تاریخ: ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۴:۳۵
بازدید: ۱۶۸
کد خبر: ۳۶۱۰۶۶
سرویس خبر : آهن و فولاد

مصرف نسوز در فولاد مبارکه به رکورد بی‌سابقه ۵.۱۸ کیلوگرم به ازای هر تن مذاب کاهش یافت

مصرف نسوز در فولاد مبارکه به رکورد بی‌سابقه ۵.۱۸ کیلوگرم به ازای هر تن مذاب کاهش یافت
‌می‌متالز - با تکیه‌ بر تجربه و دانش کارکنان فولاد مبارکه و مشارکت با تأمین‌کنندگان داخلی، مصرف نسوز در فولاد مبارکه پس از رکوردشکنی در مهرماه، در آبان‌ماه نیز به رکورد بی‌سابقه ۵.۱۸ کیلوگرم نسوز به ازای هر تن مذاب کاهش یافت.

به گزارش می‌متالز، در پی کسب این موفقیت، جمعی از مدیران و مسوولان این حوزه چنین گفتند:

پدرام فتاح‌المنان، مدیر تعمیرات نسوز: با زحمات، تلاش‌ها، پیگیری‌ها و همکاری‌های مستمر و متقابل همکاران نسوز و ناحیه فولادسازی، واحد‌های پشتیبانی و ستادی و همچنین شرکت‌های تأمین‌کننده داخلی و پیمانکاران بخش نسوز رکوردی بی‌سابقه در مصرف نسوز فولادسازی حاصل شد. برای مقایسه بهتر باید گفت مصرف نسوز در سال ۱۳۹۱ به میزان ۸.۵۳ کیلوگرم بوده و با اقدامات مستمر انجام‌شده تا سال ۱۴۰۲ به عدد ۷.۰۶ کیلوگرم رسیده است. این در حالی است که متوسط مصرف هشت‌ماهه سال ۱۴۰۳ به میزان ۶.۵۷ کیلوگرم و رکورد آبان ماه ۵.۱۸ کیلوگرم نسوز به ازای هر تن فولاد مذاب بوده است.

پروژه‌ها و اقدامات متعددی برای رسیدن به این رکورد‌ها موثز بوده است. در نسوز پاتیل، اجرای طرح زون‌بندی نسوز و ارتقای کیفیت آجر‌های خط سرباره منجر به افزایش عمر آن از ۵۵ ذوب به بیش از ۸۰ ذوب شد و رکورد ۹۵ ذوب در ابتدای آذرماه با مصرف آجر تولیدشده در شرکت نسوز مهرآریان فارس به ثبت رسید. مصرف نسوز پاتیل در آبان‌ماه ۱.۷۲ کیلوگرم بود که در مقایسه با سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۲ که مصرف حدود ۲.۴ کیلوگرم بوده رکورد بسیار خوبی است. ضمن اینکه متوسط مصرف نسوز در پاتیل طی هشت‌ماهه امسال نیز ۲.۳۳ کیلوگرم بوده است. همچنین مصرف نسوز تاندیش که طی ۶ سال گذشته از ۱.۷ کیلوگرم به ۱.۳۱ کیلوگرم کاهش یافته بود، در آبان‌ماه سال جاری به رکورد ۰.۹۸ کیلوگرم رسید.

بهبود مستمر کیفیت جرم و پلاستر نسوز تاندیش، افزایش تعداد سکوئنس ریخته‌گری و بهبود فرآیند‌های ریخته‌گری و به طور کلی مجموع این اتفاقات و بهبود‌ها موجب افزایش تولید ناشی از افزایش عمر نسوز و کاهش توقفات نسوز و همچنین کاهش هزینه تبدیل تختال شده است؛ به‌طوری‌که سهم نسوز از هزینه تبدیل تختال در سال ۹۹ که ۷.۵۲ درصد بوده، در هشت‌ماهه نخست امسال به ۳.۹۵ درصد رسیده است. این نتایج در کنار افزایش درصد بومی‌سازی و تأمین حداکثری از محصولات نسوز داخلی با تکیه بر توان و دانش و مشارکت فولاد مبارکه با تأمین‌کنندگان داخلی حاصل شده است.

رضا جهانشاهی، رئیس تعمیرات نسوز سایر نواحی: یکی از مهم‌ترین عوامل جهت دست‌یابی به مدیریت مصرف و هزینه‌های نسوز در بهای تمام‌شده محصولات صنایع، استفاده از نسوز‌های کیفی در تجهیزات و خطوط تولید است. به همین منظور، مرکز نسوز برای اولین بار در کشور در صنایع فولادی، با همکاری واحد آزمایشگاه‌ها، خرید مواد مصرفی، کنترل مواد و قرارداد‌های خرید خدمات فولاد مبارکه، جهت به طراحی و اجرای نظام بازرسی مواد نسوز قبل از ورود به فولاد مبارکه اقدام کرده و در این راستا فعالیت‌هایی شامل بازدید و ارزیابی ظرفیت آزمایشگاه و واحد‌های کنترل کیفی شرکت‌های سازنده، بازدید و ارزیابی آزمایشگاه‌های تست مواد موردتأیید اداره استاندارد، بازدید و ارزیابی شرکت‌های بازرسی‌کننده و در نهایت تهیه QC Plan جامع برای مواد نسوز در طبقه‌بندی‌های مشخص را انجام داده است.

با عنایت به خرید و بازرسی سالانه ۴۰ هزار تن مواد نسوز از سازندگان کل کشور در استان‌های مختلف، اهمیت و بزرگی این فرآیند را بیشتر درک خواهیم کرد.

طبق طراحی و اجرای این نظام بازرسی، با جلوگیری از ورود کالای معیوب و فاقد کیفیت به فولاد مبارکه، ضمن کاهش شدید اقلام راکد و اتلاف سرمایه در انبارها، نصب و مصرف مواد نسوز کیفی در تجهیزات خطوط تولید، کاهش مصارف و حوادث را به دنبال خواهد داشت.

امیرحسین مرادی، رئیس تعمیرات نسوز کوره‌های قوس و ریخته‌گری مداوم: پیرو هدف‌گذاری فولاد مبارکه در خصوص جهش تولید و تولید فولاد تمیز و ارتباط مستقیم واحد نسوز با اهداف تعیین‌شده، با همت و تلاش کارکنان مرکز نسوز و واحد فولادسازی، خوشبختانه این اهداف به ثمر نشست. شاخص ارزیابی عملکرد نسوز کاهش مصرف آن است و ما شاهد رکورد بی‌سابقه‌ای در این زمینه در فولادسازی و به‌خصوص کوره‌های قوس الکتریکی بودیم.

مرکز نسوز همواره تمام تلاش خود را جهت پشتیبانی حداکثری از واحد تولید، اعم از بازرسی و اجرای تعمیرات به‌موقع نسوز انجام داده تا بتواند زمان توقفات تولید را به حداقل برساند تا در پرتو الطاف الهی و با تکیه‌بر تخصص و مهارت مجموعه مرکز نسوز شاهد موفقیت‌های روزافزون باشیم.

احمدرضا ایرانپور، رئیس گروه فنی نسوز: مقدار مصارف نسوز اثر مستقیم بر خط تولید فولادسازی و ریخته‌گری مداوم دارد؛ به‌طوری‌که تعویض و یا تعمیر نسوز تجهیزات مستلزم توقف تجهیز و در نتیجه کاهش تولید است. همچنین مقدار مصارف نسوز در قیمت تمام‌شده محصولات نقش پررنگی دارد.

به منظور تحقق اهداف سازمان این پروژه‌ها در سه تجهیز اصلی فرآیند فولادسازی شامل کوره‌های قوس، پاتیل‌های مذاب و تاندیش‌ها تعریف شد که هریک از این پروژه‌ها دارای دو بخش نسوز و فرآیند ذوب‌گیری بودند؛ به‌طوری‌که لازم بود کیفیت متریال نسوز متناسب با نوع فرآیند انتخاب و با به‌روزترین روش نصب گردد تا بیشترین بازدهی را داشته باشد.

در این راستا تغییر در کیفیت آجر‌های مورداستفاده در کوره‌های قوس و خط سرباره پاتیل‌های مذاب و همچنین لایه مصرفی تاندیش‌ها بسیار اثرگذار است. ماحصل این پروژه‌ها رسیدن به رکورد مصرف ۵.۱۸ کیلوگرم بر تن مذاب در ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم در آبان‌ماه بود.

علیرضا نادری، سرپرست تعمیرات نسوز متالورژی ثانویه و LTS: واحد نسوز فولاد مبارکه است یکی از بزرگ‌ترین واحد‌های نسوز خاورمیانه است که عملیات نسوزکاری تجهیزات اصلی در فولادسازی اعم از ۴۸ عدد پاتیل ظرفیت (۲۰۰ تن)، ۱۴ عدد شل کوره‌های قوس ظرفیت (۳۰۰ تن) و همچنین ۵۰ عدد تاندیش به ظرفیت‌های ۴۰ و ۶۰ تنی و متعلقات آنها و تجهیزات متفرقه فولادسازی را انجام می‌دهد. برنامه‌ریزی و کنترل این حجم نسوزکاری در جهت افزایش ظرفیت تولید به همراه کاهش هزینه تمام‌شده فولاد با ضریب ایمنی بالا از اهداف والای مرکز نسوز است.

با برنامه‌ریزی مدون و اقداماتی نظیر افزایش کیفیت خط سرباره پاتیل به همراه افزایش ضخامت مناطق موردنیاز، کنترل کیفیت پلاستر و اشکال ویژه در جهت افزایش تعداد سکوئنس ذوب، افزایش کیفیت آجر و ضخامت سنتر‌های کوره‌های قوس به همراه کنترل پارامتر‌های بهره‌برداری و تعمیراتی واحد‌های درگیر موفق به کسب این رکورد ارزشمند شدیم. ارزش این رکورد به دلیل کسب رکورد در تمامی تجهیزات اصلی پاتیل، شل کوره، تاندیش اهمیت دوچندانی دارد.

منبع: فولاد مبارکه اصفهان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده