به گزارش میمتالز، مدیر عملیات بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت: به زودی مدل جدیدی از حراج حضوری با نام «حراج همزمان» به مدلهای فعلی حراج در بازار فیزیکی بورس کالای ایران افزوده خواهد شد.
حمیدرضا رحمنی اظهار داشت: در حال حاضر در بازار فیزیکی بورس کالای ایران، حراج حضوری به دو روش حراج عادی و حراج باز انجام میشود. با توجه به ماهیت روشهای فعلی، در شرایطی که تعدد عرضه وجود داشته باشد، زمان انجام معاملات طولانی شده و احتمال همزمان شدن تالارهای معاملاتی برای معامله گران وجود دارد.
او ادامه داد: در مدل جدید حراج، زمانهای انجام معامله اعم از زمان پیش گشایش، مظنه یابی و رقابت برای تمامی عرضهها به صورت مشترک و همزمان طی میشود که این موضوع منجر به کاهش زمان جلسات معاملاتی میشود؛ به همین علت، نام این مدل حراج، «حراج همزمان» انتخاب شده است.
رکورد ماهانه حجم معاملات گواهی سپرده شمش طلا از زمان راهاندازی این بازار تاکنون در آخرین ماه پاییز ۱۴۰۳ شکسته شد و در آماری قابل تامل و رکوردی جدید، بالغ بر ۲ تن شمش طلا در آذرماه مورد معامله قرار گرفت.
بازار گواهی سپرده شمش طلا در آذرماه امسال میزبان رکورشکنی تازهای بود به طوری که در این ماه برای نخستین بار از ابتدای راهاندازی این ابزار (اسفندماه ۱۴۰۱) تاکنون حجم معاملات گواهی سپرده شمش طلا به ۲ تن و ۷ کیلوگرم شمش رسید تا آذرماهی طلایی برای این این بازار ثبت شود.
پیش از این رکورد حجم معاملات ماهانه گواهی سپرده شمش طلا مربوط به مهرماه امسال با معامله ۱.۷ تن شمش بود و در آبان ماه نیز یک تن و ۹۴ کیلوگرم شمش طلا در بورس کالا معامله شده بود.
بررسی روند معاملات شمش نقره در بورس کالای ایران نشان میدهد که از زمان آغاز معاملات این فلز ارزشمند (۲۰ آذر) تا ۰۲ دیماه، بالغ بر یک هزار و ۹۸ کیلوگرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده به ارزش ۱۰۲ میلیارد تومان و ۶۶ هزار و ۶۸۱ قرارداد آتی معادل حدود ۶۶۷ کیلوگرم شمش به ارزش ۷۲ میلیارد تومان در بورس کالا منعقد شده است.
دارایی پایه هر گواهی سپرده کالایی معادل یک گرم از شمش نقره یک کیلوگرمی با عیار معاملاتی ۹۹۹.۹ (قسمت در هزار) بوده و شمشهای تولیدی داخلی و وارداتی توسط متقاضیان مورد تایید بورس، قابل تحویل به انبار هستند.
همچنین اندازه هر قرارداد آتی نقره ۱۰ گواهی سپرده شمش نقره (معادل ۱۰ گرم نقره) بوده و حد نوسان قیمت روزانه حداکثر تا مثبت و منفی ۵ درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز معاملاتی قبل است.
در جریان معاملات ۴ دیماه بازار گواهی سپرده کالایی، رکورد تاریخی حجم و ارزش معاملات روزانه گواهی سپرده شمش طلا با معامله ۱۹۱ کیلوگرم شمش طلا به ارزش ۱۲۹۰ میلیارد تومان در روز جاری شکسته شد.
حجم معاملات گواهی سپرده شمش طلا از یک میلیون و ۹۱۱ هزار گواهی فراتر رفت تا با معامله بیش از ۱۹۱ کیلوگرم شمش طلا، ارزش این معاملات نیز به بیش از ۱۲۹۰ میلیارد تومان برسد.
مدیرمعاملات کالایی کارگزاری دانایان گفت: قیمتگذاری دستوری با ذات بورس در تضاد است و چنانچه نگرش دولت به تغییر این سیاست باشد، با توجه به وجود بسترهای لازم در بورس کالا و با حذف قیمتگذاری دستوری در بازار به کمک قانون، میتوان شاهد عرضه محصولات گروه کشاورزی در این بورس براساس نظام عرضه و تقاضا و احیای اقتصادی بخش کشاورزی باشیم.
مرتضی عرفانی، قیمتگذاری دستوری را یکی از مهمترین موانع موثر بر سر راه توسعه صنایع و رشد تولید به ویژه در حوزه کشاورزی دانست و اعلام کرد: خروج از نظام قیمتگذاری دستوری نهتنها به شفافیت معاملات کالاها و تقویت تولید بنگاههای اقتصادی و مراکز تولیدی بخش خصوصی منجر میشود، بلکه میتواند به مدیریت نظام بازار مبتنی بر عرضه و تقاضای واقعی کمک شایانی کند.
وی گفت: در سالهای اخیر اجرای سیاستهایی نظیر قیمتگذاری دستوری در صنایع مختلف به افت توان رقابت صنایع تولیدی، کاهش سودآوری شرکتها، افزایش رانت و فساد در بازار، بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا و چالشهایی نظیر آن منجر شده، در حالی که پذیرش کالاها و محصولات صنایع مختلف در بورس کالا، در صنایعی همچون محصولات فولادی، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی توانسته به رفع مشکلات، کمک کند و با ایجاد فضای رقابتی به کشف قیمت عادلانه کالاها منجر شود.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیهای از راهاندازی قرارداد آتی گواهی سپرده نقره تحویل شهریور۱۴۰۴ از روز سه شنبه ۴ دیماه خبر داد.
بر اساس این اطلاعیه قرارداد آتی گواهی سپرده نقره تحویل شهریور ماه ۱۴۰۴ از روز سه شنبه ۴ دیماه راهاندازی شده و تا تاریخ ۲۶ شهریور ۱۴۰۴ قابل معامله خواهد بود.
بورس کالای ایران از راهاندازی قرارداد آتی زعفران نگین تحویل تیر ۱۴۰۴ از روز چهارشنبه ۵ دیماه خبر داد.
بر اساس اطلاعیه مدیریت بازارهای مشتقه و ابزارهای نوین مالی بورس کالای ایران، قرارداد آتی زعفران نگین تحویل تیر ۱۴۰۴ از روز چهارشنبه ۰۵ دیماه ۱۴۰۳ راهاندازی شده و تا تاریخ ۳۱ تیر ۱۴۰۴ قابل معامله خواهد بود. همچنین زعفران نگینی تحویلی این قرارداد در سررسید، زعفران نگین برداشت سال ۱۴۰۳ در انبارهای جدید خواهد بود.
منبع: کالاخبر