
به گزارش میمتالز، با توجه به اینکه این سد یکی از تامینکنندگان آب آشامیدنی بخشهای مهمی از شهرستان تویسرکان است، همواره بعد از بهرهبرداری و در سالهای اخیر مورد بررسی و رصد مردم این شهرستان بوده و هست، زیرا سخنانی در مورد اثرگذاری فعالیت معدن بالادستی این سد و دیگر عوامل زیستمحیطی بر سلامت آب آن در افکار عمومی مطرح بوده است.
در سالهای گذشته و اخیر همیشه موضوع فعالیت معدن بالادستی سد سرابی مورد بحث و کنکاش مردم و مسوولان تویسرکان بود تا اینکه شرکت آب منطقهای همدان در سال ۹۶ به صورت رسمی و قانونی از فعالیت مخرب این سد شکایت کرد.
در حقیقت مهمترین دلایل شکایت از فعالیت این معدن، آسیبرسانی به سلامت و کیفیت بخشی از آب سد و همچنین وارد آوردن خسارت به بخشی از فضای سازهای و مخرنی سد به دلیل رسوب نخالهها و گلولای ناشی از فعالیت معدن بود که در درازمدت آسیبهای زیادی به دنبال داشت.
با توجه به اینکه فعالیت این معدن ادامه یافت، ظاهراً شکایت شرکت آب منطقهای همدان از این معدن به فرجام مطلوب نرسید و هچنان مردم تویسرکان به تداوم این رویه انتقاد داشتند.
رئیس حفاظت از محیط زیست تویسرکان گفت: بدون تردید ادامه فعالیت معدن بالادستی سد سرابی در نقطه جغرافیایی کنونی مخرب و آسیبرسان است.
«محمد کرمعلیگیلانه» افزود: اینکه عدهای بیان میکنند که فعالیت این معدن تهدیدی برای سد سرابی به شمار نمیرود، صحیح نیست و فعالیت این معدن هم به سلامت بخشی از آب این سد و هم روند رسوب گلولای خسارتهای قابلتوجهی وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه اگر مسوولان بالادستی بر اساس دلایل قانونی فعالیت این معدن را به صلاح میدانند باید مکان و موقعیت جغرافیایی این معدن عوض شود، تصریح کرد: با استفاده از راهکارهای علمی و تخصصی باید فعالیت معدن بالادستی سد سرابی در محل کنونی برای همیشه تعطیل شود و مکان دیگری برای بهرهبرداری معدنی در این منطقه مورد استفاده قرار گیرد که به سلامت و حوزه سازهای سد سرابی آسیب وارد نکند.
در حالی که بهرهبرداران معدن بالادستی سد سرابی تاکید پر شمار داشتند که فعالیت این سد آسیب و خطر خاصی را متوجه سد سرابی نمیکند، اما تعطیلی این معدن همواره از مطالبات مردم تویسرکان بود.
مطالبات مردمی و رسانهای ادامه یافت تا اینکه «حسین افشاری» فرماندار سابق تویسرکان در سال ۱۴۰۳ در واکنش به مطالبات مردمی اعلام کرد که فعالیت این سد متوقف خواهد شد و قرارداد فعالیت آن در سال آینده یعنی سال ۱۴۰۴ تمدید نخواهد شد.
در ابتدای سال جاری سرپرست فرمانداری، دادستان، رئیس اداره محیط زیست، صمت و چند تن از دیگر مسوولان مرتبط از این سد بازدید کردند و سرپرست فرمانداری تویسرکان اعلام کرد فعالیت معدن بالادستی سد سرابی متوقف شده است.
«سیدمجید شماعی» سرپرست فرمانداری تویسرکان گفت: فعالیت معدن بالادستی سد سرابی به نوعی تهدیدی برای سلامت آب آشامیدنی بخشی از مردم شهرستان تویسرکان و زیرساختهای سازهای سد به شمار میرفت که فعلاً فعالیت آن متوقف شده است.
وی افزود: در بازه زمانی که فعالیت این معدن تا تعیینتکلیف قانونی و رسمی متوقف شده، بخشهای مختلف معدن با نصب دوربین نظارتی به صورت شبانهروزی از سوی مرکز استان رصد و پایش میشود.
شماعی خاطرنشان کرد: توقف فعالیت معدن بالادستی سد سرابی با هدف صیانت از حقوق عموم مردم صورت گرفته و در کانون توجه مسوولان شهرستان قرار دارد.
نکته مهمی که در این میان جلوهگری میکند این است که در چندین سال گذشته و اخیر فعالیت این سد با وجود شکایت رسمی و تحرکات قانونی شرکت آب منطقهای همدان و مسوولان شهرستان تویسرکان همچنان ادامه یافته و جلوی فعالیت این معدن گرفته نشده است.
نکته بعد اینکه به گفته مسوولان تویسرکان، فعالیت این معدن تا تعیینتکلیف نهایی و قانونی متوقف شده و معنای این سخن این است که احتمال فعالیت مجدد این معدن به صفر نرسیده و ممکن است دوباره از سر گرفته شود.
مردم تویسرکان از مسوولان خود میخواهند که فعالیت معدن بالادستی سد سرابی برای همیشه متوقف و تعطیل شود و ضمانتهای قانونی و محکم برای اینکه این معدن دوباره به چرخه فعالیت برنگردد، تامین شود.