به گزارش میمتالز، به این ترتیب، نقره بهعنوان دومین فلز گرانبهای بورسی با نماد جدید، آماده عرضه در بورس کالا خواهد شد. در حال حاضر گواهی سپرده سکه و صندوقهای سرمایهگذاری طلای بورسی در نمادهای مختلف در بورس کالا فعال هستند. با بازگشایی بازار معاملات گواهی سپرده نقره، این فلز گرانبها بهعنوان دومین فلز ارزشمند بورسی برای سرمایهگذاران قابل معامله خواهد شد.
بر اساس اعلام بورس کالای ایران، انبار جدید شمش نقره در بازار سرمایه برای پذیرش کالاهای مشتریان آماده است. قرار است از این طریق و همزمان با بازگشایی نماد اعلامشده، معاملات گواهی سپرده نقره در کنار سایر بازارهای کالایی بورسی، برای سرمایهگذاران قابل انجام شود. آنطور که مدیران بورس کالا اعلام کردهاند، فعلا فراخوان مربوط به پذیرش کالاهای مشتریان در بورس کالا، در قالب شمشهای نقره داخلی و خارجی، صادر شده است، اما بهزودی زمان گشایش نماد معاملاتی گواهی سپرده کالایی مربوط به انبار نیز اعلام خواهد شد.
انبار داخلی شمش نقره برای عرضه گواهی سپرده نقره، در حالی در بورس کالا بازگشایی شده است که طی ماههای اخیر، نقره نیز بهموازات طلا در بازارهای جهانی و داخلی سیر صعودی قیمت را در پیش گرفت. نقره در بازار جهانی، هم اکنون در محدوده سقف قیمتی ۱۲سال گذشته قرار دارد؛ هرچند در روزهای اخیر در پی مشخصشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و تقویت دلار، همراستا با تحولات طلای جهانی، نوسان قیمت منفی (کاهش روزانه) را تجربه کرد.
با این حال، نقره در بازار جهانی همچنان بهعنوان یکی از پایگاههای امن دارایی، مورد توجه سرمایهگذاران قرار دارد. در بازار داخل هم، بازگشایی نماد برای عرضه گواهی سپرده نقره میتواند در کنار گواهی سپرده و صندوقهای کالایی داراییهای طلا، بازاری جذاب و امن برای سرمایهگذاران باشد؛ بهخصوص آنکه طی ماههای اخیر همزمان با افتوخیزهای متعدد قیمتی در بازارهای جهانی و داخلی، داراییهای ارزشمند بورسی و به طور مشخص داراییهای طلایی که هم اکنون در قالب گواهی سپرده سکه و همچنین صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا و سکه در بورس کالا عرضه میشوند به دلیل مزایای سرمایهگذاریهای بورسی (از جمله امکان معامله با نقدینگیهای خرد، سهولت معامله، دسترسی آسان تر، نقدشوندگی بالاتر و همچنین ایمنی بیشتر و کارمزدهای کمتر)، با افزایش محسوس استقبال سرمایهگذاران روبهرو شده است. این موضوع میتواند به نقره بورسی نیز تسری پیدا کند.
گواهی سپرده را میتوان مادر ابزارهای مالی در بازارهای کالایی به شمار آورد؛ با این پیش فرض که حضور کالا در انبارهای بورسی به معنای تایید ویژگیهای کیفی، کمی و امنیت آن کالاست؛ آن هم در شرایطی که صحت کالا به کمک وثیقههای موجود تضمین میشود. مجموعه این موارد به معنی آن است که به ابزارهای مالی با محوریت گواهی سپرده باید توجه بسیاری داشت. از آنجا که گواهی سپرده کالایی مادر ابزارهای مالی در بورس کالا به شمار میرود، بنابراین راه اندازی آن همیشه یک فرآیند جذاب برای بورس ها، نهادهای مالی و حتی سرمایهگذاران است؛ بهخصوص آنکه گواهیهای سپرده بورسی، دربردارنده و تامینکننده یک درآمد مستمر و امن برای این نهادها یا انبارهاست. این شرایط در خصوص شمش یا سکه طلا هم صادق است و تجربه مثبتی در خصوص آن وجود دارد. تجارب قبلی و رصد شرایط فعلی بازارها حاکی از آن است که باید به راه اندازی انبارها مخصوصا انبارهای فلزات گرانبها توجه داشت؛ پس از تجربههای موفق در انبارداری طلا توسط بورس کالا میتوان به راه اندازی انبار برای گواهی نقره نیز بهعنوان یکی از تجربههای بورس کالا با چشم انداز موفق اشاره کرد؛ داده مثبتی که هم اکنون عملیاتی شده و بورس کالا اخیرا خبر بازگشایی انبار جدید برای پذیرش شمش نقره مشتریان را مخابره کرده است.
