تاریخ: ۲۹ فروردين ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۹:۱۷
بازدید: ۵۰
کد خبر: ۳۷۳۶۲۶
سرویس خبر : انرژی

کاهش ۲۷ میلیارد متر مکعب آب قابل استفاده طی ۲۹ سال

کاهش ۲۷ میلیارد متر مکعب آب قابل استفاده طی ۲۹ سال
‌می‌متالز - آخرین آمار‌ها از ناترازی جدی در حوزه حامل‌های انرژی و منابع آبی کشور حکایت دارد. بر پایه گزارش وزارت نیرو، منابع آب تجدیدشونده کشور از ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال ۱۳۷۳ به ۱۰۳ میلیارد متر مکعب در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.

به گزارش می‌متالز، ناترازی در حامل‌های انرژی (آب، برق، گاز، گازوئیل، گاز، بنزین و مازوت) امر جدی است و باید برای حل آن راه حل اساسی اندیشیده شود. بر اساس آمار وزارت نیرو در حالی که آب تجدید شونده کشور در سال ۱۳۷۳ به ۱۳۰ میلیارد متر مکعب می‌رسید، این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۱۰۳ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است؛ لذا راه‌های صرفه جویی و مدیریت مصرف باید با جدیت پیگیری شود. با افزایش جمعیت از یک سو و افت بارندگی و در نتیجه کاهش آب قابل دسترس طی ۷۰ سال گذشته، سرانه برخورداری هر فرد از آب از رقم ۶۸۵۸ متر مکعب در سال ۱۳۳۵ به رقم ۱۲۲۷ متر مکعب در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است. سرانه برخورداری هر فرد از آب قابل دسترس در استان‌های غربی و جنوبی ۳۰۹۲ متر مکعب، نوار شمالی کشور ۱۷۸۶ متر مکعب، آذربایجان‌های غربی و شرقی و اردبیل ۹۱۱ متر مکعب، شمال شرق خراسان ۸۹۵ مترمکعب، کویر مرکزی و استان‌های حاشیه کویر ۶۰۳ متر مکعب و نوار شرقی سیستان و خراسان ۳۱۸ متر مکعب است. یعنی از نظر برخورداری سرانه هر فرد تفاوت آشکار دیده می‌شود، البته آب کالای سنگین است و انتقال آن بسیار مشکل است. بالغ بر نیمی از ناترازی آب مربوط به منابع آب زیر زمینی است و این منابع با کسری مخزن تجمعی حدود ۱۵۰ میلیارد متر مکعب مواجه است.

میزان تولید ناخالص داخلی به ازای مصرف هر متر مکعب آب در کشور از نصف شاخص مذکور در کشور‌های با درآمد متوسط کمتر است. در حالی که در کشور‌های درآمد بالا در ازای هر متر مکعب آب ۵۷.۲ دلار تولید شده، این رقم در جهان ۲۲.۱ دلار، کشور‌های درآمد متوسط و رو به بالا ۱۷.۳ دلار، در خاورمینه ۱۲.۲ دلار، کشور‌های درآمد متوسط ۱۱.۲ دلار، ایران ۵۰۱ دلار و کشورهیا درآمد پائین ۴.۲ دلار است.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده