تاریخ: ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۵۸
بازدید: ۴۰
کد خبر: ۳۶۸۸۰۸
سرویس خبر : زمین شناسی
در افتتاحیه چهل‌وسومین گردهمایی علوم‌زمین مطرح شد:

نفوذ هوش مصنوعی در حوزه علوم‌زمین امتداد یافته است

نفوذ هوش مصنوعی در حوزه علوم‌زمین امتداد یافته است
‌می‌متالز - رییس سازمان ملی هوش مصنوعی در افتتاحیه چهل‌وسومین گردهمایی علوم‌زمین که در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی کشور برگزار شد، گفت: امروزه با توجه به پیشرفت‌های در هوش مصنوعی رخ داده و اثراتی که در رسانه‌ها یافته، حوزه‌ای است که برای کسی ناشناخته نیست ولی ابعاد این فناوری، پوشیده است و حتی در مجامع علمی ما به آن پرداخته نمی‌شود.

به گزارش می‌متالز، دکتر سعید سرافراز افزود: ما با فناوری مواجه هستیم که انقلاب نسل جدید است که برخی بر اساس تعابیری آن را انقلاب صنعتی چهارم و برخی‌ها آن را انقلاب صنعتی پنجم می‌دانند. در زمانی بشر تلاش کرده بود که قابلیت‌های فیزیکی موجودات زنده را در قالب یک ماشین شبیه سازی و پیاده سازی کند که موفق شد انقلاب صنعتی اول را با ساخت ماشین‌های بخار و هواپیما‌ها رقم زد. کار‌هایی ماشین‌های مکانیکی انجام دادند که انسان‌ها قادر به انجام آن نبودند.

وی، با بیان اینکه باری را ماشین بخار قادر به حمل آن بود که هیچ انسانی قادر به آن نبودند و اظهار کرد: بر این اساس مفهوم تولید، شهر، مفهوم سفر و کشاورزی عوض شد و همه ابعاد زندگی بشر بعد از به وجود آمدن این فناوری‌ها و انقلاب صنعتی متفاوت شد. از سال‌های قبل بشر در تلاش بود تا قابلیت‌های ذهنی موجودات زنده را که در راس آن انسان‌ها قرار دارند، شبیه‌سازی و در ماشین‌ها پیاده سازی کنند.

رییس سازمان ملی هوش مصنوعی خاطرنشان کرد: در این راستا از سال ۱۹۵۰ با کار‌هایی که آلن تورینگ در انگلستان انجام داد توسعه هوش مصنوعی شروع شد ولی در دهه‌هایی با اینکه خیلی به نظر می‌رسید که نزدیک است تا قابلیت‌های ذهنی بشر در ماشین پیاده شود، انسان دور ماند از این رو زمستان‌های فناوری را تجربه کردیم علی رغم آنکه در برخی اوقات به این فناوری‌ها نزدیک هستیم.

به گفته وی بر اساس نظر یکی از اساتید معروف این حوزه، آن‌قدر به هوش مصنوعی نزدیک هستیم که یا این ترم و یا ترم بعد به آن می‌رسیم.

سرافراز با بیان اینکه در این حوزه ما چند زمستان فناوری را پشت سرگذاشتیم، اظهار کرد: تا سال ۲۰۱۲ سرعت توسعه هوش مصنوعی سرعت عجیبی به خود گرفت. هوش مصنوعی تلاش می‌کند که قابلیت‌های ذهنی هوش مصنوعی را پیاده می‌کند ولی ما همواره تلاش می‌کردیم که در انجام کارهایمان با الگوریتم‌های هوشمند، الگو‌ها را شناسایی کنیم و با این الگوریتم‌ها به ماشین‌ها بگوییم که در مواجهه با یک پدیده جدید چه خروخی‌هایی باید داشته باشد.

رییس سازمان ملی هوش مصنوعی، ادامه داد: با توسعه هوش مصنوعی این الگو را برهم زد. ما خیلی از الگو‌ها والگوریتم‌ها را که انسان شناسایی می‌کند، همه جنبه‌های آن را نبیند مانند حوزه هواشناسی که هر چقدر تلاش کردیم الگو‌های آشوب ناک را برای مدل سازی پیش‌بینی آب و هوا به کار ببریم نتوانستیم الگوی درستی ارائه دهیم و با توسعه هوش مصنوعی ماجرا عوض شد و خروجی‌ها را به ماشین ارائه دهیم و ماشین الگوریتم‌ها و الگو را شناسایی کند که برای تحقق آن نیاز به داده‌های زیاد دارد.

وی پردازنده‌های قوی را از دیگر الزامات بهره‌برداری از هوش مصنوعی نام برد و اضافه کرد: از سال ۲۰۱۲ با توسعه سه رکن توسعه سنسورها، توان پردازشی ماشین‌ها و الگوریتم‌های یادگیری عمیق شتاب زیادی این فناوری گرفت و عصر جدید هوش مصنوعی متولد شد. از این رو همه امروز صحبت از این می‌کنند که انقلاب صنعتی بعدی، انقلاب صنعتی مبتنی بر هوش مصنوعی است و دنیای بعد از هوش مصنوعی متفاوت خواهد شد.

سرافراز، خاطرنشان کرد: اخیرا مدیر عامل گوگل صحبت از این می‌کند که بعد از هوش مصنوعی دنیا به قطب شمال و جنوب تقسیم می‌شود؛ قطب جنوب بهره‌برداران فناوری هوش مصنوعی و قطب شمال توسعه‌دهندگان هوش مصنوعی هستند. به این معنا که قطب جنوب مصرف‌کنندگان تکنولوژی هوش مصنوعی هستند البته اگر این فناوری‌ها به آنها بدهند چرا که امروز این فناوری به اندازه‌ای مهم است که شبیه آژانس انرژی اتمی، از آژانس هوش مصنوعی در سازمان ملل صحبت می‌شود چرا که اعلام می‌شود این فناوری خطراتی دارد و باید دقت کشور که چه کشور‌هایی به این فناوری دست یابند.

وی با اشاره به نفوذ این فناوری در همه حوزه‌ها، گفت: در حوزه علوم‌زمین، هوش مصنوعی امتدادی یافته است، چون در این حوزه داده‌های بسیار زیادی از ماهواره‌ها وجود دارد و این داده‌ها نیاز به تحلیل‌های بسیار وسیعی دارند که انسان قادر به تحلیل آنها نیست ضمن آنکه نیاز به کشف الگو‌های پیچیده دارد و در کنار آنها در برخی جا‌ها نیاز به سرعت داریم و لازم است پدیده‌هایی را به سرعت کشف کنیم مانند بلایای طبیعی. این سرعت از انسان‌ها نمی‌توان متوقع بود و همین دلیل هوش مصنوعی ابزار قدرتمندی است تا در حوزه علوم‌زمین رد پایی از خود نشان دهد.

رییس سازمان ملی هوش مصنوعی، نمونه آن را در اکتشافات و داده‌های لرزه نگاری عنوان کرد و افزود: هوش مصنوعی به محققان این حوزه کمک می‌کند که بتوانند الگو‌های جدیدی را برای اکتشافات ارائه می‌دهد و در این راستا بسیاری از شرکت‌ها در حال توسعه الگوریتم‌ها هستند و شاهد عرضه نمونه‌های محصولات تجاری مبتنی بر هوش مصنوعی در علوم‌زمین هستیم.


منبع: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی کشور

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین