تاریخ: ۰۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۰:۱۰
بازدید: ۱۶۷
کد خبر: ۳۶۰۲۷۴
سرویس خبر : آهن و فولاد
بررسی‌های «ورلد استیل» نشان داد:

چشم‌انداز مبهم بازار فولاد جهان

چشم‌انداز مبهم بازار فولاد جهان
‌می‌متالز - انجمن جهانی فولاد گزارش چشم‌انداز کوتاه‌مدت بازار فولاد برای سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را منتشر کرد.

به گزارش می‌متالز، انجمن جهانی فولاد گزارش چشم‌انداز کوتاه‌مدت بازار فولاد برای سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را منتشر کرد. در گزارش انجمن جهانی فولاد پیش‌بینی شده است: پس از گذشت ۳ سال نزولی، میزان تقاضای جهانی برای فولاد در سال ۲۰۲۴ با افتی ۰.۹ درصدی به ۱.۷۵ میلیارد تن متریک خواهد رسید. اما در سال ۲۰۲۵ شرایط بهبود خواهد یافت و تقاضا برای فولاد با رشد ۱.۲ درصدی به مرز ۱.۷۷ میلیارد تن متریک افزایش پیدا خواهد کرد.

در گزارش قبلی انجمن پیش‌بینی شده بود که میزان تقاضای جهانی فولاد در سال جاری با ۱.۷ درصد رشد به ۱.۷۹ میلیارد تن متریک خواهد رسید. این برآورد‌ها در حالی مطرح می‌شوند که بر اساس داده‌های انجمن، میزان تولید جهانی فولاد در سال گذشته از مرز ۱.۸۹ میلیارد تن متریک عبور کرد. افزایش این رقم یا کاهش میزان تقاضا به معنای باز شدن فضا برای کاهش هر چه بیشتر قیمت‌هاست.

ارزیابی نزولی انجمن از تقاضای جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴ بر پایه ضعف تولید صنایع، کاهش ساخت‌وساز، سیاست‌های پولی تهاجمی و تشدید بی‌ثباتی‌های منطقه‌ای شکل گرفته است. با وجود چالش‌هایی که این عوامل برای بازار فولاد ایجاد کرده‌اند، انجمن جهانی فولاد به شکل محتاطانه‌ای به آینده این صنعت امیدوار است و پیش‌بینی می‌کند که تقاضای جهانی فولاد در سال آینده با نرخ مناسبی رشد پیدا کند.

در تحلیل منطقه‌ای، ورلد استیل اعلام کرد: پیش‌بینی می‌شود ضعف و افت فعالیت بخش ساخت‌وساز در چین همچنان بر تقاضای فولاد این کشور تاثیر منفی بگذارد. بر این اساس انتظار می‌رود میزان تقاضای فولاد چین در سال جاری با ۳ درصد و در سال ۲۰۲۵ هم با یک درصد کاهش روبه‌رو شود.

انجمن جهانی فولاد همچنین پیش‌بینی کرد: تقاضای فولاد کشور‌های در حال توسعه (شامل چین) در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۲ درصد کاهش خواهد یافت که علت آن، کاهش مصرف اقتصاد‌های بزرگ همچون آمریکا، ژاپن، آلمان و کره جنوبی خواهد بود. با این حال، انتظار می‌رود تقاضای فولاد این کشور‌ها در سال ۲۰۲۵ بهبود یابد و با نرخ ۱.۹ درصد افزایش روبه‌رو شود. کشور‌های چین، آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، روسیه و ترکیه به ترتیب بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان فولاد جهان به شمار می‌روند. انتظار برای افزایش تقاضا در اتحادیه اروپا و بهبود نسبی فعالیت‌های صنعتی در آمریکا و ژاپن از جمله دلایل این ارزیابی اعلام شده است. بر اساس پیش‌بینی ورلد استیل، تقاضای فولاد اقتصاد‌های در حال توسعه (بدون چین) با ۳.۵ درصد رشد در سال ۲۰۲۴ و ۴.۲ درصد رشد در سال ۲۰۲۵ روبه‌رو خواهد شد که علت اصلی آن، رشد چشمگیر از سوی هند و بهبود تقاضا در دیگر اقتصاد‌های بزرگ نوظهور خواهد بود. از سال ۲۰۲۱ تاکنون، هند قویترین عامل رشد تقاضای فولاد جهان بوده است. انتظار می‌رود این روند همچنان ادامه پیدا کند. ورلد استیل پیش‌بینی می‌کند که تقاضای فولاد هند در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به میزان ۸ درصد افزایش پیدا کند.

در همین حال، انجمن جهانی فولاد پیش‌بینی کرده که میزان تقاضای فولاد دیگر اقتصاد‌های نوظهور جهان از جمله در مناطق «منا» و «آسه‌آن» پس از افت چشمگیر در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، در سال جاری بهبود یابد و این روند در سال آینده نیز تکرار شود. بر این اساس، احتمال افزایش جهانی تقاضا برای فولاد در سال آینده وجود دارد، هر چند برخی تحلیل‌گران نسبت به آینده چندان خوش‌بین نیستند. با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا و مطرح شدن احتمال تشدید جنگ‌های تجاری بین آمریکا و دیگر کشور‌ها (به ویژه چین)، آینده بازار جهانی فولاد در کنار دیگر کامودیتی‌ها مبهم و تاریک به نظر می‌رسد.

شرکت معدنی بی‌اچ‌پی بیلیتون استرالیا نیز در گزارش چشم‌انداز سال مالی ۲۰۲۴ خود (منتهی به ۳۱ مارس ۲۰۲۴) اعلام کرد: چین و هند در زمینه تولید فولاد و چدن پیشتاز جهان هستند و این در حالی است که تولید در اقتصاد‌های توسعه‌یافته روند نزولی دارد. با این حال، بی‌اچ‌پی انتظار دارد تولید فولاد جهان در باقی‌مانده سال مالی ۲۰۲۴ و تا پایان سال مالی ۲۰۲۵ با رشد محدود و اندکی همراه باشد. بخش عمده این رشد مربوط به هند و منطقه جنوب‌شرق آسیا خواهد بود و اقتصاد‌های توسعه‌یافته سهم اندکی از آن خواهند داشت. به علاوه پیش‌بینی می‌شود در سال مالی ۲۰۲۴ سهم صنعت ساخت‌وساز چین (بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فولاد این کشور) از کل فولاد مصرفی با ۲۰ درصد کاهش روبه‌رو شود. بی‌اچ‌پی بیلیتون همچنان بر این باور است که میزان تولید فولاد چین در میانه دهه ۲۰۲۰ بالای یک میلیارد تن متریک خواهد بود، اما به دلیل افزایش مصرف قراضه در تولید فولاد، میزان تولید چدن در این کشور با کاهش مواجه خواهد شد. در همین حال پیش‌بینی می‌شود، پس از سال ۲۰۲۵ کشور هند سهم کاهش‌یافته تولید فولاد چین را تصاحب کند.

در بازار کامودیتی‌های مرتبط با فولاد، در نیمه نخست سال مالی جاری قیمت سنگ آهن ابتدا کاهش یافت، اما در ادامه روند نوسانی به خود گرفت و بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دلار در هر تن معامله شد. بر این اساس، بی‌اچ‌پی بیلیتون پیش‌بینی می‌کند که حجم ذخیره سنگ آهن بنادر که در نیمه نخست امسال به ۱۵۰ میلیون تن رسیده بود، به دلیل مازاد عرضه در نیمه دوم سال نیز در سطوح بالایی باقی بماند و این وضعیت در سال مالی ۲۰۲۵ ادامه پیدا کند.

جنگ تجاری

شبکه خبری سی‌ان‌بی‌سی در گزارشی اعلام کرد: به زودی میزان صادرات فولاد چین رکورد ۸ ساله را خواهد شکست، اما در سال آینده با مشکلات بزرگی روبه‌رو خواهد شد. تحلیل‌گران گروه مک‌کویری با اشاره به صادرات ۱۰۹ میلیون تنی فولاد چین در سال جاری، پیش‌بینی می‌کنند که با آغاز جنگ تعرفه‌ها، این رقم در سال آینده به ۹۶ میلیون تن سقوط خواهد کرد. در سال ۲۰۲۵ تولیدکنندگان فولاد چین از یک سو با ضعف تقاضای داخلی و از سوی دیگر با افزایش تعرفه‌های واردات کشور‌های دیگر (به ویژه آمریکا) مواجه خواهند بود. به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده فولاد، چین حدود ۵۵ درصد تولید جهانی فولاد را در اختیار دارد.

در چنین شرایطی، تحلیل‌گران سیتی‌گروپ نیز اعلام کردند، حجم صادرات دریایی فولاد چین روندی نزولی پیدا کرده است و در حالی که اقتصاد چین با بحران مسکن و کاهش فعالیت‌های تولیدی دست و پنجه نرم می‌کند، بازار‌های صادراتی این کشور با افزایش عرضه داخلی فولاد مواجه هستند.

قیمت و مازاد عرضه

آکسفورد اکونومیکس در گزارشی با اشاره به وجود مازاد عرضه و افت تقاضای فولاد از کاهش قیمت‌ها در سال آینده خبر داد. بر پایه این گزارش، تقاضای داخلی فولاد چین به دلیل بحران مسکن با افت روبه‌رو شده است. گرچه عرضه فولاد این کشور در سال جاری کاهش یافته، اما این کاهش قادر به حفظ تعادل عرضه و تقاضا نبوده چراکه تولیدکنندگان فولاد چین تمایلی به از دست دادن سهم بازار خود ندارند. در چنین شرایطی، بازار‌های جهانی فولاد به ویژه اقتصاد‌های نوظهور همسایه از فولاد ارزان اشباع شده‌اند. این روند به معنای احتمال کاهش هر چه بیشتر قیمت فولاد در سال آینده است.

جایگاه صادرکنندگان بزرگ

در جدول، ۱۰ صادرکننده بزرگ فولاد جهان در سال ۲۰۲۳ را مشاهده می‌کنید. انتظار می‌رود این ترتیب در سال جاری نیز حفظ شود، اما به گفته برخی تحلیل‌گران، در صورت تداوم سیاست‌های خصمانه تجاری، این جدول با تغییرات بزرگی روبه‌رو خواهد شد.

چشم‌انداز مبهم بازار فولاد جهان

علی دانیال - روزنامه‌نگار

منبع: صدای بورس

عناوین برگزیده