
به گزارش میمتالز، او به دهها هزار سهامدار حاضر در گردهمایی اوماها گفت که آبل در امور اجرایی، سرمایهگذاری و سایر تصمیمات شرکت، «حرف آخر را خواهد زد». با این حال، بافت ۹۴ ساله افزود: «من همچنان خواهم ماند و شاید در برخی موارد مفید واقع شوم.» او رئیس هیات مدیره برکشایر باقی میماند -و این سمت را پس از مرگش به پسرش هاوارد بافت واگذار خواهد کرد- و همچنان بزرگترین سهامدار شرکت است، با سهمی حدود ۱۴درصد که ارزش آن تقریبا ۱۶۴ میلیارد دلار است. برنامه بافت که تا پیش از آن فقط دو فرزندش، هاوارد و سوزان (که هر دو عضو هیات مدیرهاند) از آن خبر داشتند، با تشویق ایستاده یکدقیقهای سهامداران روبهرو شد. آبل ۶۲ ساله به نظر میرسد از این اعلام غافلگیر شد و چند تن از اعضای هیات مدیره پس از آن، یکدیگر را در آغوش گرفتند.
گرچه بافت سلامت به نظر میرسید و چند ساعت به پرسشهای سرمایهگذاران پاسخ داد، اما تغییراتی در نشست امسال -شصتمین نشست سالانه شرکت-نشانهای از بالا رفتن سن او بود: استفاده از عصا که قبلا در نامه سالانه شرکت در فوریه به آن اشاره کرده بود و کوتاه شدن جلسه پرسش و پاسخ. در صورت تایید این برنامه از سوی هیات مدیره، این تصمیم پایان عصر یکی از موفقترین و معروفترین سرمایهگذاران جهان خواهد بود.
بافت ثروت افسانهای خود را از طریق مهارت در انتخاب سهام، خرید شرکتها و نگهداری طولانی مدت آنها به دست آورده است. با این فلسفه سرمایهگذاری، او مجموعهای از شرکتها را گردآوری کرد که شامل شرکتهای بیمه، یک شرکت بزرگ راه آهن، دهها شرکت تولیدکننده کالاهای مصرفی و پرتفوی عظیم سهام میشود.
این شرکتها در کنار هم به برکشایر کمک کردهاند تا ذخیره نقدی خود را به حدود ۳۴۸ میلیارد دلار برساند. توان مالی عظیم برکشایر، بافت را به یکی از بانفوذترین رهبران کسبوکار جهان تبدیل کرده و اظهارنظرهای او در مورد موضوعات مختلف، از جمله سیاست، بسیار تاثیرگذار بوده است. او در نشست روز شنبه سیاستهای تجاری دونالد ترامپ را مورد انتقاد قرار داد. او گفت: «تجارت نباید به یک سلاح تبدیل شود. فکر نمیکنم این کار درست یا عاقلانه باشد.»
با این حال، بافت در ماههای اخیر حضور رسانهای چشمگیری درباره مسائل سیاسی نداشته است و حتی در نشست اخیر هم مستقیم نامی از ترامپ نبرد. برنامه بافت برای کناره گیری، پایانی بر یکی از جذابترین فرآیندهای انتقال رهبری در دنیای تجارت آمریکاست. سالها این سوال مطرح بود که چه کسی میتواند جای او را در برکشایر بگیرد؛ شرکتی بسیار پیچیده با ساختاری منحصربهفرد. در سال ۲۰۲۱، بافت سرانجام تایید کرد که جانشین او آبل خواهد بود؛ کسی که پس از فروش شرکت انرژی خود به برکشایر در سال ۲۰۰۰ وارد شرکت شد.
آبل در حال حاضر نایب رئیس برکشایر در بخشهایی غیربیمهای است. نظارت بر عملیات بیمهای همچنان در دست آجیت جین، یکی از دستیاران دیرینه بافت است. بافت و دیگر مدیران معتقدند که آبل میتواند فرهنگ خاص برکشایر را حفظ کند. رونالد اولسون، یکی از اعضای هیات مدیره که خود نیز در حال کناره گیری است، به CNBC گفت که «گرگ آماده است.» او افزود که امیدوار است بافت بتواند مشاور خوبی برای آبل باشد.
آخرین گزارش مالی برکشایر چالشهایی را که آبل به عنوان مدیرعامل با آنها روبهرو خواهد شد، نمایان میکند. در سهماه اول سالجاری، درآمد عملیاتی شرکت (معیار موردعلاقه بافت) با ۱۴درصد کاهش به ۹.۶ میلیارد دلار رسید. سود خالص شرکت نیز طبق اصول حسابداری متداول، ۶۴درصد کاهش داشت. با وجود نوسانات بازار ناشی از سیاستهای تجاری ترامپ، بافت نگرانی زیادی نداشت. او به سهامداران گفت: «اینها واقعا چیزی نیست.» به باور او، تحمل نوسانات بخشی از سرمایهگذاری در بازار است. بیشتر شرکتهای تابعه برکشایر در سه ماه نخست سال با کاهش فروش و سود روبهرو بودهاند؛ به ویژه در بخش بیمه که به دلیل آتش سوزیهای کالیفرنیا دچار ضرر شد.
در گزارش نظارتی روز شنبه، برکشایر هشدار داد که سیاستهای تجاری ترامپ «عدمقطعیت قابل توجهی» ایجاد کرده است که ممکن است بر عملکرد شرکت اثر بگذارد. برکشایر اعلام کرد ذخیره نقدی شرکت به رکورد ۳۴۷.۷ میلیارد دلار رسیده؛ زیرا بافت فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری بزرگ پیدا نکرده است. در سه ماه اخیر، شرکت ۴.۶۸ میلیارد دلار از سهام خود را فروخته و تنها ۳.۱۸ میلیارد دلار خرید داشته است.
یکی از موضوعاتی که بافت مستقیما به آن اشاره نکرد، آینده تاد کامبز و تد وشلر بود؛ دو مدیری که بیش از یکدهه پیش برای مدیریت سرمایهگذاریهای سهامی به شرکت آمدند. انتظار میرود این دو نفر پس از کنار رفتن بافت، وظیفه انتخاب سهام را برعهده بگیرند. چند چهره برجسته تجاری و شرکتی نیز در نشست شنبه حضور داشتند؛ از جمله بیل گیتس، تیم کوک و ویلیام آکمن. همچنین، هیلاری کلینتون و پریسیلا چن (همسر مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا) برای اولین بار در نشست سالانه برکشایر شرکت کردند.
منبع: دنیای اقتصاد