تاریخ: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۴۳
بازدید: ۳۹۸
کد خبر: ۳۶۲۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

فلزات اساسی درخشان‌ترین گروه در فروردین؟

می متالز - در ادامه بررسی وضعیت عملکرد فروردین صنایع بورسی به صنعت فلزات اساسی می‌رسیم. شرکت‌های زیرمجموعه این گروه به لحاظ ماهیت به دو دسته فلزات رنگی و فولادی‌ها تقسیم می‌شوند. وضعیت تولید شرکت‌های صنعت به نسبت صنایع دیگر بورسی حاکی از تداوم نسبی روند تولید در اسفند سال گذشته و عدم توقف فعالیت کارخانجات در ماه نیمه تعطیل فروردین دارد. در این گزارش با تقسیم‌بندی صورت گرفته نمای کلی از این صنعت خواهیم داد.
فلزات اساسی درخشان‌ترین گروه در فروردین؟

به گزارش می متالز، شرکت‌های زیرمجموعه صنعت فلزات اساسی به دو بخش فولادی‌ها و فلزات رنگی تقسیم می‌شوند. شرکت‌های فولادی در زمینه تولید محصولات نیمه آماده زنجیره فولادی نظیر اسلب، بیلت و بلوم فولادی و محصولات نهایی این زنجیره نظیر انواع ورق‌های فولادی، میلگرد و مقاطع شکل‌دار فولادی فعالیت می‌کنند و محور تولید شرکت‌های گروه فلزات رنگی عمدتا فلز روی، آلومینیوم و مس است. در این میان شرکت‌هایی هم حضور دارند که فعالیت آنها علاوه بر تقاضای عمومی به فعالیت شرکت‌های تولیدی یاد شده در زمینه فلزات اساسی وابسته است. این شرکت‌ها عموما در زمینه حق‌العمل‌کاری و تبدیل کار می‌کنند.

فعالیت شرکت‌های بورسی به صورت سنتی و به دلیل زیاد بودن ایام تعطیل در اولین ماه سال، به صورت نیمه تعطیل است. شرکت‌های گروه فلزات اساسی نیز تا سال گذشته از این قضیه مستثنی نبودند. اما نگاه کلی به عملکرد تولیدی این شرکت‌ها در فروردین امسال از بهبود نسبی وضعیت تولیدی در اولین ماه سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر می‌دهد. براساس جدول زیر، صفت‌های کیفی "کمی خوب" و "خوب" و "خیلی خوب" به ترتیب نشان از رشد 5-15 درصد، 15-30 درصد و بیش از 30 درصد متغیر مزبور نسبت به زمان ذکر شده در جدول دارد.

در فروردین سال جاری، 10 شرکت از 24 شرکت مورد بررسی گروه فلزات اساسی، رشد تولید بیش از 5 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارند که در این میان 7 شرکت رشد بیش از 15 درصدی تولیدی را تجربه کرده‌اند. تقریبا نیمی از شرکت‌های این گروه نیز نسبت به اسفند سال گذشته وضعیت با ثباتی داشته‌اند یا شرایط تولیدی بهتری را تجربه کرده‌اند. اما وضعیت فروش نسبت به ماه اسفند چندان جالب نیست. 16 شرکت از شرکت‌های این لیست کاهش بیش از 30 درصدی فروش نسبت به اسفند را تجربه کرده‌اند. از آنجایی که مشاهدات در بورس کالا و در بازارهای غیرمتشکل بیانگر حضور تقاضای مناسب برای محصولات فلزات اساسی با توجه به مزیت‌های رقابت قیمتی آنها دارد، به نظر می‌رسد نیمه تعطیل بودن بازارها تاثیر خود را بر فروش شرکت‌ها گذاشته و بهبود عملکرد تولیدی، با افزایش موجودی انبارها پتانسیل فروش بیشتر و درآمدزایی بهتر در ماه‌های آتی را بالا خواهد برد. این اتفاق در حالی رخ خواهد داد که بازارها دچار رکود نشوند. نکته‌ای که در عملکرد خریداران کمتر به چشم می‌آید و افزایش فاصله دلار آزاد با دلار به دست آمده در قیمت‌های فروش شرکت‌های تولیدی، نه تنها تقاضای بالقوه برای این محصولات را در سطوح تولیدی حفظ می‌کند که شاید منجر به رقابت بیشتر در آینده‌ای نه چندان دور شود.

ثبات عملکرد فولادی‌ها

وضعیت تولیدی شرکت‌های فولادی در فروردین، نسبت به کل گروه بهتر است. از 10 شرکت فولادی در شرکت‌های موجود، تنها دو نماد «فخاس» و «فولادی» شاهد افت روند نسبت به اسفندماه بوده‌اند. حفظ روند تولیدی در این شرکت‌ها با کاهش سطح مقداری فروش به افزایش موجودی انبارها و پتانسیل بیشتر برای فروش در ماه‌های آتی می‌انجامد. ذکر این نکته ضروری‌ست که شرایط خاص شرکت‌های بورسی در عملکرد ماهانه نیازمند تحلیل و دقت موردی است.

فلزات رنگی با گزارش‌های متفاوت

گزارش عملکرد تولیدی شرکت‌ها در بخش فلزات رنگی این صنعت اندکی متفاوت است. «فاسمین» و «فرآور» با افت معنادار روند تولیدی در فروردین (هم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل و هم در مقایسه با اسفند سال گذشته) مواجه بودند و برای تصمیم‌گیری در خصوص عملکرد آنها باید منتظر گزارش‌ ماه‌های آینده باشیم. اما «فسرب» و «زنگان» در زمینه تولید شرایط خوبی را تجربه کردند. «فملی» نیز به روند با ثبات تولیدی خود ادامه می‌دهد و مشکلی در این زمینه به چشم نمی‌خورد. افزایش پتانسیل فروش در این نماد می‌تواند سیگنال خوبی برای رشد با پشتوانه قیمت سهام این شرکت باشد.

تقسیم‌بندی براساس زنجیره تولید

اما افت روند تولیدی، بیشتر در شرکت‌هایی با محصولات نهایی در فلزات اساسی دیده می‌شود. نورد‌کاران، پروفیل‌سازها و تولیدکنندگان محصولات نهایی فولادی نظیر لوله، قوطی و ورق در این دسته قرار می‌گیرند. این تغییر حتی در مقایسه روند تولیدی شرکت‌های آلومینیومی نیز دیده می‌شود به نحوی که «فایرا» با تولید شمش آلومینیوم، عملکرد بهتری دارد اما «فنوال» که محصولات آلومینیومی تولید می‌کند، شرایط تولیدی جالبی در فروردین نداشته‌است. «فولاد» و «ذوب» به دلیل نوع محصولات غیررقابتی و ساختار قدرتمند تولید و فروش از استثنائات این دسته‌بندی هستند.

برآیند بررسی وضعیت تولید و فروش شرکت‌های صنعت فلزات اساسی این نکته را نشان می‌دهد که شرکت‌های بزرگ‌تر در زمینه تولید محصولات خام‌تر (در زنجیره تولید) وضعیت بهتری دارند و هرچه به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر می‌رویم افت تولید بیش‌تر احساس می‌شود. این موضوع بیش از هر چیز به مزیت رقابت قیمتی بیشتر در محصولات نیمه آماده و چشم‌انداز تولید با خیال راحت‌تر شرکت‌ها در این بخش مربوط است.

عناوین برگزیده
اجاره بدون پورسانت
ورود شورای‏‌شهر نیویورک به مساله «مسکن»؛ پرداختی مستاجر‌ها به آژانس‏‌ها متوقف شد

اجاره بدون پورسانت