
به گزارش میمتالز، در این میان، خریداران بخش تولید همچنان از نوسانات سریع قیمتها دچار سردرگمی هستند. به گزارش فولاد ایران، همزمان، فشارهای تورمی و تغییرات قریبالوقوع در نرخ بهره، تیمهای تدارکاتی را مجبور به اتخاذ رویکردی چابکتر کرده است. بسیاری از آنها اکنون به منابعی مانند خبرنامه هفتگی MetalMiner روی آوردهاند تا با استفاده از دادههای تحلیلی، زمانبندی خرید و پوشش ریسک را بهدرستی انجام دهند.
در حالی که سایر فلزات گرانبها رشد داشتند، پالادیوم روندی نزولی را تجربه کرد که ناشی از چالشهای فوری و ساختاری است. در دورهی مارس تا آوریل، قیمت پالادیوم به پایینترین سطوح پنجساله رسید و گاه به زیر ۹۵۰ دلار در هر اونس سقوط کرد. تا ۱۵ آوریل، پالادیوم علیرغم رشد روزانه ۱.۷٪، هنوز در ۹۷۳ دلار در حال معامله بود.
دلیل اصلی افت قیمت پالادیوم، افت تقاضای خودرو است که از دو روند عمده ناشی میشود. مهمترین آن، سیاست تجاری ایالات متحده است؛ چراکه تعرفههای ترامپ بر خودروهای وارداتی، فروش خودرو را کاهش میدهد و نیاز به پالادیوم در سیستمهای اگزوز خودرو را کاهش میدهد.
در سمت عرضه نیز، تولیدکنندگان به کاهش قیمتها واکنش نشان دادهاند. برخی از معادن بزرگ پالادیوم تولید خود را کاهش دادهاند. شرکت Impala Platinum در فوریه اعلام کرد ممکن است معدن کانادایی پالادیوم خود را زودتر از موعد تعطیل کند، مگر اینکه قیمتها بهزودی بازیابی شوند. پیشبینی تحلیلگران این است که پالادیوم در ۲ تا ۳ ماه آینده تحت فشار باقی بماند.
پلاتین نیز مانند پالادیوم تحت تأثیر منفی تعرفههای جدید قرار گرفته، اما با چند مزیت خاص. قیمت پلاتین در طول ماه گذشته نوسان داشته و تا ۱۵ آوریل به حدود ۹۶۰ دلار در هر اونس رسید که نسبتاً ثابت یا کمی نزولی بوده است.
هرچند بازار پلاتین نیز به شدت تحت تأثیر بخش خودروسازی است، اما یک مزیت نسبت به پالادیوم دارد: قابلیت جایگزینی. در سالهای اخیر، با افزایش شدید قیمت پالادیوم، خودروسازان شروع به جایگزینی بخشی از پالادیوم با پلاتین در مبدلهای کاتالیستی کردند.
در نتیجه، چشمانداز پلاتین در چند ماه آینده نسبتاً خوشبینانه است و بسیاری از تحلیلگران آن را در مقایسه با پالادیوم قویتر میدانند.
در سال ۲۰۲۵ تاکنون، نقره عملکردی متفاوت و نوسانی داشته است. این فلز بین نقشهای دوگانه خود یعنی دارایی پناهگاه امن و فلز صنعتی در نوسان بوده است. قیمت نقره در آمریکا از مارس تا اواسط آوریل همراستا با طلا افزایش یافت، اما سپس با ابرهای صنعتی روبهرو شد.
در میانه مارس، قیمت نقره به بالاترین سطح خود در بیش از یک سال رسید. این جهش ناشی از همان تمایل به پناهگاه امن بود که باعث افزایش قیمت طلا شد. تورم پایدار و احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، موجب تضعیف دلار آمریکا و جذابیت بیشتر نقره شدند. تنشهای ژئوپلیتیکی، بهویژه در ارتباط با تعرفههای آمریکا و چین نیز عامل حمایتکننده از نقره بودهاند.
با نگاه به ۲ تا ۳ ماه آینده، تحلیلگران دیدگاههای متفاوتی نسبت به نقره دارند، اما همگی نوسان بالا را انتظار دارند. اگر آمریکا وارد رکود شود، تقاضا برای کالاهای تولیدی از جمله نقره کاهش مییابد که این میتواند باعث کاهش موقت قیمت نقره شود.
طلا در بهار ۲۰۲۵، توجه اصلی بازار فلزات گرانبها را به خود جلب کرده است. این فلز همواره بهعنوان معیار ترس سرمایهگذاران و پوشش تورمی شناخته شده و در هفتههای اخیر به این نقش خود بهخوبی عمل کرده است.
در ۱۹ مارس، همزمان با اعلام فدرال رزرو مبنی بر احتمال کاهش نرخ بهره در آینده، طلا رکورد زد و به ۳،۰۵۱.۹۹ دلار در هر اونس رسید.
افزایش قیمت طلا تحت تأثیر چند عامل عمده است:
تعرفههای ترامپ و ترس از کندی اقتصاد جهانی باعث شدهاند که طلا، بهعنوان دارایی امن، مورد توجه شدید قرار گیرد. تحلیلگران پیشبینی میکنند که طلا در سطوح بالا باقی بماند و روند صعودی ملایمی را طی کند، بهویژه تا زمان نشست بعدی فدرال رزرو در اوایل ماه مه.
برای تیمهای تدارکاتی تجاری، شاید خرید عمده طلا کاربردی نداشته باشد، اما ابزارهای تحلیلی MetalMiner میتوانند با همبستگی بین طلا و سایر کالاها به پیشبینی تأثیرات بر هزینهها کمک کنند.
منبع: ایفنا