جدی‌ای برای صنعت فولادی باشد که علاوه بر صادرات با قیمت تمام‌شده بالاتر باید ارز حاصل از آن را به صورت ۱۰۰ درصدی به سامانه نیما وارد کند.

درواقع با توجه به شرایط موجود در داخل کشور و برخی سیاست‌گذاری‌ها و همچنین عدم تامین انرژی برای واحد‌های تولیدی و همچنین حضور قدرتمند چین با قیمت‌شکنی‌های عجیب باعث شده تا زنگ خطر برای این صنعت را به صدا در بیاورد. 

اصلی‌ترین اقدام برای حل این موضوع بحث تعرفه‌های وارداتی با ورود رایزن‌های ایران در کشور‌های منطقه است تا بتوانند بازار‌های ایران را بازپس بگیرند. در غیر این صورت ارز آوری این صنعت با کاهش بسیار زیادی همراه می‌شود و شاهد آن خواهیم بود که بازار به راحتی واگذار به رقبا شده است.

درواقع صنعت فولاد امروز با توجه به سرمایه‌گذاری‌های انجام شده و طرح‌های در دست اجرا نیازمند حمایت ویژه دولت است تا بتواند ارزآوری غیر نفتی را افزایش دهد.

منبع: تیتر ۲۰

عناوین برگزیده