تاریخ: ۲۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۲:۰۳
بازدید: ۷۱
کد خبر: ۳۶۲۱۴۸
سرویس خبر : انرژی
چشم‌انداز مثبت بازار سرمایه با اصلاح نرخ بهره؛

چالش‌های صنعت انرژی و تأثیر آن بر صنایع بزرگ/ ناترازی برق و گاز چگونه اقتصاد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

چالش‌های صنعت انرژی و تأثیر آن بر صنایع بزرگ/ ناترازی برق و گاز چگونه اقتصاد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
‌می‌متالز - الناز افشار به تحلیل وضعیت بازار سرمایه و تأثیرات تحولات اقتصادی و منطقه‌ای بر آن پرداخت. وی با اشاره به رشد اخیر شاخص بورس و شکستن سقف تاریخی آن، پیش‌بینی کرد که اصلاحات کوتاه‌مدت بازار طبیعی است و اصلاحات پرتفوی سهامداران را به دنبال خواهد داشت. افشار همچنین بر ارزان بودن بازار سرمایه در مقایسه با سایر بازار‌ها تأکید کرد و چشم‌انداز مثبت آینده آن را با توجه به تغییرات نرخ ارز و کاهش نرخ بهره عنوان کرد.

به گزارش می‌متالز، الناز افشار مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری کارکنان صنعت برق، در خصوص رشد بازار و سقف‌شکنی شاخص بیان کرد: با توجه به رشد اخیر شاخص و شکستن سقف تاریخی آن پیش‌بینی می‌شد که سهامداران به اصلاح پرتفوی خود بپردازند و با دست‌به‌دست شدن سهم‌ها شاهد اصلاح کوتاه‌مدتی بازار باشیم کما اینکه پولبک شاخص به ناحیه شکسته شدن سقف تاریخی دور از انتظار نیست و باید به این نکته توجه کرد که اصلاح در کوتاه‌مدت نشانه ریزش سنگین نیست.

وی ادامه داد: در جامعه آماری مؤلفه‌های اقتصادی دیگر و مقایسه آن با شاخص کل از ضرورت‌های تصمیم‌گیری فعالان بازار سرمایه است که باید مدنظر قرار بگیرد. با نگاهی به قیمت فعلی دلار و حذف ارز نیما و ارزش جایگزینی و ناترازی‌های مالی دولت هنوز هم اعتقاد دارم بازار سرمایه ارزان‌ترین بازار در بین رقبای خود بوده و اینکه بعد از رشد اخیر کمی نیاز به اصلاح داشته باشد امری بسیار طبیعی خواهد بود و با توجه به حرکت به سمت تک‌ نرخی شدن ارز و انتشار اخباری، همچون افزایش نرخ ارز تسعیر شرکت‌ها از دلاری نیمایی به ارز توافقی را هم می‌توان یکی از عوامل محرک رشد بازار دانست.

از سوی دیگر نهاد نظارتی بازار پول برای کاهش مؤثر نرخ بهره و اوراق دولتی پیش رو چراغ سبز نشان داده است و یکی دیگر از نگرانی‌های اهالی بازار سرمایه در حال مرتفع شدن است. این نشانه‌ها حاکی از چشم‌انداز مثبت و ادامه‌دار بودن روند صعودی در بازار سرمایه است.

افشار ارزیابی خود از بازار سرمایه در شرایطی که جنگ و تحولات منطقه‌ای وجود دارد، شرح کرد: بازار سرمایه همچنان در سایه ریسک تحولات منطقه قرار دارد، اما با توجه به اینکه تحولات زیادی را در منطقه در چندماهه اخیر شاهد بودیم بازار دیگر از این تحولات شوکه نمی‌شود و سرمایه‌گذاران با ترس کمتری در بازار فعالیت می‌کنند که حجم بالای معاملات این موضوع را تصدیق می‌کند.

