به گزارش میمتالز، بانک مرکزی روز پنجشنبه با انتشار اطلاعیه اعلام کرد: تا روز دوشنبه، ۲۶ آذر، همه صادرکنندگان بهمنظور رفع تعهد صادراتی، از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای مذکور را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. بسیاری از فعالان اقتصاد و بازار سرمایه، ظرف ۲ روز گذشته، اجرای این برنامه را به عنوان پایان عمر و فعالیت سامانه نیما ارزیابی کرده و محقق شدن آن را بر رشد سود شرکتهای صادراتمحور بورس موثر دانستهاند.
شاهین شایانآرانی، اعلام کرد: با حذف نرخ نیمایی، شرکتهایی که صادرات انجام میدادند یا ارز دریافت میکردند، میتوانند بدون محدودیت ارز خود را بفروشند. این دسته از شرکتها قبلا در فضای رقابتی نمیتوانستند ارزشان را معامله کنند، زیرا محدودیت وجود داشت، اما حالا این اقدام جدید میتواند درآمد حاصل از فروش ارزهای ایجاد شده را برای شرکتهایی که در بورس پذیرفته شدهاند، یا حتی آنهایی که در بورس هم نیستند، افزایش دهد.
شایانآرانی در عین حال ادامه داد: اما آن چیزی که مهم است و باید به آن توجه کرد این است که این اتفاق یک پدیده مقطعی است، یعنی یک پدیده اقتصادی واقعی نیست. طبیعتا با دستورالعمل جدید درآمد ارزی جدیدی برای شرکتهای صادراتمحور حاصل میشود ولی این یک پدیده مقطعی است و نمیتوان آن را به عنوان یک روند پایدار در مسیر رشد اقتصادی دید.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: این اقدام صرفا یک اصلاح قیمتگذاری است. بازار سرمایه زمانی میتواند رشد و توسعه پیدا کند که زیربنای اقتصاد رشد و توسعه یابد.
شایانآرانی در بخش دیگری از صحبت هایش در تحلیل سیاست وزارت اقتصاد برای حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز و بررسی آثار بلندمدت این سیاست بر درآمد و تولید شرکتهای بورسی، گفت: تک نرخی شدن سیاست بسیار درست است و هر چه زودتر اتفاق بیفتد رانت و فساد هم سریعتر از بین میرود.
او توضیح داد: همواره با اجرای سیاست ارز چند نرخی وجود دارد، عدهای به دنبال لابی کردن و بهرهگیری از نرخ ارز پایینتر میروند تا بدون ایجاد ارزش افزوده، محصول خود را با قیمت بالاتر بفروشند. تک نرخی شدن ارز چنین پدیدههایی را به حداقل میرساند.
او اضافه کرد: وزیر اقتصاد و بانک مرکزی حرکتهایی که برای اجرای این سیاست انجام دادهاند که حتما مثبت است و در بلندمدت برای اقتصاد اثار خوبی دارد، چراکه قیمتها را متعادل میکند و در عین حال رانت و فساد را به حداقل میرساند.
شایانآرانی در پاسخ به این پرسش که آیا تک نرخی شدن ارز در بلندمدت بر رشد شرکتها و اقتصاد تاثیر میگذارد، پاسخ داد: درآمد شرکتها با تک نرخی شدن ارز واقعیتر خواهد شد. در این شرایط شرکتهای صادراتمحور و دارای پتانسیل کسب درآمد ارزی، درآمد ارزیشان با نرخ واقعیتری وارد ترازنامه صورتهای مالیشان میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اگر بازار هدف کشش داشته باشد، تک نرخی شدن ارز، حتما باعث رشد شرکتهای صادراتمحور میشود و این موضوع رشد اقتصاد را هم به دنبال دارد، تاکید کرد: تحقق این امر باعث افزایش درآمدهای ارزی، رشد سرمایهگذاری و تامین سرمایه در گردش بنگاهها میشود، اما این اتفاق یک مفروض دیگر هم دارد. اینکه مدیریت شرکت هم درست تعیین شود. اگر شرکتها مدیر کرخت دولتی و سیاسی داشته باشند حرکتی در بازار اتفاق نمیافتد؛ بنابراین اول خود بازار باید رشد کند. دوم اینکه مدیریت باید بتواند در بازار نقش آفرینی اقتصادی داشته باشد. اگر این موارد محقق بشود تک نرخی کردن ارز حتما بر بازار سرمایه اثر مثبت میگذارد.