به گزارش میمتالز، سیدمصطفی فقری، مدیر استخراج مواد معدنی شرکت فولاد مبارکه، در پنل هماندیشی تأمین پایدار مواد اولیه معدنی در دومین روز نهمین نمایشگاه تخصصی معدن، صنایع معدنی، ماشینآلات و تجهیزات وابسته یزد، اظهار کرد: برنامه فولادسازی کشور ایجاد ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد است و تاکنون نزدیک به ۵۰ میلیون تن ظرفیت محقق شده است. برای این ۵۰ میلیون ظرفیت ایجاد شده، حدود ۱۶۰ الی ۱۷۰ میلیون تن سنگ آهن نیاز است. اگر این میزان به ۵۵ میلیون تن ظرفیت افزایش یابد، با توجه به مجوزهایی که داده شده، ۲۰ میلیون تن نیاز سنگ آهن اضافه خواهد شد.
وی افزود: با ظرفیت فعالسازی شرکتهای فولادی و صنایع احیا مستقیم، پیشبینی ما این است که این ظرفیت حدود ۴۳ میلیون تن تولید فولاد را پوشش دهد. در حال حاضر ظرفیت تولید سنگ آهن در کشور حدود ۱۰۰ میلیون تن است، از این رو توسعه اکتشافات باید در کشور دنبال شود.
فقری به مشکلات موجود در حوزه اکتشافات اشاره کرد و گفت: مساحتی که در حال حاضر در حوزه اکتشافات در دستور کار است، عدد خیلی کمی است. در حال حاضر تنها در ۱۰ درصد از پهنههای معدنی کشور اکتشاف داریم و ۹۰ درصد به دلایل مختلف مشکلات خاص خود را دارد. بلوکه شدنهایی وجود دارد که باید با تعامل با سازمانهای مربوطه برطرف شود.
وی همچنین به ظرفیتهای موجود در کشور اشاره کرد و گفت: اگر این تعاملات ایجاد نشود، طبیعتاً ما حداقل ۱۵۰ میلیون تن را نمیتوانیم تأمین کنیم و مجبور خواهیم شد یا از ظرفیتهای پاییندست در فولادسازیها کم کنیم یا از طریق واردات آن را جبران کنیم که البته واردات نیز چالشهای خاص خود را دارد.
مدیر استخراج مواد معدنی فولاد مبارکه به فعالیتهای این شرکت در حوزه معدن اشاره کرد و گفت: از حدود ۱۵ سال پیش، فولاد مبارکه به محض چالش تأمین خوراک، وارد حوزه معدن شد و با خرید سهام شرکتهای مختلف، مدیریت بهتری بر تأمین خوراک داشته است. نزدیک به ۵ سال است که کار معدنی را به صورت مستقیم انجام میدهیم و در حوزه اکتشاف، استخراج و فرآوری فعال شدهایم.
وی اضافه کرد: ما در استان اصفهان کارهای اکتشافی را در پهنه انارک آغاز کردهایم و در کرمان و خراسان رضوی نیز نتایج امیدبخشی به دست آوردهایم.
فقری به استفاده از فناوریهای نوین در استخراج و اکتشاف اشاره کرد و گفت: فولاد مبارکه در حوزه ژئوفیزیک و استفاده از پهپادها فعالیتهایی داشته و در حوزه استخراج نیز از ماشینآلات بهروز استفاده میکند. همچنین، حاکمیت باید شرکتهای با اهلیت و توانمند را برای اکتشاف معادن حمایت کند.
مدیر استخراج مواد معدنی فولاد مبارکه بر لزوم حمایت حاکمیت از شرکتهای توانمند در حوزه معدن تأکید کرد و خواستار همکاری بیشتر با سازمانهای مربوطه برای رفع موانع موجود شد.
فقری همچنین به چالشهای تأمین نیروی انسانی و ماشینآلات معدنی اشاره کرد و خواستار حمایت دولت در این زمینه شد.
همچنین محسن فتاحپور، کارشناس مواد شرکت فولاد مبارکه، در این پنل تخصصی به بررسی چالشهای موجود در حوزه اکتشاف و تأمین مواد اولیه برای صنعت فولاد پرداخت.
وی با اشاره به نرخ موفقیت پایین در اکتشافات، گفت: در حوزه اکتشاف نرمی که وجود دارد، سه دهم درصد موفقیت در اکتشاف معقول است. اگر ما بین ۱۰۰۰ پهنهای که بررسی میکنیم، سه تا به نتیجه برسد، میتوان گفت کار اکتشافی خوبی انجام دادهایم.
فتاحپور بر لزوم افزایش وسعتهای در اختیار شرکت فولاد مبارکه و امور معادن تأکید کرد و افزود: ما نیازمند این هستیم که وسعتهای بیشتری در اختیار ما قرار بگیرد تا مورد بررسی و مطالعه قرار داشته باشد و بتوانیم قسمتی از چالش تأمین خوراک کل زنجیره فولاد را تأمین کنیم.
وی همچنین به چالشهای لجستیک و حملونقل اشاره کرد و گفت: حمل سنگ آهن به کارخانه فرآوری بعضاً به صرفه نیست. تقویت سیستم حملونقل از معدن تا کارخانه میتواند یکی از نقاطی باشد که در واقع تأثیرگذار در رفع این چالش است.
فتاحپور در ادامه به همکاری با شرکتهای دانشبنیان و استفاده از تکنولوژیهای نو اشاره کرد و گفت: شرکت فولاد مبارکه با توجه به نیازی که احساس کرده، در این مسیر قدمهای خوبی برداشته و توانسته یک سری از تکنولوژیهایی که حداقل در ایران مورد توجه نبوده را در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی به دست آورد و درصدد هستیم تا این امر را در حوزه صنعتی نیز استفاده کنیم.