به گزارشمی متالز، وی افزود: بهینهسازی هزینههای خرید مواد نسوز با رویکرد افزایش کیفیت محصولات دولومیتی منجر به کاهش هزینههای خرید مواد نسوز به میزان ۱۵ درصد شده است.
زاهدیمقدم اظهار داشت: در راستای ارتقای بهرهوری منابع تامین مواد نسوز، در دوره متوسط سه ساله اخیر، ۶۸ درصد بهبود در عملکرد کیفی آجرهای دولومیتی مصرفی و ۲۲ درصد بهبود در جرمهای دولومیتی حاصل شده است که منجر به کاهش مصارف انرژی و متعاقبا ۸۸۲ هزار تن گازهای گلخانهای CO۲ در فرآیند تولید محصولات نسوز دولومیتی و فرآیند آمادهسازی و به کارگیری مواد در شرکت فولاد خوزستان شد.
زاهدیمقدم خاطرنشان کرد: در راستای کوشش برای ارتقای بهرهوری از منابع تامین مواد نسوز، در شرکت فولاد خوزستان نیز با کاهش تعداد توقفات برای تعویض نسوزها و پیرو آن تعداد نوسازی و تعداد دفعات پیشــگرم کمتر، مصــرف منابع انرژی کاهش یافته است.
وی افزود: کاهش مصرف منابع انرژی باعث کاهش انتشار گازهای گلخانهای و آلودگیهای زیسـتمحیطی نیز شده است. نکته مهم دیگر این اسـت که با افزایش کیفیت محصـولات نسـوز تولیدی و کاهش دفعات تولید آن ها، هزینههای لجستیک و حمل و نقل جادهای چه به دلیل جابجایی مواد اولیه از معادن مختلف به شرکت تولیدکننده نسوز و چه حمل و نقل محصــولات تولیدی به شــرکتهای مصــرفکننده نیز کاهش مییابد. این دستاورد به صورت مقاله (پوستر) در سمپوزیوم فولاد سال ۱۴۰۳ در جزیره کیش ارائه شد.
گفتنی است، پوستر یاد شده با همکاری دکتر محمد براتی و مهندسان شیما نامی، محمدرضا هدایی، نجمه وفق و سلمان قاسمی به انجام رسیده است.