وی در خصوص تأثیر ارز توافقی بر پتروشیمی‌ها و فلزی‌ها عنوان کرد: گروه پتروشیمی به‌طور تقریبی در حدود ۳ میلیارد دلار سود خالص، گروه آهن و فولاد در حدود ۴ میلیاد دلار و فلزات گران‌بها سودآوری در حدود ۲ میلیارد دلار دارد که با حذف دلار نیمایی و جایگزینی ارز توافقی یقیناً تأثیر بسزایی را در سودآوری این دسته از شرکت‌ها در سال مالی بعد تجربه خواهیم کرد. درواقع تا به امروز رانت مابه‌التفاوت قیمت دلار نیمایی و بازار آزاد در جیب دلالان می‌رفت و با رویکرد جدید این عایدی نصیب خود شرکت‌ها خواهد شد و باید توجه داشته باشیم که این شرکت‌ها هم از رشد نرخ ارز و هم رشد قیمت‌های جهانی می‌توانند منتفع شوند و این دو متغیر ریسک‌های هم را می‌پوشانند و ریسک کاهش سودآوری شرکت‌ها را نیز کاهش می‌دهند.

الناز افشار درباره‌ی تأثیراتی که ناترازی انرژی بر صنایع بزرگ و حساس می‌گذارد توضیح داد: سیاست خاموشی به صنایع بزرگ، شاید آسان‌ترین و راحت‌ترین راه برای مدیریت بحران برق و گاز در شرایط اضطرار باشد، اما پرهزینه‌ترین راه نیز هست. چرا که این اقدام آسیب‌های سنگینی به اقتصاد زده و قیمت محصولات مهمی همچون میلگرد، ورق، آهن، سیمان و ... را افزایش خواهد داد و بالتبع آن افزایش تورم بخشی را به دنبال خواهد داشت.

قطع برق می‌تواند آسیب‌های جدی به تولیدکنندگان فولاد، سیمان، پتروشیمی و ... وارد کند. اولین و مهم‌ترین آسیب، توقف تولید است. کارخانه‌ها برای تولید محصولات خود نیاز به انرژی مداوم دارند و هرگونه قطع برق می‌تواند باعث توقف خطوط تولید شود. این توقف‌ها می‌تواند هزینه‌های بالایی برای تولیدکنندگان داشته باشد. توقف تولید نه‌تن‌ها به کاهش درآمد منجر می‌شود، بلکه می‌تواند قرارداد‌های موجود را نیز تحت تأثیر قرار دهد و موجب از دست رفتن مشتریان شود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر، کاهش کیفیت محصولات را می‌تواند به دنبال داشته باشد. برای مثال فرآیند تولید فولاد نیازمند کنترل دقیق دما و فشار است و قطع برق می‌تواند باعث عدم تعادل در این فرآیند‌ها شود. این عدم تعادل می‌تواند منجر به تولید محصولات باکیفیت پایین‌تر و درنتیجه کاهش ارزش آنها در بازار شود. کاهش کیفیت محصولات می‌تواند به از دست رفتن اعتماد مشتریان و کاهش سهم بازار منجر شود.

همچنین، قطع برق می‌تواند باعث آسیب به تجهیزات کارخانه شود. بسیاری از ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند که نیاز به برق پایدار دارند و قطع ناگهانی برق می‌تواند باعث خرابی یا کاهش عمر مفید آنها شود. تعمیر یا تعویض این تجهیزات هزینه‌های بالایی را به تولیدکنندگان تحمیل می‌کند. به‌علاوه، هزینه‌های نگهداری و تعمیرات غیرمنتظره می‌تواند بودجه‌های تخصیص‌ یافته برای توسعه و بهبود تولید را تحت تأثیر قرار دهد.

درنهایت، قطعی برق و گاز یک چالش جدی برای صنایع است که تأثیرات گسترده‌ای بر تولیدکنندگان و قیمت محصولات آنان دارد. نوسازی زیرساخت‌های برق و مدیریت بهینه مصرف انرژی می‌تواند گامی مؤثر در جهت کاهش مشکلات ناشی از قطعی باشد.

منبع: بورس نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده