تاریخ: ۰۵ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۳:۰۳
بازدید: ۲۱۴
کد خبر: ۳۵۹۸۵۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مدیرعامل شرکت ملی مس در حاشیه نمایشگاه ایران کانمین مطرح کرد:

کارنامه درخشان «ملی مس» در ۷ ماه گذشته/ الزامات «معدن به جای نفت» باید محقق شود

کارنامه درخشان «ملی مس» در ۷ ماه گذشته/ الزامات «معدن به جای نفت» باید محقق شود
‌می‌متالز - مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از رشد قابل توجه عملکرد این شرکت در شاخص‌های مختلف طی ۷ ماهه سال ۱۴۰۳ خبر داد.

به گزارش می‌متالز به نقل از مس پرس، دکتر «حسین مدرس خیابانی» در حاشیه نمایشگاه ایران کانمین ۲۰۲۴، در جمع خبرنگاران با اشاره به آخرین دستاورد‌های شرکت ملی صنایع مس ایران اظهار کرد: در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ به اندازه کل صادرات سال ۱۴۰۲ صادرات داشتیم و نکته مهم این است که در قبال صادرات این کالا‌ها ارز دریافت کردیم و این افزایش ارز حاصل از صادرات، حدود ۲۱ برابر نسبت به سال گذشته بوده است.

وی با بیان اینکه تولید کاتد در شرکت ملی صنایع مس ایران طی دوره ۷ ماهه امسال ۷ درصد رشد داشته است، افزود: علاوه براین در حوزه عملیات استخراج و بهره‌برداری معدن نیز در همین مدت، رشد ۱۰ درصدی داشته‌ایم. البته این رشد‌ها در برهه زمانی حاصل شده که کشور دچار قطعی مکرر برق و کمبود برخی از منابع مانند آب و منابع مالی مواجه بوده است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در ادامه با اشاره به اهمیت بهره‌گیری از توان ساخت داخل در مجموعه ملی مس، اظهار کرد: شرکت ملی مس در بحث ساخت داخل ۳ هزار و ۸۸۵ مجوز را به ارزش ۲۰۰۰ میلیارد تومان صادر کرده است که از این تعداد حدود ۳۵ درصد برای بار اول بوده است. ما به بومی‌سازی و ساخت داخل ایمان و اعتقاد داریم و بخش زیادی از تمرکز همکاران ما بر ساخت قطعات و تجهیزات با توان مهندسین ایرانی است.

وی همچنین با بیان اینکه تولید مفتول در شرکت ملی مس نیز با رشد ۶۷ درصدی نسبت به سال قبل رو به رو بوده است، ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود ظرف یک ماه آینده کارخانه تولید مفتول ۱۳۰ هزار تنی در مجتمع مس سرچشمه راه‌اندازی شود که ظرفیت تولید این محصول را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.

دکتر مدرس خیابانی با تاکید بر اهمیت ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: شرکت ملی مس در حوزه عقد قرارداد با مراکز دانشگاهی و پژوهشی شاهد رشد ۲.۵ برابری بوده است، به گونه‌ای که استفاده از تحقیقات کاربردی و دانش‌بنیان‌ها و همکاری آنها با مجموعه شرکت ملی صنایع مس افزایش چشمگیری داشته است.

وی همچنین به عملکرد ۷ ماهه ملی مس در حوزه اکتشافات اشاره کرد و گفت: شرکت ملی مس در این حوزه نیز با رشد قابل توجهی همراه بوده است. ما در بخش اکتشافات حدود ۳۳ درصد نسبت به سال قبل رشد داشته‌ایم و طبق آمار، سال گذشته کل اکتشاف ما حدود ۳۹۶ هزار متر بوده است، اما طی ۷ ماهه نخست امسال از ۳۳۰ هزار متر اکتشاف عبور کرده‌ایم و هدف‌گذاری ما تا پایان سال حدود ۴۵۰ هزار متر است. این نکته هم قابل ذکر است که در حال حاضر منابع زمین‌شناسی شرکت ملی مس ۷.۵ درصد افزایش یافته و به ۲۰.۶ میلیارد تن رسیده که پشتیبان خوبی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای خواهد بود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در پاسخ به سوالی در خصوص نحوه مدیریت مشکل ناترازی انرژی تصریح کرد: متاسفانه در ۴ شاخص، هزینه‌ها رشد تعجب‌آور و شگفت‌انگیزی داشته است که با سیاست توسعه معادن همخوانی ندارد. یعنی شرکت ملی مس طی سه سال با افزایش هزینه‌های عجیبی مواجه شده است. ما طی این مدت در بحث پرداخت مالیات با رشد ۱۰ الی ۱۱ برابری، در بخش انرژی با رشد قیمت ۱۰ برابری، در حوزه مسئولیت اجتماعی با هزینه‌کرد ۸.۵ برابری و در زمینه پرداخت حقوق دولتی با رشد ۴ برابری مواجه شده‌ایم که اعداد بسیار بزرگی و فشار بسیاری را متوجه منابع ملی مس کرده است.

