تاریخ: ۲۷ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۷:۴۲
بازدید: ۸۴
کد خبر: ۳۶۲۲۰۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

مهم‌ترین اقدام بخش خصوصی برای ورود به تجارت آزاد با اوراسیا، ایجاد کنسرسیوم‌های صادراتی است

مهم‌ترین اقدام بخش خصوصی برای ورود به تجارت آزاد با اوراسیا، ایجاد کنسرسیوم‌های صادراتی است
‌می‌متالز - کاظم شیردل، رئیس اتاق مشترک ایران و قرقیزستان، با تأکید بر فراهم کردن زیرساخت‌های تجارت با اوراسیا از سوی دولت، گفت: بخش خصوصی در این مسیر باید به فکر ایجاد کنسرسیوم‌های صادراتی باشد.

به گزارش می‌متالز، رئیس اتاق مشترک ایران و قرقیزستان، گفت: یکی از اقدامات مهم بخش خصوصی برای موفقیت در تجارت آزاد با کشور‌های اوراسیا، ایجاد کنسرسیوم‌های صادراتی متشکل از چند شرکت کوچک و متوسط است.

کاظم شیردل، ادامه داد: نکته دیگر این است که اتاق ایران و بخش خصوصی از الان که تجارت آزاد با اوراسیا هنوز اجرایی نشده است، شبکه منسجمی از تشکل‌های مختلف ایجاد کند تا در مواجهه با سفارش‌های حجم بالا از سوی کشور‌های اوراسیا، توان پاسخگویی در مدت‌زمان کوتاه داشته باشد. چندی پیش نماینده یکی از شرکت‌های زنجیره‌ای روسیه به اینجا آمد و سفارشی در حجم بالا داشت، اما ما نتوانستیم پاسخگوی آن میزان سفارش باشیم در حالی که چنین آمادگی باید ایجاد شود.

او افزود: بخش خصوصی و اتاق ایران باید از الان بر روی تولید کالا‌های صادرات محور و دانش‌بنیان تمرکز کند و به دنبال ایجاد کنسرسیوم‌هایی با پنج یا ۶ شرکت کوچک و متوسط باشد.

شیردل، با تأکید بر اینکه دولت باید زیرساخت‌های لازم برای ورود ایران به بازار اوراسیا را فراهم کند، اظهار کرد: اگر تجارت آزاد با اوراسیا عملیاتی شود، تعرفه گمرکی برداشته می‌شود و شرایط رقابتی می‌شود. با فراهم نبودن زیرساخت‌ها در حال حاضر، ممکن است قیمت جنسی که در روسیه تولید شده و با هزینه حمل به مرز ایران رسیده با قیمت تمام شده کالای تولیدی ما برابر شود.

تجارت آزاد با اوراسیا، بدون فراهم کردن زیرساخت‌های لازم، ایران را به وارد کننده از این کشور‌ها تبدیل خواهد کرد، بیان کرد: باید اقداماتی انجام دهیم که قیمت تمام شده کالا‌های ما قابل رقابت با کالا‌های مشابه کشور‌های اوراسیا باشد. در غیر این صورت به واردکننده ۵۵۰ قلم کالای تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا تبدیل خواهیم شد و در بلندمدت آسیب خواهیم دید.

او با اشاره به مزیت انرژی و کارگر ارزان در کشور، ادامه داد: با این حال، اما به دلایل مختلف قیمت تمام شده کالا‌های ما بالاست. ما در حمل‌ونقل مشکل داریم و ناوگان ما فرسوده است. همچنین مسیر ریلی ما تکمیل نیست و ما با واسطه کالای صادراتی خود را به آسیای میانه یرسانیم. این واسطه‌ها قیمت تمام شده کالا را بالا برده‌اند.

شیردل افزود: در نقل و انتقالات مالی از آنجا که به سیستم بانکی متصل نیستیم ۱.۵ تا ۲ درصد هزینه به ما تحمیل می‌شود. از سوی دیگر ناترازی انرژی به طور میانگین ۲۰ درصد به قیمت تمام شده کالای ما اضافه می‌کند. همچنین رفع تعهد ارزی و تک‌نرخی نبودن دلار، هزینه صادرات را برای ما افزایش داده است.

او با بیان اینکه به جز روسیه و بلاروس، کشور‌های اوراسیا با دلار کار می‌کنند و این برای ما مشکل‌ساز است، افزود: پذیرش کارت‌های بانکی ما در این کشور‌ها می‌تواند مفید باشد؛ بنابراین دولت باید سیستم مالی اوراسیا مبتنی بر ارز‌های ملی را دنبال کند.

رئیس اتاق مشترک ایران و قرقیزستان، تأکید کرد: اگر دولت برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل و ماشین‌آلات تولید، نقل و انتقالات مالی، تک‌نرخی کردن ارز و حل مشکل رفع تعهد ارزی، حل مشکل ناترازی انرژی، فکری نکند، در رابطه با اوراسیا متضرر خواهیم شد و فرصت‌ها را از دست خواهیم داد.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

عناوین برگزیده