تاریخ: ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۵:۵۱
بازدید: ۱۴۸
کد خبر: ۳۶۸۷۴۵
سرویس خبر : زمین شناسی
در آیین افتتاحیه چهل‌وسومین همایش ملی علوم زمین مطرح شد:

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است
‌می‌متالز - چهل‌وسومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین با شعار علوم زمین و هوش مصنوعی؛ خلق ارزش اقتصادی و تحقق توسعه پایدار، در ۳۰ بهمن‌ماه و اول اسفند ۱۴۰۳ توسط سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مرکز پژوهشی زمین‌شناسی پارس آرین زمین در تهران در محل سازمان زمین‌شناسی پژوهشگاه علوم زمین برگزار شد.

به گزارش می‌متالز، هم‌زمان با افتتاحیه چهل‌وسومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین، تفاهم‌نامه‌ای همکاری بین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به امضا رسید.

«داریوش اسماعیلی» رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در افتتاحیه این همایش عنوان کرد: چه بخواهیم چه نخواهیم علم و فناوری به سرعت در حال پیشرفت است که در این راستا به کارگیری هوش مصنوعی بسیار مهم تلقی می‌شود؛ از این‌رو هر کس یا هر نهادی در این زمینه ما را در سازمان زمین‌شناسی یاری کند، ما استقبال خواهیم کرد.

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

اسماعیلی در ادامه با تاکید بر محور‌های مورد تاکید در سازمان زمین‌شناسی عنوان کرد: یکی از محور‌های مورد تاکید در سازمان زمین‌شناسی، هوشمندسازی و دیجیتال کردن خود سازمان است که کار‌های مقدماتی آن از قبل انجام شده و ما در حال تکمیل کردن آن هستیم. همچنین در فرآیند زمین‌شناسی اپلیکیشنی را طراحی کرده‌ایم که به‌ صورت آنلاین و آفلاین برای جهت‌یابی، عکس‌برداری و نقشه‌برداری دیجیتال به کار گرفته می‌شود. در زمینه اکتشافات نیز این مسیر را پیش می‌رویم و بحث ژئوفیزیک هوایی را نیز با روش‌های نوین به پیش می‌بریم که در این راستا نیازمند همکاری استادان دانشگاه، دانشجویان و محققان هستیم.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: طی ۴۶ سال گذشته کم‌تر از ۶۵۰ هزار کیلومتر خطی برداشت سازمان بوده که در راستای برنامه هفتم توسعه ۲ میلیون کیلومتر لحاظ شده است که مقید به انجام آن هستیم. در زمینه ژئوفیزیکی هوایی بحث ما از قبل آغاز شده است؛ یا در بحث «مگنتوتلوریک» کاری است که ما باید به‌ عنوان حاکمیت آن را انجام بدهیم که روشی است که در دو کشور آمریکا و استرالیا با تعبیه ایستگاه‌ها و استفاده از ابزارآلات و تجهیزاتی مخصوص انجام شده که مسیر حرکت ماگما را در اعماق تا ۵۰ کیلومتر مشخص می‌کند.

اسماعیلی در ادامه تاکید کرد: حاکمیت باید مسیر اکتشاف را در کل ایران مشخص کند که در این راستا استفاده از داده‌ها و کتابخانه‌های کیفی مهم است که در حال حاضر همچنان از استاندارد‌های آمریکا و سایر کشور‌ها استفاده می‌کنیم؛ البته در این راستا برنامه داریم طی دو سال کتابخانه کیفی را تکمیل کنیم و استاندارد‌ها را بومی‌سازی کنیم.

بیشتر ببینید: گزارش تصویری از چهل‌وسومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور افزود: در بخش اکتشافات، سازمان زمین‌شناسی باید پیشگام باشد، اگر در این راستا این سازمان حرکت نکند، کسی دیگر گامی برنخواهد داشت و کار روی زمین می‌ماند. اکتشاف جزو بخش‌های بنیادی سازمان زمین‌شناسی است.

اسماعیلی درباره ایران یادآور شد: صد سال پیش در سطح بین‌المللی ایران نماد یک کشور قدرتمند بود و نقشه‌های بین‌المللی داشته است.

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

توجه به مخاطرات زمین‌شناسی

وی همچنین به بحث مخاطرات زمین‌شناسی اشاره کرد و گفت: سازمان زمین‌شناسی مخاطرات زمین‌شناسی مثل لرزش، فرونشست، زمین و بحث آب و ... را رها نخواهد کرد، چراکه توجه به این موضوعات جزو وظیفه اصلی سازمان به‌ شمار می‌رود. ما هرگز وارد کار تصدی‌گری نخواهیم شد و پس از این هرگز سازمان زمین‌شناسی در بخش اکتشاف به سمت کسب گواهی کشف نخواهد رفت.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: وظیفه ما تولید داده‌های پایه است تا بخش خصوصی از آنها استفاده کند؛ در این راستا ما ایجاد مرکز پایگاه داده‌ها را به‌ عنوان مهم‌ترین فعالیت خود در سازمان می‌دانیم. داده‌های مرتبط با علوم زمین از وزارت نفت تا سازمان انرژی اتمی و وزارت نیرو و ... را جمع‌آوری و استانداردسازی می‌کنیم و این پایگاه را با قوت تقویت خواهیم کرد. هر داده‌ای که سازمان زمین‌شناسی جمع‌آوری کند حداکثر ظرف سه ماه آن داده‌ها را در اختیار عموم قرار می‌دهد.

اسماعیلی در ادامه با تاکید بر این موضوع که این همه صنایع معدنی به‌ ویژه در زنجیره فولاد ایجاد کرده‌ایم و امروز بیش از ۱۵۰ میلیون مجوز فولاد صادر شده است، گفت: ما به‌ عنوان متولی اکتشاف وظیفه خود می‌دانیم که در راستای اکتشافات گام برداریم.

ایجاد آزمایشگاه‌های مرجع

وی همچنین افزود: در آزمایشگاه‌های سازمان زمین‌شناسی نیز درصد هستیم که این آزمایشگاه‌ها را به مرکز مرجع و استاندارد برسانیم. ۴۰ هزار نمونه در آزمایشگاه سازمان زمین‌شناسی آنالیز می‌شود. باید این میزان نمونه‌گیری را افزایش دهیم، هرچند افتخار بالاتر ما مرجعیت و استاندارد بودن تولیدات آزمایشگاهی ماست.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: نگاه جدی به شناسایی معادن فراسرزمینی خواهیم داشت و در این راستا روابط بین‌الملل خود را تقویت می‌کنیم. یک میلیون شمش آلومینیوم تولید می‌کنیم، باید مواد اولیه آن را تامین کنیم. حتما به بحث دریا ورود پیدا خواهیم کرد و گام اصلی و اولیه اقتصاد دریامحور را باید سازمان زمین‌شناسی بردارد. اکتشافات مواد معدنی دریا نیز را پیش خواهیم برد و در این راستا نقش پیشکسوتان نباید نادیده گرفته شود و از آنها باید تقدیر به عمل آورد.

ورود به بحث آموزش

اسماعیلی در زمینه آموزش نیز خاطرنشان کرد: ما عزم خود را جزم کرده‌ایم تا در زمینه آموزش ورود پیدا کنیم. سازمان زمین‌شناسی باید به سمت دانشگاه برود و دانشجویان برتر را باید پوشش بدهد. در زمینه نقشه یک پنجاه هزاری که در دست اقدام داریم،۱۲۰ نقشه سه لایه‌ای در دست اقدام خواهیم داشت که اگر در هر پروژه تعداد ۵ دانشجو را آموزش بدهیم، بخشی از مشکلات کشور را حل کرده و دانشجو نیز نگران آینده خود نخواهد بود.

وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که در بخش همراه و همگام شدن تشکل‌های معدنی برنامه داریم تا هم‌افزایی ایجاد کنیم، گفت: از این پس سعی خواهیم کرد که همایش علوم زمین جهت‌یافته‌تر و هدفمندتر برگزار شود.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: طرح جامع پژوهشی هدفمند را طراحی کرده‌ایم و هرکس با هر تخصصی به ما کمک کند، از آن استقبال خواهیم کرد. از پژوهشگاه از حلقه رابط بین سازمان زمین‌شناسی و دانشگاه استفاده خواهیم کرد، چراکه باید ۲میلیون مترمکعب ژئوفیزیک را انجام دهیم که به ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان نیاز داریم که در این راستا شرکت‌ها می‌توانند وارد میدان شوند، زیرا ورود بخش خصوصی در این راستا لازم است. همچنین در ۱۵ استان مرکز سازمان زمین‌شناسی داریم و آنها را تقویت خواهیم کرد.

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

نقطه عطفی برای اکتشافات

همچنین «فرید دهقانی» مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ضمن ضمن امضای تفاهم‌نامه بین این شرکت و سازمان زمین‌شناسی عنوان کرد: سازمان زمین‌شناسی از مهم‌ترین سازمان‌های حاکمیتی در زمینه علوم زمین در ایران به‌ شمار می‌رود. این تفاهم‌نامه بین سازمان زمین‌شناسی و شرکت چادرملو نقطه عطفی برای اکتشافات به‌ شمار می‌رود. امیدواریم در زمینه اکتشافات بیش از پیش بتوانیم گا‌م‌های مثمرثمری برداریم.

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

 

۴۰ درصد از درآمد ناخالص ملی کشور مرتبط با زمین‌شناسی است

همچنین در مراسم افتتاحیه این همایش، «منصور قربانی» دبیر علمی این همایش عنوان کرد: ۱۰ هزار نشانه معدنی در ایران بررسی شده است. ایران در جایگاه پنجم دنیا قرار دارد به گونه‌ای که در منابع اولیه مس، طلا و آهن جای پای گذشتگان مشاهده می‌شود که دارای پشتوانه علمی هستند.

قربانی در ادامه خاطرنشان کرد: سازمان زمین‌شناسی با ۱۳ نهاد و سازمان در ارتباط است. ۴۰ درصد از درآمد ناخالص ملی کشور مرتبط با زمین‌شناسی است. از این‌رو باید اهمیت زمین‌شناسی به گوش برنامه‌ریزان و مدیران برسد تا در اختصاص بودجه‌ها توجه ویژه‌ای به این بخش داشته باشند.

وی به جزئیات چهل‌وسومین گردهمایی علوم زمین اشاره کرد و افزود: در این گردهمایی ۱۵۸ مقاله، ۲۰ کتاب و ۷۷ عکس دریافت و داوری انجام شد و پس از آن ۱۳۲ مقاله، ۳ عکس و ۷ کتاب پذیرفته شد.

لازم به یادآوری است که سرفصل‌هایی همچون اکتشافات بنیادی عناصر راهبردی و کمیاب، مخاطرات طبیعی، زلزله، تغییر اقلیم، ریزگرد‌ها و فرونشست، چینه‌شناسی، تکتونیک و پترولوژی، ژئودینامیک، متالوژنی و زمین‌شناسی اقتصادی، کاربرد‌های هوش مصنوعی در علوم زمین، نقش علوم زمین در توسعه اقتصادی، کانی‌ها، سنگ‌های صنعتی و گوهرسنگ‌ها و بازار زمین‌شناسی، زمین‌شناسی پزشکی، زیست‌محیطی و ژئوفیزیک، زمین‌شناسی مهندسی و زمین‌شناسی آب، رسوب‌شناسی، زمین‌شناسی نفت و ژئوشیمی، دیرینه‌شناسی، زمین‌شناسی کواترنری و زمین باستان‌شناسی، زمین‌شناسی گردشگری ژئوپارک‌ها و ژئوسایت‌ها، آموزش و پژوهش علوم زمین در ایران و زمین‌شناسی اجتماعی، به‌ عنوان مهم‌ترین محور‌های چهل‌و‌سومین گردهمایی علوم زمین بودند.

گزارش از پایگاه خبری فلزات خاورمیانه (می متالز)

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

هوشمندسازی سازمان زمین‌شناسی در دست اقدام است

 

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین