به گزارش میمتالز، عبدالامیر یاقوتی درباره افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق اظهار کرد: ما نمیتوانیم نرخ انرژی را با توجه به شرایط اقتصادی و یکسری پارامترهای تاثیرگذار و جامع به نرخ واقعی برسانیم و آنقدر بالا ببریم که حالت بازدارندگی داشته باشد، اما برای کنترل مصرف باید برای مشترکان پرمصرف افزایش نرخ اعمال کنیم.
وی تصریح کرد: مشترکان خانگی به ۴ پلکان تعرفه ای تقسیم میشوند که پله اول زیر الگوی مصرف، پله دوم بین الگو تا ۱.۵ برابر الگوی مصرف، پله سوم ۱.۵تا ۲.۵ برابر الگو و پله چهارم بیش از ۲.۵ برابر الگو است. مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر توضیح داد: هم اکنون حدود ۱۰ درصد مشترکان بالای ۱.۵ برابر الگو مصرف میکنند که از حیث تعدادی ۲۷ درصد مصرف را دارند. ۲ درصد مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو هستند که ۱۰ درصد مصرف را دارند. ۰.۵ درصد مشترکان ۴ برابر الگو هستند که حدودا ۴ درصد مصرف را به خود اختصاص میدهند. این امر نشان از عدمتناسب و ناهمگونی مصرف در بخشهای مختلف جامعه است. وی با بیان اینکه هر چه پلکان مصرف افزایش مییابد، نرخ برق هم افزایش مییابد، گفت: در این میان مشترکان زیرالگوی مصرف تقریبا ۰.۱۵ نرخ تامین برق و مشترکان پرمصرف بیش از مازاد ۲.۵ برابر الگو، ۵ برابر نرخ تامین برق را پرداخت میکنند و در واقع دیگر یارانهای به آنها تعلق نمیگیرد. یاقوتی با بیان اینکه تغییرات تعرفه حداقل تاثیر را بر مشترکان کم مصرف و حداکثر تغییر را بر مشترکان بیش از الگوی مصرف بهویژه بالای ۲.۵ برابر الگو دارد، خاطرنشان کرد: سهم مشترکان تا الگوی مصرف از لحاظ تعداد ۷۵ درصد و از نظر مصرف ۵۲ درصد، مشترکان تا ۱.۵ برابر الگو از لحاظ تعداد ۱۵ درصد و از لحاظ مصرف ۱۸ درصد، سهم مشترکان تا ۲.۵ برابر الگو از نظر تعداد ۸ درصد و از نظر مصرف ۲۰ درصد و سهم مشترکان بیش از ۲.۵ برابر از لحاظ تعداد ۲ درصد و از لحاظ مصرف ۱۰ درصد را به خود اختصاص میدهند.
وی با بیان اینکه تغییرات قبوض برق در تعرفههای ابلاغی جدید در بخش خانگی برای مشترکان کم مصرف بسیار کم است، گفت: به عنوان نمونه، مشترکی که تا ۲۰۰ کیلووات مصرف میکند قبلا بهای انرژی ماهانه اش ۱۸ هزار تومان بود و بعد از این تغییرات به ۲۳ هزار تومان رسیده است، اما یک مشترک پرمصرف که بیش از ۴ برابر الگو مصرف دارد و ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بهای انرژی ماهانه وی بوده، الان ۷۰۰ هزار تومان به آن اضافه میشود. مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر در ادامه افزود: الگوی مصرف در بخش کشاورزی به گونهای است که ما یک الگوی کشت داریم و این الگو یک میزان انرژی و یک میزان مصرفی دارد که متناسب با آن نه از ابزارهای قیمتی بلکه از ابزارهای محدودکننده که مرتبط با منابع آب است استفاده شده و در واقع تعرفه برق کشاورزی منطبق با پروانههای آب کشاورزان محاسبه و تعیین میشود. وی همچنین گفت: در بخش مشترکان تجاری عادی هم جداول به صورت پلکانی است، اما به دنبال آن هستیم که در این بخش هم با توجه به تنوع شغلی که وجود دارد یک معیار مصرف مناسب تعریف و استفاده کنیم. یاقوتی تاکید کرد: در هر حال تغییرات در تعرفههای خانگی به گونهای است که هزینه برق مشترکان کم مصرف یا زیر الگوی مصرف، یارانهای محاسبه شده و مشترکان بالای الگو با توجه به پلهای که روی آن قرار میگیرند، از یارانه کمتری بهرهمند شده یا یارانه شان حذف میشود.
منبع: دنیای اقتصاد