تاریخ: ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۳:۱۹
بازدید: ۳۰
کد خبر: ۳۷۳۵۳۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
فارس در مسیر رفع چالش‌های معدنی؛

بررسی ۲۶ محدوده معدنی مهم در کارگروه تعامل ستادی

بررسی ۲۶ محدوده معدنی مهم در کارگروه تعامل ستادی
‌می‌متالز - نخستین کارگروه تعامل مشترک ستادی فعالیت‌های معدنی در عرصه منابع طبیعی و محیط‌ زیست استان فارس با حضور مدیران کل وزارت صمت و سازمان منابع طبیعی برگزار شد؛ هدف اصلی این نشست، رفع موانع سرمایه‌گذاری در ۲۶ محدوده معدنی مهم استان و تسهیل بهره‌برداری پایدار از ذخایر معدنی، همراه با حفظ محیط‌ زیست و منابع طبیعی بود.

به گزارش می‌متالز، در جلسه امروز کارگروه تعامل ستادی فعالیت‌های معدنی فارس، بیش از ۱۰۰ دستورکار مرتبط با توسعه بخش معادن و رفع چالش‌های پیش‌روی سرمایه‌گذاران مورد بررسی قرار گرفت.

هدف از برگزاری این کارگروه پیشبرد بحث پهنه‌ها و شناخت پتانسیل‌های معدنی در سطح کشور و استان فارس به ویژه شناسایی پهنه‌های فلزی است؛ ابتدا عملیات شناسایی صورت می‌گیرد و پس از اتمام عملیات شناسایی، پی جویی و گمانه‌زنی انجام می‌شود که این مرحله از کار نیازمند کند و کاو است.

در جلسه امروز این کارگروه حدود ۲۶ دستورکار ویژه استان فارس مورد بررسی قرار گرفت.

حمیدرضا ایزدی مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس در این باره گفت: تشکیل و برگزاری کارگروه و جلسات فعالیت‌های معدنی در عرصه منابع طبیعی در استان‌ها موجب فراهم شدن زمینه تعامل بیشتر با ارگان‌های ذی‌ربط در بهره‌برداری از معادن و جلوگیری از تخریب بی رویه منابع طبیعی و همچنین موجب تسهیل امور و رفع موانع می‌شود.

اکتشاف ۴۳ هزار کیلومتر مربع پهنه معدنی در فارس

ایزدی از اکتشاف ۴۳ هزار کیلومتر مربع پهنه معدنی توسط سازمان ایمیدرو در استان خبر داد و بر اجتناب‌ناپذیر بودن تخریب در محدوده معدنی تأکید کرد و گفت: به منظور حفظ توسعه پایدار و همه جانبه در منابع طبیعی و محیط زیست از طریق همکاران و کارشناسان اداره کل صمت استان به فعالین معدنی تاکید می‌شود تا فعالیت‌های معدنی با کمترین تخریب و آسیب به منابع طبیعی انجام و پس از بهره‌برداری، با حفظ شرایط زیست‌محیطی و منابع طبیعی بازسازی و احیای محدوده معدنی به بهترین شکل ممکن عملیاتی شود.

به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس سرمایه‌گذاری در بخش معدن در سالی که مزین به سرمایه‌گذاری برای تولید است از شاخص‌های اساسی توسعه اقتصادی محسوب می‌شود که به همین منظور با دعوت از معاونین وزیر صمت و مدیران کل حوزه معدنی برای حضور در فارس، تلاش می‌شود تا از سرمایه‌گذاران حوزه صنعت و معدن پشتیبانی لازم صورت گیرد.

آن طور که ایزدی می‌گوید کارگروه تعامل کشوری از سال ۱۳۹۴ همواره در تهران برگزار می‌شد و امسال برای نخستین بار این جلسه در خارج از مرکز برگزار شده است.

او اعلام کرد: نزدیک به ۷۸۰ معدن دارای پروانه بهره‌برداری در استان فارس داریم که ۲۶ ماده معدنی از آنها در حال استخراج است و عمده این مواد را سنگ تزییتی و مصالح ساختمانی به ویژه شن و ماسه و آهک تشکیل داده‌اند.

ایزدی گفت: با سازمان ایمیدرو نیز تفاهم‌نامه‌هایی از چهار سال گذشته منعقد و اکتشاف همه پهنه‌های معدنی استان را در دستور کار قرار دادند که تاکنون نزدیک به ۴۳ هزار کیلومتر مربع توسط این سازمان اکتشاف شده است.

به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس هدف از اکتشاف توسط سازمان متبوع، مواد معدنی فلزی بود که نتایج خوبی به ویژه در معادن آهن و نیکل حاصل و مقرر شده این نتایج در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد.

تعیین تکلیف محدوده‌های معدنی بلوکه شده روی میز بررسی وزارت صمت و منابع طبیعی

همان‌گونه که پیشتر هم اشاره شد یکی از بخش‌های فعال در این کارگروه بخش صنعت، معدن و تجارت است که نماینده‌ای که از این وزارت در این جلسه حضور داشت مدیرکل دفتر امور بهره‌برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که بر تعیین تکلیف محدوده‌های معدنی بلوکه شده تأمین کرد.

به گفته مدیرکل دفتر امور بهره‌برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال سرمایه‌گذاری برای تولید تعیین تکلیف محدوده‌های معدنی بلوکه شده در کشور در دستور کار قرار گرفته تا با سرعت بیشتر حجم زیادی از سرمایه‌گذاری در حوزه معدن وارد شود.

مهدی حمیدی ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که در بحث محدوده‌های معدنی و نوع جبهه کار‌های معدنی وجود دارد، استعلام از سازمان و مراجع ذی‌صلاح است که سازمان منابع طبیعی کشور این کار را به عهده دارد، چرا که اکثر اراضی که در اختیار بهره‌برداران معادن جهت تولید قرار داده می‌شود از طریق سازمان منابع طبیعی کشور استعلام می‌شود، لذا پاسخ استعلامات پس از بررسی کارشناسان در استان به بهره‌برداران ابلاغ می‌شود.

او یادآور شد: تعدادی از پرونده‌ها با توجه به زنجیره تولید در حوزه استان‌های مختلف که فرآوری مواد معدنی، جلوگیری از خام‌فروشی و نوع نیاز کارخانه‌ها به مواد معدنی است در کمیته تعامل ستادی بین وزارت صمت و منابع طبیعی بررسی می‌شود.

مدیرکل دفتر امور بهره‌برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت فارس افزود: با حضور همکاران وزارت صمت و منابع طبیعی کشور در یک فضای تعاملی و با حضور کارشناسان استانی این موضوع بررسی می‌شود تا در صورت امکان مجوز به بهره‌برداری معادن داده شود.

حمیدی با اعلام اینکه در استان فارس مقرر شده مجموعا بیش از ۱۰۰ پرونده به مدت دو روز بررسی شود، درباره ملاحظات مراجع استعلام شونده نظیر نوع بازسازی، نوع راه و دسترسی را از مشکلات اخذ مجوز دانست و گفت: برای اینکه بهره‌بردار بتواند فعالیت خود را ادامه دهد این موارد در کارگروه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ضرورت احیا و بازسازی بخش‌های تخریب شده

از آنجا که برای این کارگروه، توسعه و رونق معادن با رویکرد حفظ منابع طبیعی اهمیت دارد یکی از موارد مورد بحث که از سوی سازمان منابع طبیعی مورد تأکید قرار گرفت احیا و بازسازی بخش‌های تخریب شده بود.

مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این باره گفت: کارگروه تعامل ستادی با هدف فعالیت‌های معدنی در عرصه منابع طبیعی مشغول به فعالیت شده؛ امروز هم جلسه‌ای در اداره‌ کل صنعت، معدن و تجارت فارس برگزار شد که هدف از این جلسه این است که ما بتوانیم در قالب این کارگروه و بر مبنای بستر‌های محیط‌زیستی و منابع طبیعی و توجه ویژه به توسعه معادن در استان به شناسایی محدوده‌هایی که قابلیت توسعه معدن دارد و احیا و بازسازی معادن بپردازیم.

حمیدرضا قنبری ادامه داد: در این کارگروه وضعیت ۲۶ محدوده معدنی مهم که تاکنون در استان به نتیجه نرسیده با توجه به شرایط خاص این محدوده‌ها موردبررسی قرار گرفت؛ بدون شک برگزاری این جلسات دستاورد‌های بسیار خوبی برای توسعه و رونق معادن با رویکرد حفظ منابع طبیعی دارد.

او بر ضرورت تحقق شعار سال مبنی بر «سرمایه‌گذاری برای تولید» تأکید کرد و افزود: احیا و بازسازی معادن به نوعی تولید منابع پایه محسوب می‌شود.

آن طور که مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی می‌گوید نسبت به یک یا دو دهه قبل میزان سطوحی که بابت بحث اکتشاف معادن و بهره‌برداری از این معادن شناسایی شده‌اند به میزان قابل توجهی رسیده است.

او بر ضرورت احیا و بازسازی در بخش‌های تخریب شده تأکید کرد و گفت:یکی از مهمترین رویکرد‌های ما این است که کنار بحث توسعه معادن و رونق کار معدن‌داران بتوانیم بخش‌های تخریب شده را احیا و بازسازی کنیم.

در ادامه جلسه به منظور تعامل بیشتر هریک از اعضای کارگروه تعامل فعالیت‌های معدنی در عرصه منابع طبیعی مواردی را مطرح کردند و پس از بحث و بررسی تصمیمات لازم در جهت تسهیل امور اتخاذ شد.

این جلسه به مدت ۲ روز با محوریت کارگروه تعامل استانی انجام فعالیت‌های معدنی در عرصه منابع طبیعی با حضور مدیرکل دفتر امور بهره‌برداری وزارت صمت، مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صمت، دبیر کارگروه تعامل فعالیت‌های معدنی و محیط زیست وزارت صمت، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس، مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه دارد.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) فارس

عناوین برگزیده