
به گزارش میمتالز، ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه دوشنبه هجدهم فروردین ۱۴۰۴ گزارشی مبنی بر گازگرفتگی در معدن مهماندویه دامغان به مراکز امدادی و اورژانسی گزارش شد، نفسها حبس شده بود، هیچ کس نمیدانست به طور دقیق چه اتفاقی افتاده است.
پس از چند دقیقه با حضور نیروهای امدادی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سمنان با اشاره به وقوع گازگرفتگی در معدن مهماندویه دامغان گفت: امدادگران در حال تلاش برای یافتن و آزادسازی کارگران در این معدن هستند.
حسین درخشان افزود: خطر انفجار معدن وجود ندارد، اما معدن آلوده به گاز است و احتمال خفگی وجود دارد.
شهروندان و کاربران فضای مجازی در استان سمنان از شنیدن این خبرها ملتهب شدند و نگران جان کارگران بودند و لحظه به لحظه خبرها را دنبال میکردند.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان بیان کرد: سه تیم اورژانس با ۶ نفر از کادر درمان در محل حادثه معدن زغال سنگ مهماندویه دامغان حضور دارند.
کارن یحیایی افزود: پژمان قرائیان رییس اورژانس حوادث پیشبیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان در مسیر معدن مهماندویه دامغان و حضور در صحنه حادثه است. هنوز به کارگران محبوس در معدن مهماندویه دامغان دسترسی پیدا نشده است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان گفت: غلظت گاز در محیط معدن، در مدت زمان تابآوری کارگران تا دسترسی امدادگران موثر است.
وزیر کشور نیز در پی حادثه معدن زغال سنگ مهماندویه دامغان، تلفنی با استاندار سمنان گفتوگو و ضمن دریافت گزارش اقدامات، دستورات لازم را صادر کرد.
اسکندر مومنی در این گفتوگو بر امدادرسانی برای نجات جان افراد و نیز رسیدگی ویژه به مصدومان تاکید کرد.
ساعت نزدیک به ۱۹ بود. برخی کاربران فضای مجازی با دیدن اعلام خبر فوت کارگران محبوس در معدن مهماندویه دامغان در برخی صفحات، سردرگم شده بودند. با پیگیریهای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان رییس اورژانس پیشبیمارستانی دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان بیان کرد: طبق گزارش مسوولانِ معدن مهماندویه دامغان شمار افراد محبوس هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه اتباع خارجی است که تا کنون پیکر ۲ کارگر ایرانی و یک کارگر اتباع خارجی پیدا شد.
پژمان قرائیان افزود: تا زمانی که به کارگران محبوس دسترسی پیدا نشود نمیتوان درباره فوت یا زنده بودن آنان اظهار نظر کرد.
وی اضافه کرد: ممکن است شمار معدنکاران محبوس بیشتر باشد، ممکن است کانال هوایی در محل محبوس شدن کارگران وجود داشته باشد که موجب تهویه هوا و زنده ماندن آنان شود، بر همین اساس تا پیداشدن کارگران نمیتوان اظهاری نظری داشت.
وی ادامه داد: انتظار میرود مردم خبرهای موثق را از مراجع مورد وثوق پیگیری کنند و توجهی به شایعات نداشته باشند.
ساعت از ۱۹ و ۳۲ دقیقه گذشته بود که رییس اورژانس پیشبیمارستانی دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان بیان کرد: شمار فوتشدگان حادثه معدن مهماندویه دامغان، با پیدا شدن پیکر ۲ اتباع خارجی دیگر، به پنج نفر رسید و جستوجوها برای یافتن ۲ کارگر دیگر همچنان ادامه دارد.
ساعت ۲۰ رییس اورژانس پیشبیمارستانی دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان در گفتوگویی دیگر اظهار کرد: شمار فوتشدگان حادثه معدن مهماندویه دامغان به ۶ نفر رسید و جستوجو برای یافتن یک کارگر دیگر همچنان ادامه دارد.
قرائیان افزود: ️طبق گزارش مسوولان معدن مهماندویه دامغان شمار افراد محبوس هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه اتباع خارجی است که تا کنون پیکر سه کارگر ایرانی و سه کارگر اتباع خارجی پیدا شد.
ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه بود که سخنگوی دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان بیان کرد: هفتمین کارگر محبوس در معدن زغال سنگ منطقه مهماندویه دامغان پیدا شد.
کارن یحیایی افزود: ️به این ترتیب، پیکر هر هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه اتباع خارجی در معدن منطقه مهماندویه دامغان که محبوس بودند، بیجان پیدا شد.
اسامی جانباختگان شامل مرتضی شکاری، احمد شکاری، مهدی گیلکی، هانی گیلکی (۳۵ ساله)، غلاحسین ابراهیمی (۲۰ ساله، اتباع خارجی)، مجتبی اکبری (۲۵ ساله، اتباع خارجی) و علی ابراهیمی (۲۵ ساله، اتباع خارجی) اعلام شده است.
در فضای مجازی خبرهایی مبنی بر اینکه «گویا این معدن فعالیت رسمی نداشته و موضوع در دست بررسی است» دست به دست میشد و استاندار سمنان با بیان اینکه معدن مهماندویه دامغان دارای مجوز و بهرهبردار آن بخش خصوصی است، گفت: خطای فردی و اشتباه محاسباتی علت اولیه وقوع حادثه و جانباختن هفت نفر در تونل متروکه داخل این معدن گزارش شد.
محمدجواد کولیوند شامگاه دوشنبه (هجدهم فروردین ۱۴۰۴) با تسلیت جانباختن هفت معدنکار مهماندویه دامغان، افزود: علت دقیق حادثه گازگرفتگی معدن مهماندویه و سایر موارد مرتبط هماکنون در نشستی با حضور فرجالله ایلیات سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار، سرپرست فرمانداری دامغان و مدیران سایر دستگاههای مرتبط در فرمانداری دامغان در حال پیگیری است.
استاندار سمنان با بیان اینکه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سمنان در محل حادثه حضور یافته است، تصریح کرد: معدن مهماندویه دامغان برای مدتی فعالیتی نداشته است و امروز هجدهم فروردین ۱۴۰۴ نخستین روز فعالیت اکتشافی این معدن پس از مدتها توقف بود.
به گفته وی، ورود کارگران به داخل تونل متروکه معدن مهماندویه دامغان برای بررسی چگونگی راهکارهای از سرگیری فعالیت این تونل بود.
کولیوند با بیان اینکه تا پیش از این هیچگونه حادثهای در معدن مهماندویه دامغان رخ نداده بود، ادامه داد: نفر اول پس از ورود به داخل معدن دچار گازگرفتگی شد و نفر دوم برای کمک رفت. به این ترتیب هفت کارگر شامل چهار کارگر ایرانی و سه کارگر اتباع خارجی به دلیل گازگرفتگی و محبوس شدن در معدن جانباختند.
وی اضافه کرد: طبق گفتهها تجهیزاتی شامل کپسول اکسیژن همراهِ کارگران محبوسشده در معدن مهماندویه دامغان بود.
استاندار سمنان گفت: پیکر بیجان هفت کارگر معدن مهماندویه دامغان به دستور دادستانی به پزشکی قانونی منتقل شد.
وی اظهار کرد: تمامی دستگاههای انتظامی، امدادی، خدماتی و اجرایی برای امدادرسانی به کارگران محبوس در معدن مهماندویه دامغان حضور داشتند.
رییس کل دادگستری استان سمنان از تشکیل پرونده قضایی برای بررسی ابعاد و علت وقوع حادثه معدن مهماندویه دامغان با فوت هفت نفر خبر داد.
حجتالاسلام محمدصادق اکبری افزود: ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه امروز گزارشی مبنی بر گازگرفتگی تعدادی از معدنکاران در معدن «جواهر زغال» در مهماندویه دامغان گزارش شد که به محض اطلاع به دادستان دامغان دستور داده شد، با حضور در محل، نسبت به بررسی ابعاد حادثه اقدامهای لازم را با بسیج نهادهای اجرایی، امدادرسانی و سایر مسوولان مربوطه معمول دارد.
وی ضمن ابراز همدردی با خانوادههای جانباختگان افزود: در این حادثه هفت نفر جان باختند که پنج نفر از معدنکاران این معدن بودند و ۲ نفر دیگر نیز به محض اطلاع از حادثه قبل از حضور نیروهای امدادرسانی از معدنهای مجاور برای نجات حادثهدیدگان و با اختیار خویش و فداکارانه به داخل این معدن رفته بودند که همگی به علت تجمع گاز متان که منجر به کمبود اکسیژن در معدن بود، فوت شدند.
رییس کل دادگستری سمنان ادامه داد: گزارشهای اولیه حاکی از آن است که این معدن مجوز فعالیت داشت و از آذر ۱۴۰۳ به علت سرمای شدید آن منطقه، امکان ادامه فعالیت نداشت و ادامه فعالیت آن متوقف شده بود، امروز در اولین روز کاری، چنین حادثه دلخراشی برای آن به وقوع پیوست.
وی با اشاره به اینکه تمامی پیکرهای این جانباختگان از معدن خارج شد، تصریح کرد: دستور انتقال پیکرهای جانباختگان برای سیر مراحل قانونی به پزشکی قانونی صادر شد. این معدن تا اطلاع ثانوی تعطیل میشود و با توجه به اینکه پرونده قضایی برای این حادثه تشکیل شد، گزارش تکمیلی علت و ابعاد وقوع این حادثه پس از دریافت گزارشهای بازرسان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی که در کنار سایر مسوولان قضایی، اجرایی و امدادرسانی در محل حاضر هستند، ارائه خواهد شد.
در پی وقوع حادثه در معدن زغال سنگ مهماندویه دامغان که منجر به جانباختن هفت کارگر شد، دکتر مسعود پزشکیان، ضمن ابراز تأسف عمیق و همدردی با خانوادههای آسیبدیدگان، در دستوری به سید محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار رسیدگی فوری به موضوع شد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در پی حادثه تلخ گازگرفتگی معدن مهماندویه دامغان دستور بررسی فوری و تخصصی ابعاد این حادثه را صادر کرد.
احمد میدری با صدور دستوری به معاون روابط کار این وزارتخانه و مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان، خواستار بررسی دقیق و تهیه گزارشی جامع درباره علل وقوع این سانحه شد.
تیم ارزیابی تخصصی حوادث کار بلافاصله پس از دریافت خبر، به محل معدن اعزام شد تا ضمن بررسی میدانی، ابعاد فنی و انسانی حادثه را ارزیابی کنند و همچنین نمایندهای از سوی وزیر برای بررسی روند امدادرسانی و گفتوگو با مسئولان محلی به محل حادثه اعزام شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت به دنبال وقوع حادثه در معدن مهماندویه دامغان کارگروهی از کارشناسان بررسی و ارزیابی را به این محل اعزام کرد.
در این کارگروه مدیرکل نظارت بر معادن و مدیرکل بهرهبرداری معاونت معدن وزارت صمت حضور دارد.
طبق دستور صریح اتابک وزیر صمت، در ساعت اولیه وقوع حادثه گروههای امداد و نجات و ارزیاب از معادن البرز شرقی به محل وقوع حادثه رفتند.
طبق گزارشها معدن مهماندویه دامغان از نوع کوچک مقیاس است که در نظارت فنی پایان سال ۱۴۰۳ به دلیل نقص، اخطار یک ماهه در بیستونهم بهمن ۱۴۰۳ به بهرهبردار ابلاغ شد و هم اینک کارشناسان فنی در حال بررسیهای تکمیلی هستند و گزارش نهایی به اطلاع عموم خواهد رسید.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان روز سهشنبه با تسلیت جانباختن هفت معدنکار مهماندویه دامغان، بیان کرد: معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه چهار تونل دارد که از تونلهای دیگر برداشت میشود و حادثه در تونلی رخ داد که مدتی بدون استفاده بود و مواد معدنی از آن برداشت نمیشد.
فرجالله ایلیات افزود: کارفرما با پیمانکاری که تجربه همکاری قبلی داشت، برای ازسرگیری فعالیت معدنی در این تونل قرارداد بسته بود و به اذعان کارفرما، پیمانکار بدون اطلاع به او، برای بررسی وضعیت تونل وارد معدن شد.
وی اضافه کرد: ساعت دقیق حادثه معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه و زمان خفگی و فوت کارگران مشخص نیست و باید منتظر اعلام نظر پزشکی قانونی بود.
وی بیان کرد: کمبود اکسیژن و احتمال وجود گازهای زغال سنگ از دلایل مرگ کارگران معدن مهماندویه دامغان پیشبینی میشود، اما باید برای اعلام نظر قطعی منتظر گزارش پزشکی قانونی بود.
وی با بیان اینکه معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه به میزان هشت کیلومتر مجوز بهرهبرداری داشت، اظهار کرد: بررسی ابعاد حادثه معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه دامغان در نشستی با حضور و گزارش دستگاههای امدادی، خدماتی، انتظامی، قضایی و اجرایی در فرمانداری دامغان برگزار شد و گزارش پزشکی قانونی در تصمیمگیری در این زمینه نقشی مهم دارد.
