به گزارش میمتالز، «حسین مدرس خیابانی» مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در حاشیه نمایشگاه ایران کانمین عنوان کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران طی ۷ ماه نخست سال جاری به اندازه کل سال گذشته صادرات داشته و در قبال تمام این صادرات ارز دریافت کرده است؛ به عبارتی تاکنون ۲۱ برابر بیشتر از سال قبل ارز دریافت کرده است. دومین موضوع افزایش ۷ درصدی کاتد مس در شرکت ملی مس طی ۷ ماهه نخست سال جاری، نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. در عملیات استخراج و بهرهبرداری معدن نیز در ۷ ماهه امسال نسبت به سال قبل ۱۰ درصد همراه با رشد بوده است. همچنین ۶۷ درصد تولید مفتول ملی مس نسبت به سال قبل، افزایش یافته است. تمام این رشدها با وجود قطعی برق و کمبود آب و منابع مالی اتفاق افتاده است.
مدرسخیابانی افزود: در بحث ساخت داخل نیز ۳ هزار و ۸۸۵ مجوز به مبلغ ۲ هزار میلیارد تومان هزینه کردهایم که ۳۵ درصد آنها برای بار اول ساخته شدهاند. بسیار تلاش کردیم تا تجهیزات، قطعات و ماشینآلات ما ساخت داخل و بومی باشند.
وی خاطرنشان کرد: خبر خوش اینکه ما تا ماه آینده کارخانه تولید مفتول ۱۳۰ هزار تنی را در سرچشمه راهاندازی خواهیم کرد که در این افتتاحیه از معاون اول رئیسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت دعوت به عمل آوردیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین یادآور شد: در زمینه بحثهای دانشبنیان نیز دو و نیم برابر قراردادهای ما با شرکتهای دانشبنیان، مراکز پژوهشی و دانشگاههی بیشتر شده است، بدین معنا که استفاده از تحقیقات کاربردی و شرکتهای دانشبنیان در شرکت ملی صنایع مس ایران رشد کرده است.
مدرسخیابانی همچنین در زمینه اکتشاف در این شرکت بیان کرد: در زمینه اکتشافات نیز عملیات اکتشافی ملی مس نسبت به سال قبل ۳۳ درصد رشد کرده است؛ سال گذشته کل اکتشاف ملی مس ۳۹۶ هزار متر بوده و هماکنون در ابتدای آذرماه ۳۳۰ هزار متر را رد کردهایم و هدفگذاری ما تا آخر سال ۴۵۰ هزار متر است.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که این حفاریها چه خاصیتی به همراه دارند، گفت: با این حفاریها به ذخایر زمینشناسی و پشتیبانی طرحهای توسعه شرکت اضافه میشود. در حال حاضر منابع زمینشناسی در شرکت ملی مس با ۷.۵ درصد رشد همراه شده و به ۲۰.۶ میلیارد تن رسیده که پشتوانه خوبی برای اجرای طرحهای توسعه بهشمار میرود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در پاسخ به خبرنگار «میمتالز» که با وجود طرح کیمیا برای صنایع پاییندستی چه تدابیری اندیشیدهاید، گفت: معمولا دولتها و حاکمیت در بالادست سرمایهگذاری میکنند، جایی که حجم سرمایهگذاری بالا، مدت زمان سرمایهگذاری طولانی و همچنین ریسک سرمایهگذاری بالاست؛ اما در پاییندست حجم سرمایهگذاری پایین، بازده سرمایهگذاری کوتاهمدت و ریسک آن کمتر است. به فرمایش رهبر معظم انقلاب، اینجاست که باید کار مردمی آغاز شود، از همینرو بخش خصوصی و مردم باید در پاییندست سرمایهگذاری کنند. البته این بدان معنا نیست که شرکت ملی مس خودش را از پاییندست کنار بکشاند، ما به صنایع پاییندست نیز کمک میکنیم، در این راستا در احداث صندوق سیویسی CVC که بتواند ریسک پروژههای دانشبنیان و هایتک را پوشش دهد، سهیم هستیم. از سوی دیگر ما به صنایع پاییندست تضمین خوراک میدهیم. در پاییندست مس یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن ظرفیت نصبشده وجود دارد که به صورت کامل نمیتوانند از این ظرفیت استفاده کنند، چون کاتد مس ندارند. البته امروز گیر اصلی در بالادست است، اتفاقی که در نفت، گاز و معادن رخ داده است؛ بخش خصوصی این توان را ندارد که به این حوزهها ورود پیدا کند و این وظیفه دولت است، البته شرکت ملی مس با قدرت ورود پیدا کرده و وظیفه خود میدانیم که زنجیره را تا پاییندست و بخش هایتک پشتیبانی کنیم.
