تاریخ: ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۴۷
بازدید: ۸۹
کد خبر: ۳۶۸۳۹۲
سرویس خبر : آهن و فولاد
تعرفه‏‏‏‏‏‌گذاری‏‏‏‏‏ بر واردات فولاد و آلومینیوم روی اقتصاد آمریکا چه اثری دارد؟

بومرنگ جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ها

بومرنگ جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ها
‌می‌متالز - کشور‌های هدف تعرفه‌های ۲۵‌ درصدی دونالد ترامپ بر فولاد و آلومینیوم می‌گویند؛ در حال آماده‌سازی اجرای اقدامات متقابل‌ برای جبران خسارات اقتصادی هستند.

به گزارش می‌متالز، دویچه وله تاثیر آخرین اقدام رئیس‌جمهور آمریکا مبنی‌بر تعرفه‌گذاری ۲۵‌ درصدی بر فولاد و آلومینیوم را ارزیابی کرده‌ است. دونالد ترامپ، تصمیم خود برای وضع تعرفه ۲۵‌ درصدی بر تمام واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا را آغازی برای ثروتمند‌کردن دوباره آمریکا توصیف کرده‌ است. بااین وجود بسیاری از اقتصاددانان با این ادعای ترامپ مبنی‌بر اینکه صادرکنندگان خارجی و نه آمریکایی‌های معمولی، بیشترین اثرات تعرفه‌ای را متحمل خواهند شد، موافق نیستند.

بومرنگ جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ها

این گروه از تحلیلگران معتقدند اثر این تعرفه‌ها بیش از هرجای دیگر به مصرف‌کنندگان آمریکایی برمی‌گردد. ابیگیل هال بلانکو، دانشیار اقتصاد در دانشگاه تامپا فلوریدا، به دویچه وله گفت: «وضع تعرفه به منزله زیان بزرگ برای همه طرف‌های درگیر در آن است.» تعرفه‌های جدید برای تقویت تولیدکنندگان داخلی فولاد و آلومینیوم درنظر گرفته‌شده، اما کارشناسان معتقدند صنایع خودروسازی و ساخت‌وساز در ایالات متحده به‌شدت به فلزات متکی هستند. این هزینه‌ها به مصرف‌کنندگان آمریکایی منتقل می‌شود و تورم را در زمانی‌ که سیاست‌گذاران مشتاق کاهش آن هستند، دوباره شعله ور می‌کند. مردیت کراولی، استاد اقتصاددانشگاه کمبریج در بریتانیا نیز فکر می‌کند آمریکایی‌های کم درآمدی که بخش بزرگی از پایگاه رای دونالد ترامپ را به خود اختصاص داده‌اند، «بیشترین آسیب را از وضع چنین تعرفه‌های گسترده‌ای متحمل خواهند شد.»

بومرنگ جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ها

واردات به صرفه‌تر از تولید داخلی

صنایع فولاد و آلومینیوم ایالات متحده با چندین چالش ساختاری از جمله هزینه‌های تولید بالا، زیرساخت‌های قدیمی و ظرفیت تولید محدود، روبه‌رو هستند که آنها را در رقابت با رقبای خارجی دچار مشکل می‌کند. آمریکا آنقدر‌ها هم در تامین فلزات مورد بحث (از منظر حجمی) به چین وابسته نیست؛ بااین وجود دومین اقتصاد بزرگ دنیا بیش از ۵۰‌ درصد فولاد و حدود ۶۰‌ درصد آلومینیوم دنیا را با قیمت پایین تولید می‌کند. بر همین اساس نیز برخی صنایع آمریکایی ترجیح می‌دهند فولاد را از چین به سواحل غربی ایالات‌ متحده وارد کنند، چراکه قیمت تمام‌شده خرید فولاد برای صنایع آمریکایی از چین، ارزان‌تر از تامین این فلز از شرق ایالات‌ متحده و انتقال آن به غرب این کشور تمام خواهدشد.

مشاغل آمریکایی در خطر وضع تعرفه‌های تجاری

در دوره نخست ریاست‌ جمهوری ترامپ، تعرفه‌های اعمال‌شده از سوی ترامپ بر فولاد و آلومینیوم به رشد صنایع تولیدکننده این فلزات در ایالات‌ متحده منتهی شد. با این وجود مطالعه‌ای که توسط فدرال‌ رزرو ایالات‌ متحده انجام‌گرفته حکایت از آن دارد که مجموع مشاغل این کشور در حوزه تولید تحت‌ تاثیر سیاست‌های ترامپ، ۱.۴‌ درصد کاهش‌ یافته‌ است. در همین حال بسیاری از صنایع آمریکایی در معرض تعرفه‌های تلافی جویانه قرارگرفتند و همین موضوع نیز بر کسب‌وکار آنها تاثیر منفی گذاشت. در سال‌۲۰۲۱ اثر جنگ تجاری ترامپ بر تولید ناخالص داخلی این کشور‌برابر ۰.۵‌ درصد برآورد شد و GDP این کشور را کاهش داد. در همین حال درآمد واقعی هر خانوار را از ۶۷۵ دلار به ۶۵۴ دلار رساند. مردیت کراولی استاد اقتصاد دانشگاه کمبریج در این‌باره افزود: «تولیدکنندگان خودرو در ایالات‌ متحده به دلیل کمبود فولاد وارداتی از تولید خود کاستند و ناچار به تعدیل نیرو شدند.»

کانادا؛ قربانی نخست سیاست‌های ترامپ

جاستین ترودو؛ نخست وزیر کانادا که کشورش بیشترین تاثیر را از تعرفه‌های جدید فلزات خواهد دید، این اقدام را «کاملا غیرقابل‌ توجیه» خواند و گفت؛ کشورش «به‌شدت و قاطعانه مقاومت خواهد کرد.» بر اساس گزارش موسسه آهن و فولاد آمریکا، سال‌ گذشته میلادی کانادا‌ برابر ۶.۶‌ میلیون‌ تن فولاد به ایالات‌ متحده صادر کرد. برزیل، مکزیک، کره جنوبی و ویتام در رده‌های بعدی صادرات فولاد به ایالات‌ متحده قرار داشتند. کانادا همچنین بزرگ‌ترین صادرکننده آلومینیوم به ایالات‌ متحده است. داده‌های دولت ایالات‌ متحده نشان می‌دهد؛ صادرات آلومینیوم از کانادا به مقصد آمریکا در سال‌ ۲۰۲۴ میلادی‌ برابر ۳.۲‌ میلیون‌ تن برآورد شده‌است. این میزان دو‌برابر مجموع واردات ۹ کشور بعدی بوده‌است. دیگر کشور‌های اصلی تامین کننده آلومینیوم آمریکا عبارتند از: امارات‌ متحده‌ عربی، چین، کره جنوبی و بحرین.

بر اساس اطلاعات منتشرشده توسط شرکت مشاوره مدیریت رولاند برگر حدود ۲۵‌ درصد از صادرات فولاد اروپا به مقصد ایالات متحده انجام می‌شود. حال با وضع تعرفه ازسوی ایالات‌ متحده روی آلومینیوم و فولاد، کشور‌های آلمان، هلند، رومانی، ایتالیا و اسپانیا، متعهد شدند از منافع اقتصادی خود در‌برابر تعرفه‌های ترامپ محافظت کنند. اورسولا فون‌درلاین رئیس کمیسیون اروپا در این‌باره هشدار داد و گفت: «اعمال تعرفه‌های غیرموجه بر اتحادیه اروپا بی پاسخ نخواهد ماند» برهمین اساس نیز انتظار می‌رود اتحادیه اروپا اقدامات متقابل‌ محکم و متناسبی را آغاز کند. کراولی استاد دانشگاه کمبریج گفت اگر ترامپ بتواند اتحادیه اروپا را مجبور به کاهش تعرفه روی خودرو‌های خود کند، به یک پیروزی سیاسی دست یافته‌ است.

برخی کشور‌ها به معافیت تعرفه‌ای امیدوارند

کشور‌هایی که تحت‌ تاثیر وضع تعرفه‌های ترامپ قرار می‌گیرند، از یک‌سو خود را برای مواجهه با این اقدامات تلافی جویانه آماده می‌کنند، از سوی دیگر نیز برخی از این کشور‌ها از جمله استرالیا از ترامپ خواسته‌اند تا برای صادرات فلزات خود معافیت‌هایی درنظر بگیرد. رئیس‌جمهور ایالات‌ متحده گفت؛ درخواست استرالیا برای معافیت به دلیل کسری تجاری این کشور با ایالات‌ متحده را مورد‌ توجه قرار خواهد داد.

روزنامه تایمز به نقل از مقامات بریتانیا تاکید‌ کرده که این کشور به‌دنبال مذاکره در خصوص مذاکرات است. نارندرا مودی نخست‌وزیر هند نیز در مذاکره با ترامپ، تعرفه‌های وارداتی ایالات‌ متحده بر ۱۰ محصول وارداتی از هند را کاهش داده‌است؛ وی همچنین در تلاش برای راضی‌کردن واشنگتن با هدف کاهش بیشتر تعرفه‌های تجاری است.

در همین حال اوکراین نیز امیدوار است تا در معامله‌ای با ترامپ در خصوص عناصر کمیاب خاکی، ایالات‌ متحده از تعرفه‌های مورد بحث در قبال این کشور، چشم پوشی کند. توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که معادن عناصر کمیاب خاکی اوکراین در صنعت تولید خودرو‌های الکتریکی کاربرد قابل‌توجهی دارند. محصولات فلزی اوکراین در سال‌ گذشته نزدیک به ۵۸‌ درصد از صادرات این کشور به ایالات‌ متحده را به ارزش ۵۰۰‌میلیون دلار به خود اختصاص داده‌است. اینگا فشنر، اقتصاددان ارشد آلمان و تجارت‌ جهانی در بانک هلندی ING، به دویچه وله گفت: «در سال‌ ۲۰۱۸، معاملاتی با آرژانتین، برزیل و استرالیا انجام شد، بنابراین هنوز جای مذاکره وجود دارد. قطعا برای برخی کشور‌ها معافیت‌هایی وجود خواهدداشت.»

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین