
به گزارش میمتالز، حباب قیمتی به اختلاف میان ارزش ذاتی یک کالا و قیمت معاملهشده آن در بازار گفته میشود و مهمترین عامل شکلگیری آن، مازاد تقاضا است. در ابتدای فروردین، افزایش ریسکهای سیاسی و رشد انتظارات تورمی باعث شد تا بسیاری از افراد برای حفظ داراییهای خود در برابر موج تورمی به خرید داراییهای امن مانند سکه روی آورند. این افزایش تقاضا منجر به رسیدن حباب سکه تمام به حدود ۲۷ میلیون تومان در ۱۰ فروردین شد.
در ادامه ماه پس از انتشار اخبار مربوط به آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکا و بازگشایی بازار در تاریخ ۱۹ فروردینماه، تضعیف ریسک تنشهای بین این دو کشور باعث شد بخشی از فعالان بازار اقدام به عرضه داراییهایی کنند. در نتیجه این تغییر انتظارات، حباب سکه تمام بهطور محسوسی تخلیه شد و در نهایت در روز گذشته به حدود ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. بررسیها حاکی از آن است که همه داراییهایی که مقصد سرمایههای مردم بودند به جز بورس، روند کاهشی را طی کردهاند که نمایانگر وضعیت حقیقی کشور است. این موضوع نشان میدهد که مردم به سرمایهگذاریهای ریالی روی آوردهاند.
در حالی که در دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا قیمت دلار افت چشمگیری پیدا کرده بود، این کاهش در گام دوم چندان محسوس نبود. بهطوری که قیمت دلار در روز دوشنبه با کاهش ۲۰۰ تومانی نسبت به روز یکشنبه در رقم ۸۲ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شد. به نظر میرسد کاهش قیمت در دور اول، با توجه به تداوم تحریمها علیه کشور، بیشتر متاثر از انتظارات و فضای روانی حاکم بر بازار بوده است و بازار امتداد یافتن مذاکرات را پیشبینی و پیشخور کرده است. معاملهگران ارز در حال حاضر با رویکردی توام با خوشبینی، روند مذاکرات را دنبال میکنند و ترجیح میدهند تا زمان روشن شدن نتایج گفتوگوها، با احتیاط بیشتری عمل کنند. براساس اخبار منتشر شده شنبه آینده گام سوم گفتوگوها بین مقامات ایرانی و آمریکایی آغاز میشود.
روز گذشته قیمت دلار در بازار رسمی با افزایش جزئی همراه شد. بهطوری که هر دلار مرکز مبادله در این روز در رقم ۷۱هزار و ۴۱۲ تومان معامله شد. بررسیها حاکی از آن است که شکاف قیمتی دلار آزاد و رسمی در روز گذشته با افزایش جزئی نسبت به روز یکشنبه به ۱۵.۸ درصد رسیده است. اگر شکاف ارزی در حدود ثبت شده روز گذشته باقی بماند میتوان گفت که هدف اصلی سامانه ارز تجاری که تک نرخی شدن دلار بود محقق شده است.
منبع: دنیای اقتصاد