به گزارش میمتالز، درحالی که بسیاری از کشورها بیش از ۱۰ درصد مصارف سالانه خود، ظرفیت ذخیرهسازی گاز ایجاد کردهاند، اکنون ظرفیت ذخیرهسازی گاز در کشور در حدود ۳ میلیارد مترمکعب است، یعنی حدود ۱.۴ درصد از کل مصرف گاز سالانه ایران را میتوان از محل ذخیرهسازی تأمین کرد.
ذخیرهسازی گاز میتواند این ظرفیت را در اختیار کشور قرار دهد که در نقاط پرمصرف در زمانهای پیک مصرف زمستانه، گازی در فصول گرم سال ذخیرهسازی شده را به شبکه سراسری تزریق کنیم تا از افت فشار شبکه جلوگیری شود. همانطور که در حالحاضر از مخزن ذخیرهسازی گاز سراجه قم که در نزدیکی نقاط پرجمعیت مرکز کشور قرار دارد، روزانه ۸ میلیون مترمکعب گاز ذخیرهسازی شده به شبکه تزریق میشود.
توسعه این ظرفیت، در شرایطی که ناترازی گاز سال به سال در حال تشدید است، یک ضرورت برای کشور ماست.
تاکنون دو طرح مهم ذخیرهسازی در کشور شامل میدان شوریجه (شمال شرق کشور) و میدان سراجه (مرکز کشور) اجرایی شده تا با ذخیرهسازی گاز در ۸ ماهه گرم سال، در دوران اوج نیاز مصرف در ۴ ماهه سرد سال، بتوانیم از این میادین برداشت کنیم.
۲ میلیارد مترمکعب برای میدان شوریجه و یکمیلیارد مترمکعب برای سراجه از قبل ظرفیت ذخیرهسازی گاز ایجاد شده بود؛ بهعبارتی برای ۴ ماهه سرد امسال، حدود ۲.۵ تا ۳ میلیارد مترمکعب ظرفیت برداشت گاز از دو مخزن ذخیرهسازی شوریجه و سراجه در اختیار داریم. در طرح توسعه میدان گازی شوریجه دیده شده که ظرفیت این میدان به ۴.۵ میلیارد مترمکعب و در طرح توسعه میدان گازی سراجه دیده شده که ظرفیت این میدان به ۱.۵ میلیارد مترمکعب افزایش یابد.
درحالی که پیشتر برنامهریزی شده بود تا زمستان ۱۴۰۳ شاهد بهرهبرداری از طرح توسعه میدان گازی سراجه باشیم، این طرح اکنون در وضعیت پیشرفت ۷۱ درصدی است.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پیشرفت ۷۱ درصدی فاز دوم طرح توسعه ذخیرهسازی گاز در میدان سراجه قم خبر داد و در این خصوص گفت: در طرح توسعه میدان سراجه قم، افزون بر افزایش ظرفیت ذخیرهسازی گاز از ۱ به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در سال، چالش تولید آب در فاز یک نیز به نحوی کارآمد و پیشرفته مدیریت میشود.
همچنین، زکریا رستمخانی، مدیر بهرهبرداری تاسیسات سراجه قم با بیان اینکه ظرفیت فعلی ذخیرهسازی مخزن سراجه قم یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب است، گفت: تا نیمه آبان ۱۴۰۴ که فصل برداشت گاز از این مخزن خواهد بود، این ظرفیت به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت و ظرفیت فعلی برداشت که ۱۰ میلیون مترمکعب در روز است به ۱.۵ برابر وضعیت فعلی افزایش مییابد.
در کنار مخازن شوریجه و سراجه و طرحهای توسعهای آن، مطالعات توسعه ظرفیتهای ذخیرهسازی گاز در ۱۰ نقطه با پتانسیل بالای ذخیرهسازی در بخشهای مختلف کشور در حال انجام است.
منبع: خبرگزاری تسنیم