آنطور که بورس کالا اعلام کرده است، دارایی پایه هر گواهی سپرده کالایی معادل یکگرم از شمش نقره یک کیلوگرمی با عیار ۹.۹۹۹ (قسمت در هزار) بوده و ضروری است بر روی شمشهای مذکور نشان تجاری تولیدکننده، عیار، وزن و شماره سریال شمش حک شده باشد. شمشهای تولیدی داخلی و وارداتی توسط متقاضیان مورد تایید بورس، قابل تحویل به انبار شمش نقره بورس کالا بوده و حداقل مقدار قابل تحویل به انبار در هر نوبت ۵۰ قطعه شمش است.
براساس گزارش منتشرشده در سایت کالاخبر، هزینههای انبارداری در تاریخ شروع معاملات به مبلغ ۲۰ریال (به علاوه مالیات ارزشافزوده) روزانه به ازای هر گواهی سپرده کالایی برای نگهداری کالا در انبار، از ابتدای روز صدور گواهی سپرده کالایی به نام مالک کالا، تا روز معامله بر عهده وی است که در زمان فروش گواهی سپرده شمش نقره، کلیه بدهی مربوط به هزینه انبارداری فروشنده، در صورت وجود وجه در دفتر دارایی بازار گواهی سپرده وی، با انباردار تسویه میشود. همچنین هزینه انبارداری از روز معامله تا روز تحویل از انبار برعهده خریدار است که در هنگام تحویل کالا از انبار وجه مورد نظر از دفتر دارایی مشتری تسویه میشود. مشتری مکلف است قبل از مراجعه به انبار، نسبت به افزایش موجودی دفتر دارایی اصلی حداقل به میزان بدهی خود اقدام کند. از آنجا که مقدار هر گواهی سپرده کالایی یکگرم از شمش نقره یککیلوگرمی در عیار معاملاتی ۹.۹۹۹ (قسمت در هزار) است، بنابراین جهت تحویل گرفتن کالا از انبار لازم است حداقل به میزان هزار گواهی سپرده کالایی توسط مالک ارائه شود. پس از تحویل شمش نقره از انبار، اعتراضی در خصوص کمیت و کیفیت کالای تحویلشده، قابل پذیرش نخواهد بود؛ از اینرو، مالک میتواند در زمان تحویل، کالا را رویت کرده و در صورت مغایرت با مشخصات کیفی اعلامی از تحویل گرفتن آن امتناع کند و ظرف دو روز مراتب را به صورت کتبی از طریق کارگزار مربوطه به بورس اعلام کند.
پس از قله پیماییهای قیمتی نقره در اکتبر ۲۰۲۴ (ماه گذشته میلادی)، نقره در ماه نوامبر و بهطور مشخص در روزهای اخیر بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، روند نزولی قیمت را در پیش گرفت. از آن جمله و براساس دادههای جهانی، قیمت نقره دیروز، سهشنبه مصادف با ۱۲ اکتبر ۲۰۲۴، به حدود ۳۰.۳۰دلار در هر اونس رسید و با کاهش قیمت همراه شد. این کاهش قیمت به دنبال تقویت دلار تحتتاثیر مشخصشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که ۵ نوامبر ۲۰۲۴ برگزار شد، رخ داده است. در واقع میتوان گفت بهای هر اونس نقره در بازار جهانی روز گذشته به پایینترین سطح یکماه اخیر رسید. با این حال، سرمایهگذاران هنوز بازار فلزات ارزشمند همچون طلا و نقره را به عنوان پایگاه امن سرمایهگذاری مورد توجه دارند. سرمایهگذاران معتقدند سیاستهای دونالد ترامپ میتواند نرخ تورم عمومی در ایالاتمتحده را افزایش داده و به طور بالقوه توانایی فدرالرزرو برای کاهش نرخ بهره را محدود کند. نگرانیها در مورد ضعف اقتصاد جهانی نیز بر نقره تاثیر گذاشته است، زیرا بسته محرک ضعیف چین بر عدماطمینان بازار افزوده است. روز جمعه، چین بسته بدهی ۱۰تریلیون یوآن را برای تسهیل تامین مالی دولت محلی اعلام کرد، اما نتوانست محرک اقتصادی مستقیمی را که سرمایهگذاران به آن امیدوار بودند، ارائه دهد. این امر چشمانداز رشد قیمت فلزات صنعتی را تضعیف کرد. در صورت اعمال سیاستهای محرک واثرگذار، نقره به عنوان فلز برخوردار از تقاضای بالا برای استفاده در صنعت برق و برق رسانی، با چشم انداز رشد معاملات روبهرو میشود که میتواند صعود قیمت نقره را تسریع و تشدید کند.
منبع: دنیای اقتصاد