وی افزود: بی‌شک اگر بخواهیم محور توسعه کشور را از نفت به معدن تغییر بدهیم باید الزامات آن نیز فراهم شود؛ نمی‌توانیم بگوییم معدن جایزین نفت، بعد حقوق دولتی ۱۵درصد باشد؛ شما می‌دانید در تمامی کشور‌هایی که به سمت توسعه بخش معدن رفته‌اند، حقوق دولتی ۴ درصد است؛ چرا در ایران باید ۱۵ درصد باشد؟

دکتر مدرس‌خیابانی تصریح کرد: مطمئنا اگر هزینه‌ها به همین منوال ادامه داشته باشد دیگر پولی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای باقی نمی‌ماند و در نتیجه این طرح‌ها متوقف می‌شوند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران یادآور شد: در حال حاضر شرکت ملی صنایع مس ایران حدود ۶.۹ میلیارد دلار پروژه درحال اجرا یا همان طرح توسعه تعریف شده دارد که مستلزم منابع مالی است؛ بخشی از منابع ما، همین هزینه‌های حقوق دولتی و ... است که از منابع شرکت برای پرداخت این هزینه‌ها استفاده می‌کنیم.

دکتر مدرس‌خیابانی در پاسخ به این سوال که رویکرد ملی مس در بحث تامین انرژی مورد نیاز خود چیست، اظهارکرد: با هدف کاهش مصرف انرژی ما احداث حدود ۶۰۰ مگاوات برق خورشیدی را در دستور کار داریم که البته برای ۸۰۰ مگاوات تفاهم‌نامه امضا شده است. ۳۰ مگاوات را پنجشنبه گذشته با حضور استاندار کرمان راه‌اندازی کردیم و حدود یک ماه است که برق تولیدی آن به شبکه برق متصل شده است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در رابطه با اهمیت سرمایه‌گذاری در بحث صنایع پایین‌دست مس نیز گفت: معمولا دولت، شرکت‌های بزرگ و به طور کلی حاکمیت در همه جای دنیا در صنایع بالادست سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ یعنی در صنایعی که حجم سرمایه‌گذاری‌‎ها بالا، مدت زمان بازده سرمایه‌گذاری طولانی و ریسک سرمایه‌گذاری بیشتری دارد. در واقع دولت باید در اکتشافات حضور پررنگ‌تری داشته باشد.

وی تصریح کرد: در صنایع پایین‌دستی که حجم سرمایه‌گذاری پایین است، بازده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت‌تر و ریسک سرمایه‌گذاری کم‌تری نیز دارند باید بخش خصوصی ورود کند و سرمایه‌گذاری لازم را انجام دهد. به فرمایش مقام معظم رهبری باید جهش تولید با مشارکت مردم انجام شود و مردم و بخش خصوصی باید به سمت این صنایع بروند. البته شرکت ملی صنایع مس ایران از دو منظر در صنایع پایین‌دست حضور دارد و بخش خصوصی را حمایت می‌کند. یکی از طرق، ایجاد صندوق CVC برای پوشش ریسک پروژه‌های دانش‌بنیان و های‌تک و دومی هم تضمین خوراک صنایع پایین‌دستی است که بسیار اهمیت دارد.

دکتر مدرس‌خیابانی با تاکید بر اینکه تامین آب، برق، گاز و به طور کلی انرژی، پاشنه آشیل تولید است، تصریح کرد: شرکت ملی مس برای اینکه بتواند خود را از مصرف آب‌های متعارف خارج کند چند طرح بزرگ کلید زده است که یکی از آنها خط اختصاصی تامین آب از خلیج فارس به طول ۴۵۰ کیلومتر و با حجم سرمایه‌گذاری ۱.۸ میلیارد دلاری است که فقط آب مجتمع‌های تولیدی ملی مس و طرح‌های توسعه‌ای آن را تامین می‌کند.

وی ادامه داد: این خط اختصاصی انتقال آب به چهار قطعه تقسیم شده است و تجهیز کارگاه قطعه اول آن توسط قرارگاه خاتم‌الانبیاء انجام شده و سه قطعه دیگر نیز با مشخص شدن پیمانکارانشان به زودی عملیات اجرایی خود را آغاز می‌کنند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران به ایجاد تصفیه‌خانه‌ها در استان‌های کرمان و آذربایجان شرقی نیز اشاره کرد و گفت: پنج تصفیه‌خانه در پنج شهرستان استان کرمان و پنج تصفیه‌خانه در پنج شهرستان استان آذربایجان شرقی ایجاد می‌شود که با بازچرخانی آب، آب مورد نیاز مجتمع‌های تولیدی را تامین خواهیم کرد.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص سهام نماد «فملی» تصریح کرد: این شرکت همیشه در بین رتبه‌های اول تا سوم بازار سرمایه است و رتبه آن با هلدینگ خلیج فارس و فولاد مبارکه اصفهان جابه‌جا می‌شود. مطلبی که برای سهامداران مهم است، حفظ ارزش ذاتی سهام «فملی» است که فکر می‌کنم اگر دولت کمک و پشتیبانی لازم را داشته باشد و مشکلات ما به خصوص در بخش‌های حقوق دولتی، انرژی و مالیات حل شود، با اجرای طرح‌های توسعه‌ای می‌توانیم دورنمای مطمئنی به سهامداران بدهیم.

منبع: مس پرس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده