تاریخ: ۲۷ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۴۳
بازدید: ۵۵
کد خبر: ۳۵۸۹۲۵
سرویس خبر : آهن و فولاد

بازار فولاد در ماه‌های آینده به کدام سو می‌رود؟/ پیش‌بینی قیمت جهانی سنگ آهن/ بسته حمایتی دولت ایران برای بازار فولاد و مواد اولیه شامل چه مواردی باشد؟

بازار فولاد در ماه‌های آینده به کدام سو می‌رود؟/ پیش‌بینی قیمت جهانی سنگ آهن/ بسته حمایتی دولت ایران برای بازار فولاد و مواد اولیه شامل چه مواردی باشد؟
‌می‌متالز - پیش از تعطیلات ۷ روزه ابتدایی اکتبر، کمیته توسعه و اصلاحات چین بسته حمایتی جدیدی را معرفی کرد که باعث شد تا بازار فولاد و مواد اولیه این کشور دچار خوش‌بینی به آینده شود و قیمت‌ها در بازار فیزیکی و فیوچرز رشد قابل توجهی یافت.

به گزارش می‌متالز، این بسته شامل کاهش ۰.۲ درصدی نرخ بهره توسط بانک مرکزی و کاهش پیش پرداخت خرید مسکن از ۲۵ درصد به ۱۵ درصد و نیز افزایش بودجه دولت‌های محلی برای خرید واحد‌های بدون مشتری از شرکت‌های سازنده می‌شود. از سوی دیگر دولت قصد دارد تا سرمایه در گردش بانکی و بازار سهام چین را افزایش دهد.

اگرچه دولت چین قصد دارد با این بسته محرک از ریسک نکول شرکت‌های بزرگ ساختمانی جلوگیری کند، اما حجم واحد‌های ساختمانی بدون مشتری به قدری بالاست که بعید است بازار ساخت‌وساز مجدداً و در کوتاه مدت بتواند به رونق گذشته بازگردد. از این رو فعالان بازار فولاد این بسته را تنها به عنوان مسکنی برای این بخش و تلاشی در جهت مدیریت ریسک توسط دولت چین می‌دانند.

به طور خاص در بخش صادرات سنگ‌ آهن به بزرگ‌ترین واردکننده این ماده اولیه، از آنجا که حجم واردات چین همبستگی بالایی با بخش مسکن این کشور دارد، لذا بعید است که اژد‌های زرد بتواند به میزان واردات خود پیش از بحران مسکن بازگردد. اگرچه واردات سنگ آهن در سال ۲۰۲۴ با رشد سالانه ۵/۱ درصد تقریباً قوی به نظر می‌رسد، اما این امر تحت تاثیر عواملی است که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد.

  1. کاهش سطح موجودی انبار‌های چین به کمترین میزان طی ۷ سال اخیر در اواخر سال ۲۰۲۳ موجب شد تا واردات سنگ آهن با قدرت بیشتری ادامه یابد.
  2. کاهش قیمت سنگ‌ آهن از حوالی جولای امسال از دیگر عوامل مشوق تاجران این حوزه برای افزایش خرید و واردات بوده است.
  3. افزایش مصرف فولاد در سایر بخش‌ها مانند کشتی سازی، خودروسازی و انرژی‌های نو موجب رشد تقاضا برای مواد اولیه از جمله سنگ‌ آهن گردیده است.
  4. آمار نشان می‌دهد که صادرات فولاد چین در ۸ ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ با نزدیک به ۲۱ درصد افزایش همراه بوده است و انتظار می‌رود در کل امسال به بالای ۱۰۰ میلیون تن برسد که از سال ۲۰۱۶ بی سابقه بوده است. تقاضای صادراتی نیز جزو سایر عوامل افزایش تقاضای سنگ‌ آهن بوده است.

با همه این عوامل، از آنجایی که فولادسازان چینی در محدوده بازدهی منفی در حال فعالیت هستند، تداوم این امر در صورتی که تقاضا در بخش مسکن رشد چشمگیری نداشته باشد، می‌تواند منجر به کاهش نرخ بهره برداری از کوره‌ها و در نتیجه کاهش تقاضا برای سنگ‌ آهن و سایر مواد اولیه گردد.

در نتیجه می‌توان گفت که بهای سنگ‌ آهن وارداتی چین تا زمانی که اصلاحات اساسی و بسته‌های حمایتی بیشتر معرفی شوند در محدوده ۱۰۰ تا ۱۲۰ دلار سی اف آر چین نوسان خواهد نمود و از آنجایی که ایران نیز در شرایط کنونی بخشی از نیاز سنگ‌ آهن چین را تامین می‌کند، صادرکنندگان باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.

تحلیل بازار داخلی فولاد

هم‌چنین در بازار داخلی فولاد کشور تا فراهم نشدن شرایطی به شرح ذیل شکوفایی خاصی دیده نخواهد شد:

  1. تا زمانی که در بازار چین جهش قابل توجهی مشاهده نشود و صادرات به سطوح پیشین بازنگردد، رکود فعلی حاکم خواهد بود.
  2. دولت جدید بایستی به فکر افزایش بودجه پروژه‌های زیرساختی جهت افزایش سرانه مصرف فولاد و فروش بیشتر کالا‌های فولادی باشد.
  3. دولت می‌بایست با سرعت نسبت به رفع مشکلات ارزی صادرکنندگان و اجازه به آنها برای وارادت در مقابل صادرات و یا فروش ارز با نرخ‌های توافقی اقدام عملی نماید.
  4. رفع مشکل ناترازی انرژی از جمله گاز در فصل سرما یکی از اصلی‌ترین مطالبات سال‌های اخیر تولیدکنندگان فولاد است که می‌تواند جبران کاهش تولید و صادرات شش ماهه اول سال را بنماید.

اردشیر فاضلی/ مدیرعامل شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیکو)

منبع: چیلان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین