تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۳:۰۰
بازدید: ۱۴۱
کد خبر: ۳۶۶۱۸۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

تغییر حاشیه سود تولیدکننده‌های سنگ آهن

تغییر حاشیه سود تولیدکننده‌های سنگ آهن
‌می‌متالز - بررسی صورت‌های مالی ۹ ماهه شرکت‌های تولیدکننده سنگ آهن نشان می‌دهد؛ حاشیه سود خالص شرکت‌های این گروه از ۳۱ درصد در ۹ ماه سال مالی قبل به ۲۷ درصد در سال مالی جاری رسیده است.

به گزارش می‌متالز، تازه‌ترین داده‌های آماری بر اساس صورت‌های مالی ۹ ماهه ۳ تولیدکننده بزرگ سنگ آهن در ایران، نشان می‌دهد؛ حاشیه سود شرکت‌های این گروه در حال کاهش است که به نظر می‌رسد که بخش عمده آن ناشی از بالا بودن نرخ بهره مالکانه معادن است که اخیرا از سوی مجلس اصلاح شده، اما اثرات آن هنوز در صورت‌های مالی شرکت‌های تولیدکننده سنگ آهن نمایان نشده است.

کاهش ۴ درصدی

آن طور که صورت‌های مالی ۹ ماهه شرکت‌های چادرملو، گل‌گهر و معدنی و صنعتی گهرزمین نشان می‌دهد، مجموع حاشیه سود خالص این سه شرکت با ۴ درصد کاهش از ۳۱ درصد در سال گذشته به ۲۷ درصد در ۹ ماه سال مالی جاری رسیده است. در این دوره هم‌چنین سود عملیاتی این شرکت‌ها از ۳۰ درصد به ۲۴ درصد افت کرده است.

بیش‌ترین میزان افت مربوط به شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین بوده که حاشیه سود خالص این شرکت از ۳۸ درصد در دوره ۹ ماه منتهی به ۳۱ شهریورماه پارسال به ۳۰ درصد در سال مالی جاری رسیده است. بعد از آن گل‌گهر با کاهش ۲.۴ درصدی حاشیه سود بیش‌ترین افت را داشته است. حاشیه سود خالص این شرکت در دوره ۹ ماه منتهی به آذر امسال به ۱۷ درصد رسیده در حالی که حاشیه سود خالص این شرکت در سال گذشته بیش از ۲۰ درصد بود.

شرکت چادرملو نیز که با نماد «کچاد» در بورس شناخته می‌شود، حاشیه سود خالص آن اکنون به ۳۷ درصد رسیده که ۲ درصد کم‌تر از ۹ ماه سال قبل است.

علل کاهش حاشیه سود

بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ عوامل مختلفی از جمله نرخ بهره مالکانه، تامین نشدن سوخت، قطع برق، عوارض صادراتی، کاهش قیمت محصولات فولادی در بازار‌های جهانی و برخی دیگر از عوامل در کاهش حاشیه سود شرکت‌های تولیدکننده سنگ آهن نقش داشته است.

با این حال به نظر می‌رسد نقش بالا بودن نرخ بهره مالکانه در کاهش حاشیه سود شرکت‌های این گروه بیشتر از سایر عوامل است.

آمار‌ها نشان می‌دهد؛ نرخ بهره مالکانه معادن به فاصله ساله‌ای ۱۳۹۱ تا کنون ۳۰۰ درصد رشد داشته و از ۱۸۰ میلیارد تومان به ۵۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

این موضوع بار‌ها مورد اعتراض شرکت‌های این گروه و سایر تولیدکننده‌های معدنی قرار گرفته است.

بهرام شکوری عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران و رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران با اشاره به افزایش چشم‌گیر بیش از ۳۰ درصدی بهره مالکانه در ۳ سال گذشته می‌گوید: پرداخت بهره مالکانه ۵۰ درصدی ارزش کلوخه برداشت شده از معادن حتی از توان معادن بزرگ‌مقیاس سنگ آهن نیز خارج است و با فشار دولت برای دریافت این مقدار، فعالیت معدن‌کاری از حیز انتفاع خارج شده و توجیه‌پذیری برخی از پروژه‌های توسعه‌ای آنها نظیر اکتشاف، استخراج، نوسازی ناوگان فرسوده، پرعیارسازی سنگ آهن کم‌عیار، پروژه‌های زیرساختی و … از میان خواهد رفت. ضمن آنکه با بالا رفتن هزینه‌های معدنکاری، کاهش ۵ درصدی بهره مالکانه در مقابل افزایش ۳۰ درصدی آن، به معنای بازگرداندن سود معدنکاران تلقی نمی‌شود.

کاهش نرخ بهره مالکان

تاثیر نرخ بهره مالکانه موجب شده سازمان بورس و اوراق بهادار اقداماتی را برای اصلاح نرخ بهره مالکانه در لایحه بودجه انجام دهد، به همین دلیل در ۲۶ آبان‌ماه امسال کمیسیون تلفیق مجلس با کاهش نرخ بهره مالکانه معادن از ۵۵ به ۵۰ درصد موافقت کرد که این موضوع می‌تواند به بهبود حاشیه سود شرکت‌های تولیدکننده سنگ آهن منجر شود.

مقایسه حاشیه سود شرکت‌های تولیدکننده سنگ آهن در ۹ ماه سال مالی جاری نسبت به سال مالی قبل - ارقام به میلیون ریال

تغییر حاشیه سود تولیدکننده‌های سنگ آهن

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

عناوین برگزیده