وی با اشاره به اینکه معدن زغال سنگی که فعال نیست در اصطلاح باید زنده نگهداشته شود و کنترل اکسیژن و تهویه هوا در آن مدنظر باشد، تصریح کرد: نداشتن امکانات و تجهیزات کافی در حادثه فوت هفت نفر در معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه دامغان مشهود است.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان با بیان اینکه در مجموع ۱۶ نفر در چهار تونل معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه دامغان مشغول به فعالیت هستند، افزود: بررسی بیمه کارگران و رسیدن خانواده کارگران فوتشده به حق و حقوقشان در دست بررسی و پیگیری است.
دبیر انجمن زغال سنگ کشور گفت: بیتوجهی به اصول ایمنی و سیستماتیک نبودن وضعیت در معدن مهماندویه دامغان منجر به فوت هفت نفر از معدنکاران شده است.
«سعید صمدی» ضمن تسلیت به خانوادههای معدنکاران مهماندویه دامغان اظهار داشت: هنوز اطلاعات دقیقی از علت حادثه در این معدن اعلام نشده است.
وی افزود: این معدن در مقیاس بسیار کوچیک و جزو معادن عضو انجمن زغال سنگ کشور نبوده است.
وی ادامه داد: تعداد کارگران آن بسیار محدود بود و طبق اطلاعات کسب شده سرکارگر این معدن نیز فوت کرده است ضمن اینکه هیچ اطلاعی از بازرس فنی و مسیول ایمنی در این معدن نداریم.
دبیر انجمن زغال سنگ کشور با بیان اینکه معدن مهماندویه دامغان سیستماتیک نبوده است، گفت: از نظر بنده علت این حادثه تصاعد گاز متان بوده است. اگر گاز منواکسید بود، منجر به انفجار میشد.
وی عنوان کرد: علت این تصاعد گازی به خاطر این بوده که این معدن در ایام عید تعطیل بوده و وقتی کارگران وارد و مشغول به کار شدند اصول ایمنی را رعایت نکرده و در معرض گازگرفتگی قرار گرفتند.
صمدی با تاکید بر اینکه هنوز اطلاعات دقیقی از وقوع حادثه نداریم گفت: با توجه به حجم گاز، نیاز به بررسی دقیق ابعاد مختلف حادثه این معدن است اکنون هر چه گفته شده بر اساس حدس و گمان است.
وی با بیان اینکه باید نظارتهای سختگیرانه و دقیق بر معادن کوچک صورت بگیرد گفت: در منطقه سمنان و شمال حوزه شاهرود، البرز شرقی و مرکزی معادن کوچک مقیاس زیاد داریم.
دبیر انجمن زغال سنگ کشور تاکید کرد: این انجمن مدافع چنین کار کردنی در معادن نیست، زیرا این معادن کوچک مقیاس نقشی در تولید کشور ندارند و گاهی منجر به از دست دادن جان هموطنان میشوند.
صمدی ادامه داد: باید از یک طرف سیستم کنترلی و نظارتی زیاد شود و بازرسی نیرویهای وزارت خانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت شدت پیدا کند، در کل سیستم کنترلی باید دقیقتر و سختگیرانهتر باشد.
طبق گزارش مسوولان معدن مهماندویه دامغان هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه اتباع خارجی در معدن منطقه مهماندویه دامغان محبوس بودند که پیکر بیجان همگی پیدا شد.
پس از تلاش چندساعته پیکر بیجان هفت کارگر به نامهای مرتضی شکاری، احمد شکاری، مهدی گیلکی، هانی گیلکی (۳۵ ساله)، غلاحسین ابراهیمی (۲۰ ساله، اتباع خارجی)، مجتبی اکبری (۲۵ ساله، اتباع خارجی) و علی ابراهیمی (۲۵ ساله، اتباع خارجی) از معدن خارج شد.
حادثه دردناک معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه دامغان و جانباختن هفت کارگر بر اثر گازگرفتگی روایتی دیگر از اهمیت توجه به مباحث اولیه ایمنی در شغلی است که به عنوان سختترین کار دنیا شناخته میشود.
این حادثه تلخ بار دیگر ضرورت توجه بیش از پیش به نظارت و بازدیدهای دورهای از معادن را دوچندان کرد و به همگان یادآور شد همچنان تمام جوانب و فعالیت در حوزه معادن را باید مدنظر داشت.