مدرسخیابانی در پاسخ به این پرسش که برای ناترازی انرژی چه تدابیری اندیشیدهاید، گفت: در رشد چند شاخص، هزینهها با رشدهای بالایی روبهرو شدهایم که با سیاست توسعه معادن همخوانی ندارد. طی سه سال رشد پرداخت مالیات ۱۱ برابر، قیمت انرژی ۱۰ برابر، بودجه مسوولیت اجتماعی ۸.۵ برابر و حقوق دولتی ۴ برابر افزایش یافته است؛ این در حالی است که اگر قرار است معدن جایگزین نفت شود، باید الزامات آن را نیز فراهم کنیم، نه با حقوق دولتی ۱۵ درصدی. تمام کشورهای دنیا اگر به دنبال توسعه بخش معدن رفتهاند، حقوق دولتی ۴ درصدی اعمال کردهاند. اگر با این روال هزینههای حوزه معدن افزایش یابد، دیگر پولی برای اجرای طرحهای توسعه باقی نمیماند و طرحها متوقف میشوند. ما هماکنون ۶.۹ میلیارد دلار پروژه باز و طرح توسعه تعریفشده داریم که نیازمند منابع مالی است که منابع مالی ما بابت این هزینهها پرداخت میشود.
وی افزود: در زمینه کاهش مصرف انرژی، احداث نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی برق خورشیدی را در دستور کار داریم، البته توافقنامه ما ۸۰۰ مگاواتی است. ۳۰ مگاوات آن با حضور استاندار کرمان راهاندازی شد و حدود یک ماه است که برق آن به شبکه متصل شده است. ۳ تا ۱۰۰ مگاوات در جمع ۳۰۰ مگاوات اعلام برندگی کرده و پیمان داریم. عملیات خاتونآباد اجرایی شده است. ۱۰۰ مگاوات در سرچشمه و ۱۰۰ مگاوات در سونگون داریم. همچنین همزمان ۳۰۰ مگاوات به روش BOO برگزار میکنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین در پاسخ به اینکه در زمینه انتقال آب چه اقداماتی انجام دادهاید، به خبرنگار «میمتالز» گفت: امروز پاشنه آشیل صنایع، تامین آب و انرژی و گاز است، شرکت ملی مس برای اینکه بتواند خودش را از مصرف آبهای متعارف خارج کند، چند طرح عظیم را کلید زده است، یکی خط اختصاصی تامین آب از خلیج فارس به طول ۴۵۰ کیلومتر با حجم سرمایهگذاری ۱.۸میلیارد دلار است که آب مربوط به مجتمعهای ملی مس و طرحهای توسعه را تامین میکند این خط به چهار قطعه تقسیم شده قطعه اول تجهیز کارگاه شده و سه قطعه دیگر اعلام برندگی شده که پیمانکاران روی پروژه سوار میشوند. دوم تصفیهخانههایی است که در دو استان کرمان و آذربایجانشرقی به مزایده گذاشته شدهاند و ملی مس در مزایده برنده شده و هم اکنون در ۵ شهرستان استان کرمان و ۵ شهرستان در آذربایجانشرقی برنده شدهایم تا با بازچرخانی آب، آب مورد نیاز مجتمعها را تامین کنیم.
مدرسخیابانی همچنین در پاسخ به این پرسش خبرنگار «میمتالز» که ایجاد کارخانه اسید فسفریک به کجا رسید، خاطرنشان کرد: اسید سولفوریک به عنوان یک محصول جانبی مطرح است که هم صادرات و هم نگه داشتن آن برای ما مشکل است. بهترین راه استفاده از اسید سولفوریک تبدیل آن به اسید فسفریک است. در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان در بندرعباس کارخانه اسید فسفریک را راهاندازی کردهایم که حدود ۱۵ درصد پیشرفت دارد؛ البته قول دادهاند که این پیشرفت تا پایان سال به ۴۰ درصد برسد. همزمان کارخانه دوم اسید فسفریک را در سواحل مکران خواهیم داشت.
وی همچنین درباره بازار بورس عنوان کرد: شرکت ملی مس (فملی) همواره در رتبه اول تا سوم بازار سرمایه ما بین شرکتهای فولاد مبارکه و هلدینگ خلیج فارس قرار دارد. آن چیزی که برای سهامداران مهم است، حفظ ارزش ذاتی سهام است. اگر دولت کمک کند و مشکلات ما به ویژه در حقوق دولتی، انرژی و مالیات کمتر شود، با اجرای طرحهای توسعه میتوانیم سود خوبی نصیب سهامداران کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) همچنین درباره همکاری با گروه مپنا تصریح کرد: با مپنا چهار پروژه نیروگاهی داریم که سه پروژه ۴۲ مگاواتی نیروگاه مقیاس کوچک است که کار هر سه آغاز شده و در خاتونآباد بالای ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. عملیات سرچشمه و سونگون کند است که مسوولان آن قول دادهاند به پروژه سرعت ببخشند. همچنین پروژه سیکل ترکیبی را داریم که در فاز نخست ۱۸۳ مگاوات مدول گازی است که تجهیزات آن وارد شده که در فازهای بعدی تا ۵۴۰ مگاوات ارتقا مییابد.